18. Terakki Tarih Günleri CNN Türk Muhabiri Göksel Göksu’yla Başladı

2722

18. Terakki Tarih Günleri, Lise Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümü, Plastik Sanatlar Bölümü ve Projeler Koordinatörlüğümüzün organizatörlüğünde bu yıl “Savaş ve Göç” temasıyla her iki yerleşkemizde gerçekleşiyor.

Bu sene ki atölye, sunum ve söyleşilerimizde hem Türkiye’deki göç olgusunun tarihsel bir analizi yapılacak hem de sistemsiz, esnek ve geçici düzenlemelerin yerine daha sistemli ve uluslararası geçerliliği olan, insan hak ve özgürlüklerine saygılı bir göç ve göçmen politikasının oluşturulması için neler yapılması gerektiğine dair çözüm önerileri tartışılacak. Ayrıca siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlara yönelik farkındalık yaratmada sanatın ve sanatçıların oynadığı büyük rol de vurgulanacak.

Göksu, Terakkili Gençlerle “Savaşta Kadınlar ve Çocuklar” Konusunu Konuştu

18. Terakki Tarih Günleri, 2 Mayıs Pazartesi günü CNN Türk muhabiri Göksel Göksu’nun “Savaşta Kadınlar ve Çocuklar” söyleşisiyle Tepeören Yerleşkemizde başladı. Söyleşiye Levent Yerleşkemizden Tarih Kulübü öğrencilerimiz de katıldı.

Göksu, söyleşisinde tüm katılımcıları önce gözlerini kapamaya ve kolektif bir hayal kurmaya davet etti. Daha sonra, onlardan, hiç bilmedikleri bir dilin konuşulduğu bir ülkede, akşam nerede yatacaklarını ve ne yiyeceklerini bilmeden beklediklerini hayal etmelerini istedi. Bu durumun şu anda savaş nedeniyle ülkesini terk etmek ve Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan milyonlarca insanın her günkü hali olduğunu vurguladı. Bir haber muhabiri olarak uzun yıllardır savaşların inanlar ve özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etkiler üzerine çeşitli haberler yaptığını ve her seferinde yaşanan durumun daha da karanlık bir tablo aldığını düşündüğünü belirtti.

Konuşmasına Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçanların düştükleri durumlara dönük örnekler vererek devam eden Göksu, IŞİD saldırılarından kaçarak ülkemize sığınan binlerce Yezidi ile yaptığı bir haberden görüntüler paylaştı. Ardından da öğrencilerimizin görüşlerini aldı, sorularını cevapladı.

Konuşmasının sonunda öğrencilerimizin duyarlılığından ve farklı kesimlerden insanların sorunlarına karşı gösterdikleri ilgiden çok mutlu olduğunu belirten Göksu, gençlerin bu tavrının kendisini her seferinde daha da umutlu kıldığını belirterek sözlerini tamamladı.

18. Terakki Tarih Günleri, 12 – 13 Mayıs tarihlerinde Levent Yerleşkemizde misafir okullarla gerçekleşecek etkinliklerle devam edecek.

Söyleşi ve atölyelerde konuklarımız; Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Projeler Yöneticisi Neşe Erdilek, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Modern Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ, televizyon gazetecisi – yazar Mete Çubukçu ve çağdaş sanatçı Neriman Polat olacak.