19 Mayıs’ın 100. Yılında Terakkili Gençler Batuhan Aydagül’le Gençliği ve Geleceği Tartıştı

2606

Levent Yerleşkemizde lise 11. sınıf öğrencilerimiz Cemre Şenlik (11A), İnci Temur (11A), Lina Karasu (11H) ve Zehra Nur Azeri (11E), 13 Mayıs Pazartesi günü mezunlarımızdan Sabancı üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül’le söyleşti. Lise 10 ve 11. sınıf öğrencilerimizin izleyici olarak katıldığı söyleşi, lise öğrencimiz Batuhan Zenginer’in (11E) açılış konuşmasıyla başladı.

Öğrencimiz gençleri şöyle anlattı:

“Bildiğiniz gibi bu yıl, 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı.  100 yıl öncesinin gençleri çok parlak olmayan bir dönemde hayata gelmişlerdi; ancak kendileri, toplumları ve ülkeleri için aydınlık hayallere sahiptiler, bambaşka bir geleceği hayal ettiler ve mümkün kıldılar.

Aradan geçen 100 yıllık zaman zarfında dünya çok değişti, yaşam çok değişti.

Biz gençler geleceğimizi inşa etmeye çalıştığımız yaşlardayız. Aslında hepimizin çok basit bir isteği var: Gelecekte, hem bireysel olarak mutlu olacağımız, hem de daha az sorunu olan bir dünyada yaşamak istiyoruz.

Ancak, böyle bir geleceğe ulaşmak için epey yol almamız gerektiğinin de hepimiz farkındayız. Günümüzde bizi etkileyen birçok toplumsal ve küresel mesele ile karşı karşıyayız. Hayat hızla değişiyor. Dünyada kurulu olan her şeyin büyük bir değişim/dönüşüm geçirdiği bir çağa denk geldik. Ayrıca, önceki kuşaklardan bizlere aktarılan küresel sorunlar da öyle büyüdü ki, önümüzü görmemizi zorlaştırıyor.

Ancak, her dönemde başka bir hayal kuran, talep eden “Başka bir dünya mümkün” diyen gençler geleceğe yön verebiliyor.

Biz bugünün gençleri olarak, mutlu olmak istiyoruz; sadece insanlar için değil, tüm canlılar için, tüm gezegen için daha iyi başka bir dünyayı inşa edebiliriz diyoruz. Rotamızı umuda çevirmek istiyoruz.

İşte bu nedenle 19 Mayısın 100. Yılında, gün gençlerin günüyse, bizim günümüzse eğer, biz geleceğimizi tartışmak istiyoruz.”

Daha sonra Batuhan Aydagül, gençlik ve gelecek üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasına, Terakki’deki öğrencilik günlerinden başlayarak, geleceğe yönelik kurduğu hayalleri ve bu hayallerin peşinden nasıl koştuğunu anlatarak başlayan Aydagül, yaşamını, Türkiye’de her çocuğun iyi bir eğitim alması için çalışmaya adadığını vurguladı. Bu doğrultuda gençlere, “Hayatta ne istiyorum?” sorusu yerine “Hayatta ne için eziyet çekmeye razıyım?” sorusunu sormalarını tavsiye eden Aydagül, bu sorunun yanıtının gençleri hayalini kurdukları geleceğe taşıyacağını ifade etti. Liseden mezun olan gençlerin, bilgi, beceri, entelektüel donanım, özgür düşünebilme ve amaç sahibi olmaları gerekliliğinin altını çizen Aydagül, kendi yaşam deneyimlerinden örnekler paylaştı.

Ardından, sahnede yerlerini alan öğrencilerimiz Aydagül’e sorularını yönelttiler. İnsanlık tarihinde görülmemiş hızlı bir değişim çağında “öngörülemeyen bir geleceğe hazır olmanın” ne anlama geldiği, kendilerini nasıl yetilerle donatmaları gerektiği, “yaşam boyu öğrenme”den ne anlamaları gerektiği, ailelerin ve toplumun dayattığı çok para kazanma merkezli gelecek planlarının dışında bir hayat hayalini gerçekleştirmek için neler yapabilecekleri, geleceklerini kurarken temel kriterin iş yerinde başarı olmasının zorunlu olup olmadığı hakkında söyleştiler.

Söyleşinin sonuna doğru, salonda bulunan diğer öğrencilerimiz de Aydagül’e soru sorma fırsatı buldular. Gençlere geleceği kurmaları konusunda da çok fazla ipucu veren bu söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen öğrencimiz İnci Temur ve panelistlerden Zehra Nur Azeri yaşadıkları deneyimi şu cümlelerle ifade ettiler:

İnci Temur (11A)

“Batuhan Aydagül ile yaptığımız söyleşinin özellikle gelecekte ne yapmak istediğini bilmeyen öğrenciler için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Kendi tecrübelerini de paylaşarak gençlerin gelecek planları hakkında ilham verdi. Sıcaklığı ve samimiyeti ile adeta hepimizle sohbet etti.”

Zehra Nur Azeri (11E)

“Gerçekten çok sıcak ve düşüncelerimize değer verildiğini hissettiren bir atmosferdi. Kendi sorularımızı yöneltip gençleri temsil edebilmek hepimiz için daha da akılda kalıcı ve keyifli bir deneyim yarattı. Özellikle Batuhan Bey’in sahip olduğu geleceğe dair tutku, umut ve meslekleri ele aldığı şekil, beni ilhamlandırıp geleceğe dair hemen harekete geçme isteği uyandırdı.”