23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Çeşitli Etkinliklerle Kutladık

1981

Her iki yerleşkemizden anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında 19 – 23 Nisan tarihleri arasında çeşitli birçok çevrim içi etkinlik yaptılar. 23 Nisan etkinliklerimizin açılışı ise müzik eğitmeni Onur Erol’un mini konseriyle gerçekleşti.

Tüm anaokulu çocuklarımız, 19 Nisan Pazartesi günü Eğlen Bilim Online Gösterileri kapsamında Steam yürütücüsü Ozan Erbak’la balon gösterisinde buluştu. Çocuklarımız bu etkinlikte balonlarla yapılabilecek eğlenceli deneyleri gözlemledi. İlkokul 1 ve 2. sınıf öğrencilerimiz, Erbak’la “Hava ve Girdaplar” atölyesinde buluştu. Öğrencilerimiz bu atölyede hava olayları ve açık hava basıncı deneylerini izledi. 3. sınıf öğrencilerimiz ise 20 Nisan Salı günü Erbak’ın interaktif deneyleri de içinde bulunduran “Sihir mi? Bilim mi?” gösterisini izledi. Erbak, sihirbaz gibi deneyler yaparak öğrencilerimizi bilimsel gerçeklerle tanıştırdı.

İlkokul 1. sınıf öğrencilerimiz, 20 Nisan Salı günü Müze ve Drama Uzmanı Aynike Anzavuroğlu’yla Kaşif ve Müzeciler Dinosferde” etkinliği yaptı. Çocuklarımız aktif bir dinozor macerası yaşadılar.  Müzikli mental oyunlar, yaratıcı dinozor hareketleri eşliğinde ilginç ve şaşırtıcı dinozor fosillerini incelerken, müzeci olarak nesli tükenmekte olan hayvanlara çözümler aradıkları bir süreç gerçekleştirdiler. Etkinlik sonunda da kendi fosillerini çizdiler.

21 Nisan Çarşamba günü de sınıf öğretmenimiz Sevim Çelik Önemli‘yle bir araya gelerek, “Masal Kahramanlarıyla Yolculuk Etme” etkinliği gerçekleştirdiler.

Bu etkinlikte öğrencilerimiz, masalların büyülü dünyasında hep beraber bir gezintiye çıktı. Yeni dünyalar keşfettiler ve masal kahramanlarıyla birlikte yeni maceralara atıldılar. 22 Nisan Perşembe günü ise yaratıcı drama öğretmeni Berrin De Bayar‘la Rapunzel Masal’ını renkli kostümlerle, şarkılar söyleyerek seyrettiler.

İlkokul 2. sınıf öğrencilerimiz, 20 Nisan Salı günü “Atatürk ile Birlikteyim” etkinliğinde yazar Sevil Köybaşı’yla bir araya geldi. “Selanik’te Bir Çocuk Mustafa” kitabının yazarı olan Köybaşı, kitabından söz ettikten sonra Atatürk’ün özellikle kitap okuma, spor yapma ve çocuk sevgisi gibi farklı özelliklerinden bahsetti. Öğrencilerimiz, “Bence Atatürk ……..” cümlesini tamamlayarak Atatürk’ün onlar için ne ifade ettiğini anlatan bir sözcük
bulutu oluşturdular.

21 Nisan Çarşamba günü “Gökçerella ile Resimden Dramaya Marc Chagall’in Masalsı Dünyasına Yolculuk” atölyesinde sanatçı Gökçe Tuncer Erbabacan’ın rehberliğinde ressam Marc Chagall’in uçan insanları, damdaki kemancıları, şarkı söyleyen keçileri, sirk cambazlarını resmettiği rengârenk tabloların eşliğinde yaratıcılık çalışmaları gerçekleştirdiler.

Daha sonra, 22 Nisan Perşembe günü Doğa Atölyesi yürütücüsü Devrim Furkan Kavcar’la buluştular. İklim krizinin olumsuz etkilerini yaşadığımız bu günlerde, çözmemiz gereken ciddi sorunları ele aldılar. “Doğaya zarar vermeden şehirlerimizi nasıl kurabiliriz, enerjiyi nasıl üretebiliriz, dünyayı diğer canlılarla paylaştığımız bilinciyle düzenimizi sürecek şekilde nasıl yaşayabiliriz?” sorularına cevaplar aradılar.

İlkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, 19 – 21 Nisan tarihleri arasında resim öğretmeni Tansel Ceylan Sürmen’le “Baharı Karşılama” adlı bir resim atölyesi gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz önceden hazırlanan malzemelerle yaratıcılıklarını kullanarak bir bahar dalının üç farklı gelişim aşamasını boyama ve görme fırsatı buldular. Kullanılan malzemelere göre farklı ürünler ortaya çıkararak yaratıcılıklarını sergilediler.

22 Nisan Perşembe günü de Jeux Dramatique Türkiye kurucusu, hikaye anlatıcısı ve yaratıcı drama uzmanı Bahar Güney’le “Masal Saati” etkinliği gerçekleştirdiler. Jeux Dramatiques/Dışavurumcu oyun teknikleriyle oluşturulan masal anlatımında, masalcı masalını anlatırken kendi hayal dünyasında masal mekanını ve karakterlerini oluşturdu. Öğrencilerimiz, bu masalı izler/dinlerken doğaçlama imgeler içerisinde, kendi masal dünyalarında yolculuğa çıktılar.

İlkokul 4. sınıf öğrencilerimiz,  19 Nisan Pazartesi günü Hareket Atölyesi’nde dans eğitmeni Damla Durman’la beden koordinasyonu, esnekliği, kondisyonu ve beden farkındalığını artıracak oyunsu etkinlikler yaptılar. Öğrencilerimiz; doğaçlama çalışmalarıyla eşsiz beden dillerinin yaratıcı ifadesini keşfettiler.

21 Nisan Çarşamba günü Sosyal Bilgiler öğretmenimiz Nalan Balcı’yla “23 Nisan: Bir Hayalim Var” etkinliğinde söyleştiler. Balcı, 23 Nisan’a kavuşma sürecini öğrencilerimizle paylaştı. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” özdeyişinin anlamı üzerinde durdu. Ardından, her bir öğrencimiz küçük birer milletvekili olmak için kendilerine bir şehir seçti. Küçük milletvekilleri, ülkemizde üzerinde durulmasını istedikleri sorunları ve gelecek hayallerini düşünerek meclis konuşmalarını planladı. Yapılan planlama sonrasında konuşmalarını büyük grupla paylaştı.

Öğrencilerimiz bu etkinlikte; çevreyi koruma, hayvan hakları, İstanbul sözleşmesi, kadın hakları, adalet, çocuk hakları, eğitim, ekonomi ve daha birçok konuda hazırladıkları konuşmalarla duyarlı ve sorgulayan öğrenenler olduklarını kanıtladılar. Yaptıkları meclis konuşmalarıyla öğrencilerimiz, ülke gündemini yakından takip ettiklerini göstermiş oldular.

22 Nisan Perşembe gününde ise Arkeolog Günşıl Öncü’yle “Geçmişi Kazmak” atölyesini gerçekleştirdiler. Öğrencilerimizin Antik dönem kap formlarını eğlenceli şekilde öğrendikleri bu atölyede Öncü, genel hatlarıyla arkeolojiyi tanıttı, arkeologların ne yaptığını ve nasıl yöntemler kullandığını ve tüm bunların insanlara nasıl bir fayda sağladığını anlattı.

İlkokul 3 ve 4. sınıf öğrencilerimiz, 19 – 20 Nisan tarihlerinde katlama sanatının öncülerinden Atilla Yurtkul’la buluşup Atatürk’ün sanata verdiği önem üzerine sohbet ettiler. Sohbet sürerken, kalp ve kuğu objelerini origamiyle oluşturdular. Öğrencilerimiz, oluşturdukları kalp objesinin içine 23 Nisan ile ilgili mesajlarını da yazmayı unutmadı. 21 Nisan 2021 Çarşamba günü de hikâye anlatıcısı, tiyatro/dans pedagogu, eğitmen ve yazar Nazlı Çevik Azazi ile bir araya geldiler. Bir Rus masalı olan “Sevgi Çiçeği”nin büyülü dünyasına yolculuğa çıktılar. Sonrasın da kendi hayal güçlerinde yarattıkları sevgi çiçeğini resimlediler. Ürünlerini betimleyerek yaratıcılıklarını sözel ifade becerileriyle perçinlediler.

Ortaokul 5 ve 6. sınıf öğrencilerimiz, 22 Nisan Perşembe günü Sosyal Bilgiler öğretmenlerimiz Emire Gürses ve Selda Fillikçioğlu ile ‘Çocuğum Ben, Bu Benim Bayramım’ konulu bir etkinlik gerçekleştirdiler.

Öğretmenlerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ve ulusumuzun milli egemenliğe kavuşmasının 101. yılını kutladığımız 23 Nisan 2021 gününe nasıl ulaştığımızın adımlarının anlatıldığı söyleşide; ‘Bir ulusun uyanışının, Türk halkının egemenliğini eline almasının, bağımsız Türkiye’nin temellerinin aslında 101 yıl önce Atatürk tarafından nasıl atıldığının üzerinde durdular. Ardından bağımsızlığımızın ve milli iradenin sembolü olan 23 Nisan gününün, Mustafa Kemal Atatürk tarafından milletimizin geleceği olan çocuklara neden armağan edildiği ve  Atatürk’ün çocuk sevgisi vurguladılar.

Sunumların tamamlanmasının ardından öğrencilerimiz, onlar için hazırlanan etkinliklere geçtiler. Çevrim içi oyunlar oynadılar, Atatürk’ü anlatan görseller hazırladılar ve hep beraber 23 Nisan şarkıları söylediler.

Öğretmenlerimiz, büyük önder Atatürk’ün 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederken düşüncesinde; çocukların milletin geleceği olduğu, onlara sonsuz bir güven duyduğu ve bitmek tükenmek bilmeyen çocuk sevgisinin bir ifadesi olduğunu bir kez daha öğrencilerimize hatırlattılar. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesinin öğretmenlerimiz için önemini vurgulayarak etkinlik sona erdi.

Ortaokul 7. sınıf öğrencilerimiz, 21 Nisan Çarşamba günü Dr. Hazal Papuççular‘la söyleşti. İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Papuççular, öğrencilerimizle “Demokrasinin Temel İlkeleri” üzerine konuştu. Öğrencilerimiz, önce Sosyal Bilgiler Dersi ‘Etkin Vatandaşlık’ ünitesi kazanımları kapsamında, ‘Demokrasinin Temel İlkeleri’ni öğrenmiş ve çeşitli sınıf içi etkinlikler gerçekleştirmişti. Sonra, bu söyleşide Papuççular; ulusal egemenliğin anlamı, demokratik devletlerdeki önemi ve demokrasinin temel ilkelerini öğrencilerimizle paylaştı. Öğrencilerimizin demokratik yaşam becerilerini geliştirmek amacıyla tasarlanmış olan söyleşi, Papuççular’ın öğrencilerimizden gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi.

Tüm ortaokul öğrencilerimiz, 22 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilen ve çalışma alanı “Kağıt Katlama Sanatı-Origami” olan atölyemizde Görsel Sanatlar dersi öğretmenimiz Nurhan Erken’le bir araya geldi. Öğretmenimiz Origami tekniği ile “Turna Kuşu” yapılışını öğrencilerimize anlattı.

Anadolu kültüründe saflığın, temizliğin, dürüstlüğün, vefanın, sadakatin, sabrın, sevginin, onurun, özgürlüğün simgesi olan ve kutsal sayılan Turna kuşu, Japon kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Aynı önem origami kullanılarak yapılan Turna kuşu için de geçerlidir. Yapılışı çok zor olmayan ama manevi anlamı çok büyük olan Turna kuşunun günümüzde çok popüler olmasının nedeni ise Sadoko Sasaki isimli bir kız çocuğunun hüzünlü ve efsaneleşen hikayesidir. Turna Kuşu aynı zamanda barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.