Terakkili Denizcilerin Seyir Defteri

3793

Levent Yerleşkemizden Denizcilik Kulübü öğrencilerimiz, Türkiye’nin eğitim amaçlı tasarlanan ilk ve tek yelkenli gemisi STS Bodrum Okul Gemisi’yle 21 – 28 Kasım tarihleri arasında denizcilik ve yelken eğitimi seyri yaptı. Bodrum’da disiplinlerarası gerçekleşen bu eğitimde öğrencilerimiz, temel denizcilik becerilerini kazandılar.

Terakkili denizciler; fizikten biyolojiye, tarihe, coğrafyaya ve edebiyata uzanan bu eğitim programında Gökova Yelken Kulübü, Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Bodrum Deniz Müzesi gibi birçok kurumu ziyaret etti. Denizcilik ile ilgili alanında uzman kişilerle buluşup sohbet ederek seyirlerine devam ettiler.

Eğitim boyunca öğrencilerimize Denizcilik Kulübü eğitmenimiz ve Sail Training International Türkiye temsilcisi  Gencer Emiroğlu, yazar Füsun Çetinel, STS Bodrum Okul Gemisinin mimarı Yücel Köyağasıoğlu, kaptan Mustafa Cengiz ve fizik öğretmenimiz Ahmet Astepe rehberlik etti.

Eğitimlerine Orak Adası’nda başlayan öğrencilerimiz, okul gemisini tanıdı ve güvenlik eğitimi aldı. Daha sonra Emiroğlu, öğrencilerimize Ege Denizi’ndeki egemenlik savaşları, Atina Sparta savaşı ve Karya bölgesinin tarihçesini anlattı. Ardından Denizcilik Kulübümüz, Terakki bayrağını göndere çektikten sonra Sedir Adası’na doğru yola çıktı.

Sedir Adası’ndayken öğrencilerimiz, Fizik dersinde öğrendikleri ilkeleri kullanarak yelkenli teknelerin nasıl yol aldığını, yelkenli teknelerde kullanılan palanga ve makara sistemlerinin nasıl çalıştığını ve yelkenli teknelerde bulunan balast ve salmanın işlevini öğrendi. Emiroğlu, Kleopatra Plajı’nda öğrencilerimize Sedir Adası’nın tarihinden bahsetti. Antik Tiyatro’da ise tarihçi Zenofon’nun “Helenika” isimli eserinden bir bölümü kurgulayarak “Sedir Adası Hikayesi” adlı oyunlarını canlandırdılar.

Öğrencilerimiz, yelkenli seyri  dışında Bodrum’da bulunan denizcilik ile ilgili kurumları da ziyaret etti. İlk önce, sabah kahvaltılarını hazırlayıp güverte temizliğini yaptıktan sonra deniz haritasının nasıl okunduğunu ve haritada ölçek konusunu uygulamalı olarak öğrendiler. Daha sonra Gökova Yelken Kulübü’nde, tekneyle dünya turu yapan üçüncü Türk denizci ve Gökova Yelken Kulübü’nün kurucusu Haluk Karamanoğlu’nun “Deriska” adlı teknesini dolaştılar. Ustura Kemal’in yaratıcısı çizer Haldun Sevel’le tanıştılar. Ayrıca, kulüpte kanoya da bindiler.

Öğrencilerimiz, Gökova Yelken Kulübü yelken eğitmenleri Deniz ve Derin Karamanoğlu ile birlikte, dünyayı teknesiyle gezen ilk Türk denizci Sadun Boro’yu Karacasöğüt Koyu’nda saygıyla andılar. Köyağasıoğlu ise Boro ile olan hatıralarını öğrencilerimizle paylaştı.

Otluk Koyu’nda Akdeniz Koruma Derneği üyeleriyle buluşan öğrencilerimiz, denizlerin korunması, sürdürülebilir balıkçılık ve biyoçeşitlilik konuları hakkında bilgi edindiler. Ayrıca, gemilerinin sintine ve katı atıklarını Muğla Belediyesi’nin atık toplama teknesine vererek atık yönetimi uygulaması yaptılar.

Çetinel ile yaratıcıklarını geliştirme çalışması da yapan öğrencilerimiz, altı dakika boyunca denizcilik terimleriyle ilgili bir yazı yazdılar. Zeyyat Selimoğlu ve Cevat Şakir eserlerini incelediler.

Astepe, öğrencilerimize sıvıların kaldırma kuvveti, Arşimet prensibini ve gemilerin nasıl yüzdüğünü açıkladı. Daha sonra Bodrum Ağanlar Tersanesi’nde öğrencilerimiz, klasik bodrum teknelerinin yapımı hakkında tersane sahipleri Erol Ağan ve Erdem Ağan’dan bilgi aldı.

Öğrencilerimiz, Teksas Üniversitesi’ne bağlı dünyanın en önemli enstitülerinden Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nü dolaştı. Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Tuğba Ekmekçi, öğrencilerimize yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı andıktan sonra Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni, Uluburun Batığı’nı gezdiler. Bodrum Deniz Müzesi’nde de yerel bodrum tekne modellerini incelediler.

Eğitimin son akşam yemeğinde ise öğrencilerimiz, STS Bodrum Yelkenli Okul Gemisi’nin fikir babası ve uluslararası ahşap yelkenli yat yarışı Bodrum-Cup kurucusu Erman Aras’ı ağırladı. Terakkili gençlerin ilk denizcilik ve yelken eğitim seyri, düzenledikleri kapanış töreniyle sona erdi.