10. Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi Tamamlandı

1385

Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı* içinde yer alan, bu yılki Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi etkinlikleri, 3 Haziran Cumartesi günü tamamlandı. Gönüllü lise öğrencilerimiz, Büyük Çekmece Atatürk Anadolu Lisesi ve Büyükşehir Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek, laboratuvarlarını paylaştı, deneyler yaptı.

Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi’nin onuncusu 6 Mayıs’ta Levent Yerleşkemizde 10.sınıf seviyesinde başladı. 3 Haziran’da ise 11.sınıf seviyesinde yapılan etkinliklerle son buldu. Lise Kimya Bölümümüz, 2011 Uluslararası Kimya Yılı etkinlikleri kapsamında hayata geçirdiği, Türkiye’de ilk ve tek örnek olan bu projeyle öğretmenlerinin deneyimini, öğrencilerinin bilgilerini ve laboratuvar donanımını, İstanbul’un mevcut laboratuvar dersliklerinde deney yapma imkânına ve koşullarına sahip olamayan kardeş okullarla paylaşmayı sürdürüyor. Projede 10 yıl boyunca 350’den fazla gönüllü öğrencimiz yaklaşık 1100 misafir öğrenciyi okulumuzda ağırladı.

Bu projeyle amaç; laboratuvar donanımı yeterli olmayan okullardaki öğrencilere akranlarıyla yaparak ve yaşayarak öğrenecekleri çalışma ortamı fırsatı sunmak; bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerileri bir arada kullandıkları bir öğrenme ortamı içinde öğrenmenin kalıcılığını artırmak; sorumluluk ve inisiyatif alma, esneklik- adaptasyon, sosyal etkileşim gibi yaşam becerilerini desteklemek ve Kimya dersine karşı olumlu tutum geliştirmeye katkı sağlamak. Ayrıca öğretmenlerimizin, yeterli donanıma sahip okulların yapacakları benzeri uygulamalara da ilham vereceğine inandığı bu proje; Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu, 2. ve 6. Ulusal Kimya Kongresi, Eğitimde İyi Örnekler Konferansı gibi platformlarda öğretmenlerimiz tarafından tanıtıldı.

Terakkili Genç Kimyacılar Laboratuvar Kardeşleriyle Deneyler Yapıyor

Terakki Laboratuvar Kardeşliği Projesi etkinlikleri başlamadan önce, bu projede gönüllü olan öğrencilerimiz, kendi sınıf seviyelerinde belirlenen deneyleri kendilerini hazır hissedene dek prova ediyor ve etkinlik sırasında misafir öğrencilerimize rehberlik ederek deneyleri birlikte uyguluyorlar.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek deney uygulamalarının içeriği sınıf düzeylerinin öğretim programlarına göre belirleniyor. Daha sonra gönüllü öğrencilerimiz Kimya Bölümü öğretmenlerimizin rehberliğinde, her sınıf seviyesinde yapılacak deneylerin uygulaması sırasında dikkat etmeleri gereken güvenlik kuralları, akranlarıyla paylaşmaları gereken temel bilgiler ve akranlarına paylaşımlarda bulunurken dikkat etmeleri gereken iletişim dili hakkında eğitim alıyor. Böylece etkinliğin yapıldığı gün misafir okullardan gelen arkadaşlarına nasıl rehberlik edeceklerini öğreniyorlar. Etkinlikte kardeş öğrenciler, akranlarının rehberliğinde deney uygulamalarını gerçekleştiriyor. Çalışmalar, rehber öğrencilerimizin hazırladığı görsel açıdan dikkat çekici gösteri deneylerinin uygulanmasıyla devam ediyor. Program sonunda misafir öğrencilere katılım belgeleri verilerek uygulama tamamlanıyor. Bu geniş çaplı organizasyonun her aşaması Terakkili genç kimyacıların sorumluluğu altında yürütülüyor.

Projeye katılan öğrencilerimiz:

10.Sınıf Deneyleri:

9B Ece Karaköy

10C Öykü Naz Yiğit

10D Ceyda Koçyiğit

10G Işık Ulus

10G Nil Sardağ

10G İmge Nil Çıtak

10G Can Emre Turgay

10G Şeref Emir Emiroğlu

10F Yonca Öztürk

10F Deniz Sena Güreli

Fen10 Kaan Yurttaş

Fen10 Yağız Aşçı

Fen10 Mert Özdemir

Fen10 Ege Korkusuz

Fen10 Onur Yüksek

Fen10 Rima Etesan

Fen10 Nazlı Kalkandelen

Fen10 Nehir Bilal

Fen10 Begüm Bağcı

Fen10 Defne Sural

Fen10 Egemen Çifteli

11.Sınıf Deneyleri:

11A İlkim Gedik

11A Cansu Koçel

11A Elif Bumin

11A Ayşe Nazlı Yılmaz

11A Duru Topal

11A Eylül Dardağan

11A Ediz Ayhan Demirci

11A Talya Subaşı

11B Yeşim Temur

11B Zeynep Erdal

11D Kaan Mumin

11D Lara Ovalı

11D Asya Nefesoğulları

11D Gizem Umut Turan

Fen11 Aslancan Çınar

Fen11 İdil Özgönenel

Fen11 Beril Tuncer

Fen11 Lara Altuğ

Fen11 Mustafa Can Karabeke

Fen11 Elif Sural

Fen11 Eren Yılmaz

Fen11 Yiğit Akyüz

Fen11 Ayşegül Akkuş

Fen11 Nehir Özkaya

Fen11 Onur Okyay

* Terakki Birikimini Paylaşıyor; TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır.Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasını ve çevresini katkılarıyla zenginleştirme sorumluluğunu yerine getirmeyi amaçladı.

Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşir.