Levent Yerleşkesinden lise 11 IB I, 11 IB J ve 11 IB K şubelerinden 10 öğrenci, öğretmenimiz Yasemin B. Erdinç eşliğinde 28 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında, Hollanda’nın Maastricht şehrinde United World College tarafından gerçekleştirilen 8th Theory of Knowledge Conference/8. Bilgi Kuramı Konferansı’na katıldık.
“Where Are We? (Neredeyiz?)” temasına odaklanan konferans, tamamen öğrenciler tarafından hazırlanan bir dizi etkinlik çerçevesinde gerçekleşti. Konferansın amacı dünyanın farklı yerlerinden bizim gibi Uluslararası Diploma Programı öğrencilerinin Bilgi Kuramı derslerinde öğrendikleri konuları ilgi çekici, eleştirel ve yaratıcı bir şekilde sorgulamalarını sağlamaktı.
Bu yılın teması çerçevesinde dünyanın farklı ülkelerinden akranlarımızla insanların içinde yaşadıkları toplumlarda ve dünyada bulundukları yerleri sorguladık ve insanlığın nereye doğru gittiği hakkında tartıştık. Bunun yanında farklı ülkelerden gelen gençler olarak içinde bulunduğumuz sosyal ve kültürel ortamlardan nasıl etkilendiğimizi doğrudan gözlemleme ve değerlendirme fırsatı bulduk. Konferans süresince Parag Mehta, Rebecca Warren ve Leonoor Cornelissen gibi değerli konuk konuşmacıları dinleyerek, dünyadaki konumumuzu sorgulama ve edindiğimiz bilgiler arasında bağlantılar kurma şansımız oldu.
Konuşmacılardan UWC Eğitim Programları Koordinatörü Warren, 21. yüzyılın geleneksel eğitim anlayışlarına yönelik eleştirileri özgün bir sunum yöntemiyle bizlerle paylaştı. Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanlığından Mülteci Politikaları Uzmanı Cornelissen ise yaptığı sunumda göç, göçmenlik, cinsiyet rolleri, kültürler arası etkileşim, Avrupa’nın yüzleşmek zorunda olduğu mülteci sorunları ile çalışırken izlediği yolları hakkında insan hakları temelinde irdeledi. Bu konu kapsamında paylaştığı öyküler insan olmaya dair pek çok konuyu sorgulamamızı sağladı.
Yaşıtımız öğrencilerin hazırladığı atölye çalışmalarına katılarak her birimiz farklı çalışmalardan çok zengin deneyimler edindik. Katıldığımız atölyelerde tartıştığımız başlıklardan bazıları şöyleydi:
“The Admission Office” (Üniversite Kabül Ofisi)
Bir üniversite sizi neden seçmeli? Doğru bir tercih mi yapıyorlar? Onların seçimleri etik mi, nasıl gerekçelendirilebilir? Bu atölyede üniversite kayıt ofisi çalışanları rollerine girerek bu sürecin öğrenci tarafında değil de kayıt kabul bölümünde olmanın anlamını, hayattaki seçimlerin hangi kriterlere göre yapılabildiğini ve bunların etik sonuçlarını irdeledik.
The Meaning of Life and Our Places in the Society (Hayatın Anlamı ve Toplumdaki Yerimiz)
Muhteşem etkinlikler, tartışmalı sorular, kaliteli müzik ve sanat…
Bu atölyede hayatın anlamını, toplumdaki yerimizi sorgularken ilkel/gelişmiş toplum, yaratıcılık/üretkenlik, kültür, toplumsal ilişkiler/siyasi otorite kavramlarını tartıştık. Dünyanın farklı kıta ve ülkelerinden gelen akranlarımızla konulara bazen nasıl farklı bazen ise benzer açılardan baktığımızı görmek tarif edilemez bir duyguydu.
Konferanstaki atölye çalışmalarının yanı sıra çeşitli ülkelerden öğrencilerle tanışmak ve onlarla paylaşımlarda bulunmak hepimiz için heyecan verici ve sıra dışı bir deneyim oldu. Çeşitli okullardaki Uluslararası Bakalorya Programı (IB) ile okuyan birçok yeni öğrenciyle bir araya gelmek, bu süreç için daha motive olmamızı, gündelik yaşamda karşılaştığımız sorunlara karşı farklı bakış açıları geliştirebilmemizi sağladı. Gerek benim için gerekse arkadaşlarım için bu konferans eşsiz bir deneyimdi.
Konferans Tanıtım Paketi’nden alıntı…
“’Neredeyiz?’ sorusu kendi içinde barındırdığı muğlaklıkla ‘Birey olarak toplumdaki konumumuz neresi?’ ‘İçinde bulunduğumuz zamana kadar nasıl geldik?’ gibi yeni sorular sormamıza, yeni tartışmalarda bulunmamıza olanak sağlıyor. Ayrıca ‘İnsanlık olarak nereye gidiyoruz?’ ‘Var olduğumuzu nereden biliyoruz?’ ‘Sahip olduğumuz inanç ve değerler günümüze kadar nasıl değişti?’ gibi yeni soruları da tartışmamıza dahil etmeyi düşünüyoruz.”
Konferansa Katılan Arkadaşlarım:
- Mehmet Ali Yüksel
- Ayça Yenen
- Asuka Zeynep Kunita Demirci
- Ece Tüfek
- Ece Çelik
- Beyza Sude Şener
- Bartu Mehmet Ortal
- Damla Aslan
- Aslı Nur Kavuncu
Kübra N. Sarp (11 IB I)