23 yıl önce bugün, çocukların barış, dayanışma, hoşgörü ve özgürlük ortamında eğitilmesi için Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalandı ve 20 Kasım, “her çocuk farklı, her çocuk eşit” diyerek dünyanın her yerinde tüm çocuklarımız için kutlanmaya başladı.
Okulumuz da çocuk haklarıyla ilgili farkındalığı geliştirmek ve yaşama kültürü oluşturmak adına yürüttüğü üç yıllık “Çocuk Hakları Projesi” ile çeşitli etkinlikler düzenleyerek Dünya Çocuklar Günü’nü kutladı. İlkokul ve ortaokul öğrencilerimizin yer aldığı bu etkinlikler sayesinde ise çocuk haklarının hayatımızdaki yeri vurgulanarak öğrencilere bir kez daha bunun önemi hatırlatılmış oldu.
1-8. sınıfları kapsayan bu etkinliklerle öğrencilerimiz çocuk hakları hakkındaki bilgilerini artırdılar ve çocuklukları boyunca bu hakların kendilerinin ve tüm çocukların yaşamlarındaki önemini kavradılar.
Okulun iç ve dış mekânları birçok afişle süslendi. Her bir sınıfımız ilk ders saatlerinde, düzeylerine uygun video ve görseller izlediler.
1. sınıf öğrencilerimiz “Ama Haksızlık Bu” isimli etkinlikle sınıf öğretmenleri rehberliğinde hak, haksızlık, eşitlik, adalet gibi kavramlarla tanıştılar.
2. sınıf öğrencilerimiz “Tavşanın Hakları” isimli etkinlikle sınıf öğretmenleri rehberliğinde “Çocuk Hakları Sözleşmesi” ile tanışıp nelerin ihtiyaç nelerin hak olduğu konusu üzerine çalıştılar.
3, 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz dünya çocuklarının hakları için bir dilekte bulundular ve bu dileği küçük renkli bir kâğıda yazarak dilek ağacına astılar.[nggallery id=14]3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerimiz görsel sanatlar dersinde çocuk hakları konulu resim ve slogan eskiz çalışmaları yaptılar. Öğrencilerimiz yaptıkları çalışmalarla bahçe duvarını boyayıp tarafından haziran ayında tamamlayacaklar.
6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimizden oluşan Münazara Kulübü “Çocuklar kendi kararlarını kendileri vermelidir. / Çocuklarla ilgili kararları yetişkinler vermelidir.” konulu münazarayı gerçekleştirdiler. Tüm 6 ve 7. sınıf öğrencilerimiz münazarayı izlediler.
Tüm 8. sınıf şubelerinden öğrencilerimiz sosyal bölümü öğretmenlerinin katkısıyla çocuk hakları konulu birer şarkı sözü yazarak müzik öğretmenlerinin desteğiyle bir rap şarkı oluşturdular. Her şube performanslarını sergiledi.[nggallery id=15]Haklar Sahnesi Kulübü öğrencilerimiz çeşitli yiyecekler hazırladı ve her bir yiyeceğe çocuk haklarından biri isim olarak verildi. Hazırlanan yiyecekler koridorlarda kurulmuş stantlarda her teneffüs satılmak üzere sergilediler. Kulüp öğrencilerimiz arkadaşlarına satış yaparken yiyeceklerinin adlarının neden farklı olduğu konusunda bilgi verdiler. Stantları çocuk haklarını içeren sloganlarla süslediler.
Yiyeceklerden elde edilen gelirle Çocuk Esirgeme Kurumundaki çocuklara yeni yıl hediyesi almaya karar verdiler.
Ayrıca ortaokul binamızda Çocuk Hakları konusundaki sunum ve videolar gün boyunca barkovizyonda yansıtıldı.