Ergenlerde Beden İmajı ve Yeme Bozuklukları

2452

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz, öğrencilerimizin sosyal ve psikolojik gelişimlerini desteklemek için tüm lise yıllarına yayarak, çeşitli konularda alanında uzman konukları lise öğrencilerimizle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman Psikolog, Nöropsikolog ve Aile Terapisti Naz Bozok’un “Ergenlik Dönemi, Gelişimi ve Davranışları” konferansından sonra 18 Kasım Salı günü “Ergenlerde Beden İmajı ve Yeme Bozuklukları” konferansında Levent Yerleşkemizden 10. sınıf öğrencilerimiz, Yeme Bozuklukları Derneği kurucusu Psikolog Dr. Feyza Bayraktar’la bir araya geldi.

Bayraktar, ergenlik döneminin en önemli özelliğinin bireyin kendi benlik ve beden algısı olduğunu belirtti. Ergenlik dönemi ve diğer dönemlerde yapılan diyetlerin normal olduğunu, normalin dışına çıkıldığında ise yeme bozukluğunun meydana geldiğini vurguladı. Yeme bozuklukları konusunda riskli yaş grubunun yer aldığı ergenlik döneminde, bireyin tedavi edilmeyen yeme sorunlarının üniversite yaşlarında yaşamsal bir tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

Bayraktar, yeme bozukluğuna götüren nedenleri; çocuklukta yaşanan travmalar, aile problemleri, mükemmeliyetçilik, özdeğer eksikliği, bedene ve kiloya yüklenen anlam, olumsuz duygularla baş edememe başlıkları altında ele aldı. Ergenin kabul edilme, kendini gösterebilme, iyi görünme, karşı cins tarafından beğenilme ihtiyacından bahseden Bayraktar, hayatın sadece dış görünüş olmadığına, bireyin kendini sevmesi gerektiğine sık sık vurgu yaparak, “İyi görünme ihtiyacı önemli ama ilişkileri belirleyen faktörler; kişinin zekası, iletişim becerisi ve başarılarıdır.” dedi.

Yeme bozukluğunun depresyon, kaygı,  takıntılı düşünceleri de beraberinde getirebildiğini söyleyen Bayraktar, gerçeklik algısı koptuğu, kan değerlerinde düşüklük görüldüğü, fiziksel bulgularda sorunlar yaşandığı durumlara da değindikten sonra öğrencilerimizin sorularını yanıtladı. Ardından konferans sona erdi.