Öğrencilerimizin Sunumuyla; “Cumhuriyet’e Emek Verenler: Bedia Akarsu ve Adnan Saygun”

749

Her iki yerleşkemizden 7. sınıf öğrencilerimiz Nevres Bahar Aydın (7E) ve Kaan Batukan (7B), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 100. yıl kutlamaları kapsamında “Cumhuriyet’e Emek Verenler: Bedia Akarsu ve Adnan Saygun” başlıklı bir sunum hazırlayarak, 5. 6. ve 7. sınıflardan arkadaşlarına meet üzerinden çevrimiçi ortamda sunumunu gerçekleştirdi.

Öğrencimiz Kaan Batukan konuşmasında; Bedia Akarsu’nun “Değişen Dünya Değişen Değerler” kitabını incelediğini belirtti. Akarsu’nun insanı, bir yandan doğanın içinde yer alan bir varlık, öte yandan kültür yaratıcısı olarak doğanın karşısında yer alan; dünyayı değiştiren, dünyaya egemen olan, doğada olmayanı icat eden aynı zamanda değerler yaratan bir varlık olarak vurguladığını açıkladı. Atatürk devrimlerinin aklı ve bilimi temele alarak bir Cumhuriyet Türkiye’si inşa ettiğinin altını çizdi. Gelişmemizin ve ilerlememizin temelinde bilimi kullanarak toplum ve ülke olarak gelişebileceğimizi belirtti.

Batukan, “Akarsu’ya göre, Atatürk devrimi bir ulusal egemenlik devrimi olmasının yanında bir insanlık devrimidir. Çünkü Atatürk, sömürge altındaki tüm mazlum uluslara seslenmiştir.” cümlesi ile konuşmasını tamamladı.

Öğrencimiz Nevres Bahar Aydın ise konuşmasına; müzik yeteneği küçük yaşlarda keşfedilen Adnan Saygun’un çocukluk yıllarından söz ederek başladı. Ablasının müzik dersleri almaya başlamasıyla ilk kez müzik ile tanışan Saygun’un, ablası ile ud dersleri almasından ve bundan sonra mandolin çalmaya başlamasından bahsetti. Henüz 10 yaşındayken ilk solfej derslerini almaya başlayan Saygun’un lise dönemi ve Avrupa’da eğitim aldıktan sonra Türk müzik tarihinde ilkler olan Özsoy Operası, Taş Bebek Operası ve Yunus Emre Oratoryosu gibi önemli müzik etkinliklerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de isteği ile ön planda olduğuna değindi.

Öğrencimiz, Saygun’un tüm bu başarılı dönemlerinden sonra 1971 yılında ilk devlet sanatçısı unvanını aldığından bahsederek, sunumunu sonlandırdı.