Öğrencilerimiz 18. Kariyer Haftası'ndaydı

2349

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisimiz, 40 yılı aşkın bir süredir öğrencilerimizin gelişmelerine katkıda bulunmak için diğer alanlarda olduğu gibi mesleki gelişim alanına da yoğunlaşıyor. Kariyer planlamasında, lise yıllarında atılan adımlar, yaşanan deneyimler ve yapılan seçimler önemli rol oynuyor. Öğrencilerimizi bilinçlendirmek, motive etmek ve onların yaşayarak öğrenmelerini sağlamak için “Kariyer Günleri”, “Meslek Stajı gibi etkin ve yararlı uygulamalar yapılıyor.

Gençlerimizin meslek seçimleri ve geleceği doğru planlamalarına yön veren Kariyer Günleri etkinlikleri her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle yıl boyu sürmek üzere planlandı. 16 – 20 Aralık tarihlerinde “Gelecek Benim” temalı 18. Kariyer Haftası, öğrencilerimizi donanımlı bir şekilde hayata hazırlanmalarına katkıda bulunacak çeşitli etkinliklerle öz geleceklerini nasıl planlayacakları konusunda yolculuğa çıkardı.

17 Aralık Salı günü MEF Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, “Gelecek Benim” diyen liseli öğrencilerimiz için haftanın ilk konuşmacısı oldu.

11 ve 12. sınıflarımız ile buluşan Erkut, “Girişimcilik ve Geleceğin Meslekleri” konulu konferansında, 15 sene sonra şimdi var olan mesleklerin yarısının yok olacağını ve gündemde hangi mesleklerin yer alacağının bilinmediğini dile getirdi. Erkut, öğrencilerimizin seçecekleri işin kendilerini geliştirme fırsatı verip vermeyeceği üzerinde düşünmeleri gerektiğini ifade ederek, fırsatlara açık olmalarının, fırsatların onları bulması için de işlerini çok iyi yapmalarının önemli olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yüzyıl içinde çalışan profilinde  aranan özellikler ile günümüzde aranan özellikler arasındaki fark üzerinde duran Erkut, şimdi ve yakın gelecekte insiyatif alabilme, girişimcilik, yaratıcılık ve tutkunun işe girmede kişilere avantaj sağladığını açıkladı.

21. Yüzyıl becerilerine sahip olan kişilerin bulundukları meslekte daha başarılı olabileceğini söyleyerek öğrencilerimize yetkinliklerini, iletişim becerilerini, sunum tekniklerini geliştirmeleri ve grup çalışması, zaman, stres, proje yönetimi yapmayı öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Ekonomik ilişkilerin sürdürüldüğü ülkelerin dillerini öğrenmenin çok büyük avantaj olacağını belirten Erkut, programlama dili öğrenmenin, sektörü tanımak için staj yapmanın veya yarı zamanlı da olsa çalışmanın, hobilere sahip olmanın bireyi diğer insanlardan farklılaştırdığını anlattı. Erkut, kariyer planlamasını varlıklar, hedefler ve piyasa gerçekleri üzerinden anlatırken öğrencilerimizin kendi becerilerine uygun alanı seçip dünya gerçekleri ile birleştirebilmelerinin önemli olduğunu unutmamalarını belirtti.

18 Aralık Çarşamba günü İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde Medya İşletmeciliği ve TV Kariyerleri dersleri veren Prof. Dr. Sedat Örsel, “Geleceğini Yönetmek” konulu konferansta 9. ve 10. sınıf öğrencilerimizle buluştu.

 “Kendinizi bilin ve yaşarken her anınıza dikkat edin. Aynaya bakın ve kendinizi beğenin. Sarılın hayata, hayatın provası yoktur. 2 saat önceye geri dönebilme şansımız yok.” diyen Örsel, konferansta kullandığı etkileyici benzetmeleri ile anlattıklarını unutulmaz kıldı.

“Kendinizi hayata yılbaşı için süslenen bir çam ağacı gibi hazırlayın, donatın. Işıltınız çok uzaklardan görünsün ve sizi fark etsinler. Yanınıza gelen herkes için o çam ağacının altında bir hediyeniz olsun.” dedi. “Müzikten konuşmayı seven biri için müzikle ilgili bir hediyeniz olsun… Eğer edebiyattan konuşan biri gelirse o da eli boş dönmesin… Bir çocuk uğramışsa yanınıza o da orada bir şeyler bulabilsin. Bilgili olan bir insanın elinden bilgiyi kimse alamaz. Her alanda kendinizi yetiştirin. 25 yaşına kadar küfelerinizi doldurun. Zira sanat, edebiyat, müzik köşede ki dükkânda satılmaz. Hobileriniz olsun ve kendinizi o alanlarda yetiştirin, uzmanlaşın.” diyerek gelecek planlarını nasıl yapabilecekleri konusunda mesajlar verdi.

19 Aralık Perşembe günü 11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz, “Üniversiteli Olmak” panelinde Terakki mezunu üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

İTÜ  Çevre Mühendisliği’nden Didem Duru, Koç Üniversitesi’nden İdil Seren Dilek, Boğaziçi Üniversitesi’nden Doğancan Altınyürek ve Sabancı Üniversitesi’nden Ömer Kaya, öğrencilerimize kendi üniversitelerini ve üniversiteli olmayı anlattılar. Mezunlar derneğimizden Hüseyin Saraçoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde mezunlarımızın geri bildirimleri oldu.

Üniversiteli olmak, üniversitelerinin sosyal ve klüp olanaklarından faydalanmanın, üniversitenin sağladığı program ve olanaklardan yararlanmanın öneminden, üniversitenin getirdiği sorumluluklardan bahsettiler. Terakkili mezunlar, öğrencilerimize üniversite tercihlerini yapmadan önce gerçekten ne istediklerine karar vermeleri ve lise dahil olmak üzere alan/bölüm/meslek/üniversite seçimlerini kendi özgür iradeleriyle yapmaları gerektiğini vurguladılar.

“Meslek Tanıtımları” ve “Üniversite Tanıtımları” 20 Aralık Cuma günü gerçekleşti. Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, YTÜ, Marmara, Anadolu, Hacettepe, Bilgi, Sabancı, Koç Üniversitesi ile birlikte 42 Üniversite stant açtı. 9 ve 12. sınıf öğrencilerimiz, kendilerine ayrılan saatlerde merak ettikleri üniversitelerin yetkilileri ile buluşma fırsatı yakalayarak sorularına cevap aradılar.

Meslek tanıtımları iki farklı uygulama ile gerçekleşti: “Gelecek Benim” diyen öğrencilerimiz, 29 farklı meslekten 59 uzmanı tanıma dekan ve akademisyenlerle sohbet etme fırsatı buldu.

9. ve 10. sınıf öğrencilerimiz,  İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof.Dr.Selime Sezgin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Murat İnceoğlu, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Güldal  Süyen ve Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Can Ergün, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Kurucu Dekanı Prof. Dr. Kemal İnan tarafından ilgili fakülteler hakkında temel bilgilerin aktarıldığı 4 salonda değerli öğretim üyeleri ile birlikteydi.

11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz, 25 mesleği tanımak için 2 oturumda gerçekleşen meslek tanıtımlarına katıldılar. Öğrencilerimiz 25 mesleğin tanıtıldığı etkinlikte, her salonda akademisyen, sahada çalışan ve o bölümde öğrenci olarak okuyan değerli konuşmacılar ile buluştular.