Terakkili Öğrencilerin Balkanlar Gezisi

2727

Her iki yerleşkemizden ortaokul 8. sınıf öğrencilerimiz, 19 – 22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Balkanlar’da Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan’ın çeşitli şehirlerini gezdi. Öğrencilerimiz bu geziyle, Atatürk’ün fikir hayatının oluşumuna ve gelişimine etki eden, çocukluk ve gençlik dönemlerini geçirdiği Selanik, Manastır ve Sofya şehirlerindeki ortamın rolünü fark etti.

Gezinin başladığı 19 Mayıs Cuma günü öğrencilerimiz, Yunanistan’ın Kavala ve Selanik şehirlerini inceledi. Ardından, Kavala’da Mehmet Ali Paşa’nın evi, imaret, su kemeri ile tarihi kaleyi kapsayan panoramik bir şehir turu yaptılar. Mustafa Kemal’in doğum günü olarak kabul edilen 19 Mayıs’ta Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret ettiler. Bunların dışında Makedonya Bakanlık Binası ve günümüzde yerinde eski bir bina bulunan Şemsi Efendi Okulu’nun kurulduğu yerde fotoğraf çekme imkanı buldular. Aristoteoles Üniversite Kampüsü, Rodanda, Agios Dimitri Kilisesi, surlar, şadırvan, Helexpo uluslar arası fuar alanı, Döner Kule, 19. yüzyıl Neo Klasik Yapılar, Kordon, Beyaz Kule, Makedonya Tiyatro Binası, Hamza Bey Camii-Hamam ve Bedesteni, “Büyük İskender, Venizelos, Konstantin” Heykelleri, “Ag. Dimitri, Egnatia, Tsmiski” caddelerini gezdiler.

İkinci gün Makedonya’da Manastır, Resne ve Ohri bölgelerini dolaştılar. Mustafa Kemal’in lise yıllarını geçirmesi ile anlam bulan Manastır Askeri İdadisi’ni ziyaret ettiler. Mustafa Kemal’in “Atatürk Müzesi” olarak düzenlenmiş olan sınıfını gördüler. Öğrencilerimizden bazıları, anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı. Manastır şehrinde, Roma dönemi antik şehir kalıntısı Heraklea Lynkestis, güneş saati, 16. yüzyıldan kalma Osmanlı eserleri, Saat Kulesi, Bedesten, İshak Paşa Camii ve Hamidiye caddelerini incelediler. Gezinin devamında bir sonraki durak, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin önde gelen simalarından biri olan Resne’li Niyazi Bey’in sarayı oldu. Sonra Ohrid şehrine geçtiler. Panoramik şehir turunun ardından Ohrid gölünün su kaynakları, Ayasofya Kilisesi, Aya Klement Manastırı, Aya Kaneo Kilisesi, Antik Tiyatro, Ohrid Kalesi, Ohrid Camii ve Türk Çarşısı inceleyip Ohrid Gölü kıyısını dolaştılar.

Üçüncü gün, Kalkandelen’de 16. yüzyıldan kalan Harabati Baba Tekkesi ve Alaca Cami’yi ziyaret ettiler. Daha sonra Yahya Kemal Beyatlı’nın doğum yeri olan Üsküp’e hareket ettiler. Panoramik şehir turunun ardından eski Üsküp çarşısı ve modern şehir merkezini gezdiler. Tarih boyunca şehrin ticari faaliyetlerinin merkezi olan ve günümüzde de önemini koruyan taş sokakları ve tarihi binaları ile Baş çarşı, Osmanlı camileri ve hanlar, Vardar Nehri, Kale, 6. yy.’dan kalma Taş Köprü, Makedonya Meydanı görülen yerler arasındaydı. Gezi sırasında öğrencilerimiz yerel rehberden Makedonya’nın doğal, tarihi ve kültürel özellikleri hakkında bilgi edindiler.

Gezinin son gününde Bulgaristan’ın başkenti Sofya ve Filibe şehirlerini gezdiler. Önce Sofya panoramik şehir turunu gerçekleştirdiler. Daha sonra, St.Nedelya Kilisesi, Rus Kilisesi, Rotanda Kilisesi, Aya Sofya Kilisesi, Parlamento, Sofya Üniversitesi, Aleksander Nevski Katedrali, Başbakanlık, NDK Ulusal Kültür Sarayı görülen yerler arasındaydı. Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün yeniçeri elbisesi giyerek katıldığı balonun yapıldığı, ordu evini de görme fırsatları oldu. Yerel rehber öğrencilerimize Atatürk’ün Sofya Askeri Ataşesi olarak burada bulunduğu dönem edindiği tecrübelere ilişkin bilgiler aktardı. Gezi sonrasında Bulgaristan’ın ve Türk tarihinin önemli şehirlerinden biri olan Filibe’ye geçtiler. Öğrencilerimiz Filibe’de, Bulgaristan’ın ikinci büyük kenti olan ve Türk kültürünü yansıtan eserleri; Bizans, Yunan ve Osmanlı izlerini gördü. Ardından, şehrin en hareketli yeri olan Batenberg caddesi, Cuma Cami, Sveta Bogoroditsa Kilisesi, Balaban evi, Nikola Nedkoviç evi, Zlatio Boyaciev evi, Hindilyan evi, Antik Tiyatro ve Eski Filibe sokaklarını gezdiler.

Bu geziyle öğrencilerimiz, Balkanlarda farklı uygarlıkların izlerini yakından gözlemleme, bu coğrafyayı tanıma ve bölgenin kültürel çeşitliliğini anlama fırsatını yakaladılar. Öğrencilerimizi en çok etkileyen unsur ise Mustafa Kemal’in çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği, hayatında önemli izler bırakan şehirleri gezmek oldu. Atatürk’ün evinde ve Manastır Askeri İdadi’sindeki atmosfer onları çok etkiledi.