Her iki yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, 24. Kariyer Günlerimizin Meslek Tanıtımları etkinliğine katıldı. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin düzenlediği 24. Kariyer Günleri, 1 – 15 Haziran tarihleri arasında çevrim içi gerçekleşti.
Öğrencilerimiz, 1 Haziran Salı günü Anadolu Bank Genel Müdürü Namık Ülke, Porta Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezinden Klinik Psikolog Pınar Arslan Demirci, Pegasus Kontrol Pilotu ve Kıdemli Kontrol Pilotu Gürcan Mendi’yle buluştu.
Anadolu Bank Genel Müdürü Namık Ülke, ekonomi ve ekonomist olmak hakkında konuşmak üzere bir araya geldiği öğrencilerimize, eğitim ve kariyer hayatından bahsetti. Ekonomi, iktisat, finans, bankacılık alanlarında öğrencilere bilgiler vererek, bu alanda çalışmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikleri anlattı. İletişim becerileri gelişmiş, araştırmacı, sayılarla arası iyi olan, dikkatli ve sabırlı kişilerin bu alanlarda başarılı ve mutlu bir şekilde çalışabileceğini aktardı.
Ekonomi ile ilgili tanımlardan bahsederek, önümüzdeki süreçte bankacılık ve finans dünyasının gittikçe artan bir dijitalleşme sürecine girdiğini belirterek, bu alanı tercih etmek isteyen öğrencilere teknoloji konusundaki becerilerini geliştirmelerini önerdi.
Ekonomi alanının kişinin kendisini sürekli yenilemesi ve geliştirmesi gerektiren bir alan olduğunu vurgulayan Ülke, bu alandaki rekabetçi ortamda sıyrılmanın ve başarılı olmanın anahtarının sürekli gelişim ve değişim olduğunu ifade etti. Globalleşen dünyadaki gelişmeleri takip ederek, çeşitli eğitimlere, konferanslara, kurslara katılmanın önemine değindi.
Ekonomi eğitimi alırken, üniversite sırasında yan dal, çift ana dal veya sonrasında yüksek lisans yapmak için dijital pazarlama ve psikoloji gibi alanların tercih edilebileceğini dile getirdi.
Ayrıca ekonominin ülke ve dünya gündeminden en çok etkilenen alanlardan biri olduğuna söyleyerek, bu alanda çalışan kişilerin siyasi, sosyal vb. gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Porta Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık merkezinden Klinik Psikolog Pınar Arslan Demirci, eğitim ve kariyer geçmişini aktararak konuşmasına başladı. ODTÜ Psikoloji Bölümünden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi Gelişim Psikolojisi alanında yüksek lisans yapan konuğumuz, klinik psikolog olarak çalışmaya karar vermesinin ardından başladığı Boğaziçi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansının şu anda tez aşamasında olduğunu paylaştı.
İnsan psikolojisinin karmaşık ve anlaşılmaya ihtiyaç duyan yapısından bahseden Demirci, psikoloji alanında kariyer planlayan gençlerin çok farklı sektörlerde çalışabileceğini ifade etti. Psikolojinin pek çok alt dalı olduğunu belirterek, gelişim psikolojisi, nöropsikoloji, politik psikoloji, spor psikolojisi, klinik psikoloji, suç psikolojisi vb. başlıklar hakkında bilgi verdi.
Psikolojinin eğitim süreçlerinden bahsederek, lisans eğitiminde alınan derslerden örnekler verdi. Sonrasında yapılabilecek yüksek lisans alanlarından ve alınabilecek uzun süreli eğitim, kurslardan bahsetti. Psikolojinin herhangi bir alanında uzmanlaşmanın önemli olduğunu, bunu da kişinin eğitimler alarak sağlayabileceğini söyledi.
28 senedir pilot olarak görev yapan Pegasus Kontrol Pilotu ve Kıdemli Pilot Gürcan Mendi, Işıklar Askeri Hava Lisesi’ndeki eğitimini, Hava Harp Okulu’nda Uçak Mühendisliği eğitimi ile tamamlayarak pilot olma hakkı edindiğini paylaştı.
Pilot olabilmek için askeri eğitimin haricinde de eğitim alınabileceğini; Özyeğin, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Türk Kuşu Üniversitesi’nden alınan sivil eğitimle pilot olunabildiğine değindi. Pilotluk için bir diğer önerisi ise “Uçak, Endüstri, Bilgisayar, Makine Mühendisliği” eğitimi alındıktan sonra özel uçuş okullarından eğitim alınabileceği ve ardından pilot olunabileceğiydi. Bu seçimin pilot olmak isteyenler için diğer eğitim şekillerine göre daha kolay bir yöntem olduğuna işaret etti. Pilot olabilmek için seçilen eğitim yolunun içerikleri değişebildiğini, Airbus uçurabilmek için “Tip” eğitimi almak, üniversite eğitimi sonrasında 18 ay pilotaj eğitimi almak gerektiğini söyledi.
Havacılıkta günün neredeyse 24 saat yaşandığını, aynı anda birden çok yerde, ülkede uçakların uçuşta olduğunu, bir ülkede yaz varken başka bir yerde kutup soğukları olduğunu ve ekip planlamada çalışıyorsanız telefonlarınızın susmayacağını bilmek gerektiğine değindi.
Pilotluk kariyerinde yapılabilecek görev dağılımlarını aktarırken;
- Göreve İkinci pilot olmakla başlandığını,
- Kaptan pilot olmanın kariyerin en üst noktası olduğunu,
- Pilotların havayolu şirketlerinin ofislerinde de çalışabildiğini,
- Uçuş Eğitim departmanının tüm uçuşları denetlediğini, uçuş bitiminde de denetleme yaptığını,
- Uçuş İşletme departmanının ekibin sosyal haklarını takip ettiğini anlattı.
Pilotluk mesleğinin hayat boyu öğrenmeyi gerektiren bir meslek olduğunu; mesleği seçerken her zaman çalışmak gerektiğini bilmenin önemli olduğuna değindi. 6 ayda bir kontrol uçuşları, senede bir simülasyon eğitimlerine katılıp yer eğitimlerini almak, yapılan sınavdan 85 ve üzeri almak, Emergency sınavından 100 alma zorunluluğu olduğunu, şartları yerine getiremediğinde 2 ve 3. sınav hakkı verildiğini, burada da başarı sağlanamadığı takdirde dersin baştan alınması zorunluğu olduğunu aktardı.
Pilotluk mesleğinde çalışma şartlarına değinen Mendi; 60 yaşına kadar senede bir kere, 60 yaşından sonra senede iki kere simülatör uçma zorunluluğunun mesleğin şartlarından olduğunu söyledi. 65 yaşından itibaren sağlıklı olsanız dahi uçuş hakkınızın olmadığını açıkladı.
Pandemi olmasaydı yeterli pilotun ülkemizde olmadığına, bu sebeple şirketlerin yabancı pilot alımı yaptığına değindi. Şu anda havayollarında uçuş sayıları çok düşük ve pandemi nedeniyle uçamayan pilotlar olmasına rağmen mevcut 150 yabancı pilotu kendi şirket bünyelerinde olduğuna değindi.
Pilot olmak isteyen öğrencilerimizin aşağıdaki başlıklara dikkat etmelerini önerdi:
- İngilizcenizin çok iyi olması gerekir. Tüm prosedürler İngilizcedir.
- Ekipler içinde farklı milletlerden pilotlardan olabilir. İletişim becerileri, kendini idare etme becerileri, sosyal becerilerin geliştirilmesi bu nedenle son derece önemlidir.
- Analitik düşünme becerileri gelişmiş olmalıdır.
- Uçuş öncesi; uçuş bilgileri, gidilecek yer bilgisi, hava durumu vb. incelenmelidir.
- Pilotluk mesleği adrenalin içerir.
- Disiplinli olmak mesleğin en önemli değerlerinden birdir.
Öğrencilerimiz, 8 Haziran Salı günü Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Derin Derman’ı ve Kanada’da WB Games Montreal Inc., Şirketinde Concept Artist Efe Vardar’ın kariyer yolculuklarını dinledi.
Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Derin Derman, Görsel İletişim bölümünün Türkiye’de ilk kez Bilgi Üniversitesi’nde kurulduğunu ve burada okuyup sonrasında da öğretim görevlisi olarak devam ettiğini anlattı. Bölümde teorik dersler, teknik dersler ve estetiğin öğretildiği, teknoloji ile iç içe geçmiş derslerin olduğu ve yıllar içerisinde farklı derslerin eklendiğini, bölümün sürekli güncel olmayı gerektiren bir disiplin olduğunu aktardı.
Tasarım bölümü olarak sanatla iç içe olunması gerektiğini, bölüm olarak ne sanatçı ne de operatör yetiştirmek istediklerini, hedeflerinin multidisiplinel bir bakış açısı kazandırmak olduğuna değindi.
Multidisiplinel bakış açısı hedefleri nedeniyle; temel tasarım, video, görsel algı, siber kültür, fotoshop, tipografi dersi, dijital devrim, programlama, fotoğraf çekme, animasyon, teknoloji ve tasarım derslerini verdiklerini, son sınıfta da bitirme tezini sergileyen öğrencilerin mezun olma hakkını edindiklerini açıkladı.
Öğrencilerin;
- Sınıftan itibaren ne kadar çok iş yaparlarsa o kadar donanımlı olacaklarını,
- Tasarım bölümünde ödevlerin çok zevkle, keyifle yapıldığını,
- Öğrencilerin sınıflarındaki diğer arkadaşlarının iş hayatından, yaşça büyük kişiler olabileceğini ve onlardan da çok şey öğrenebildiğini,
- Bölümde okurken kişisel olarak kendilerini geliştirmek için tasarım yapmanın, fotoğraf çekmenin, portfolyo hazırlığının önemini vurguladı.
Bölümden mezun olan öğrencilerin yüksek lisans yapmalarını, akademik kariyerle devam etmek isterlerse de mutlaka tezli yüksek lisans yapmalarını önerdi. Şu an doktora sürecinde olduğunu ve kendi hocalarının sosyolog olduğunu ve bunun yeni şeyler öğrenmesine ve yeni bakış açısı kazanmasına fırsat yarattığını anlattı.
Mezuniyet sonrasında mezunların; akademik hayat, reklamcılık, moda tasarımı, oyun firmaları, oyun tasarımı, müzik vb. alanlarda iş yapabileceklerini, bu sene “Makine Hatıraları: Uzay” sergisi ile yapay zekayı görsel şölene dönüştüren Refik Anadol’un Bilgi Görsel İletişim tasarım mezunu olduğunu paylaştı.
Görsel İletişim Tasarımı Bölümünün sanat ve yaratıcılıkla iç içe olan her disiplinle birleştirilebileceğini belirtti.
Derman, konuşmasını “Kararlarınızı kendiniz verin, siz karar almazsanız başkaları sizin adınıza karar alabilir”, “Kariyer çizginizi siz belirleyin” önerileriyle tamamladı.
Kanada’da yaşayan WB Games Montreal Inc., Concept Artist Efe Vardar, kariyer yolculuğunu, Dijital Oyun Tasarımı eğitimini ve iş olanaklarını anlattı. Eğitimini İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde Görsel İletişim bölümünde okuyarak tamamlayan Vardar, lise eğitiminde çizime odaklandığını, çizim dersleri aldığını, üniversite eğitiminde film, animasyon, çizim dersleri aldığını, dijitale odaklandığını, oyunla ilgilenen kişilerle tanışıp bir oyun için karakterler çizmeye/tasarlamaya başladığını ve ardından konsept tasarımda çevre tasarımıyla ilgilendiğini paylaştı. Üniversite sonrasında Kanada’da École d’art – Art School’a başvurup oyun tasarımı konusunda uzmanlaşan ve şimdi WB Games Montreal Inc., Concept Artist olarak çalışan Vardar, konsept tasarımı için; yüzlerce çizim yapıldığını, günlerce fotoğraf görseli incelendiğini son aşamada Art Direktör ile karar verildiğini, işin exciz, fikir üretmeyle başlayıp, karakter analizi ve boyama ile devam ettiğini ve tüm bu süreçte kendinizi yansıtabildiğinizi ifade etti.
Konsept tasarım departmanlarında 7-8 kişi çalışıldığını; junior, 2.seviye, orta, takım başı ve art direktörden oluşan bir takım çalışması yapıldığını kendisinin 2.seviyede çalıştığını, her şirketin farklı bir işleyişte olabileceğini, Türkiye’de daha farklı bir yapılanma olduğunu ifade etmiştir. Şu anda çalıştıkları projeyi 3 senedir yürüttüklerini, projeye fikir üretim aşamasında katıldığını, oyunun lansmanın 2022’de olacağının anons edildiğini, günün sonunda bundan vazgeçilebileceğini de bilmek gerektiğini dile getirdi.
Oyun sektörünün çok büyük bir sektör olduğunu, konsept tasarım işine girildiğinde farklı alt departmanlar bulunduğunu ve her birinin farklı işler yaptığını, departmanlar arasında işbirliği içinde olmanın son derece önemli olduğunu ve işin bir takım işi olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.
Konsept tasarımda çevre tasarımı ile ilgileneceklerse; önce exciz sonra sahne çiziminin geldiğini, bazı tasarımcılar çizim ile bazı tasarımcıların fotoğrafla çalıştığını, Türkiye’de konsept artiste çok ihtiyaç olduğunu anlattı. “Dijital Oyun Tasarım” işini yapmak isteyen öğrencilerimize şunları söyledi:
- Çizim yapmanın ve portfolyonun çok önemli olduğunu,
- Sanatçıları takip ederek neyi sevip sevmediğinizi öğrenebileceğinizi,
- Sizi ne motive ediyorsa çok çalışın ve çalışmalarınızı internette paylaşın,
- Kod, 3 boyut, görsel tasarım hangisine yakın hissederseniz onu tercih edin,
- Konsept tasarım isterseniz, güzel sanatlar eğitimi de alabileceğinizi bilin,
- Üniversitede mühendislik eğitimi aldıktan sonrada konsept tasarımına yönelinebileğini bilin.
- Üniversite eğitiminde ve iş dünyasında insan ilişkileri ve networkun çok önemli olduğunu bilmelisiniz.
- Küçük şirketlerde hem tasarım hem kod işi yapılabileceğini,
- Şirketler büyüdükçe ya sadece çevre tasarımı ya da sadece konsept tasarımı yapıldığını,
- Geleceği olan bir meslek olduğunu ve sektörün giderek büyüdüğünü,
- Büyük projelerin içinde olmanın keyifli ve imkanlarının da oldukça fazla olduğunu bilmelisiniz.
- İstediğin gelecekle ilgili çalışmak, kendin için çalışmakla başlar.
15 Haziran Salı günü ise öğrencilerimiz Primespot Investments Şirketi Projeler ve Saha Müdürü Bora Arabacı, P.I. Works Şirketinde Ürün Yönetimi ve Uygulamalı Araştırma Grup Yöneticisi Tarık Kranda ve Nevzat Mimarlık Ofisinden Mimar Çiğdem Mahsunlar’la bir araya geldi.
Primespot Investments Şirketi Projeler ve Saha Müdürü Bora Arabacı, “Endüstriyel Tasarım” mesleğini, iş olanaklarını, bölümü tanıtarak konuşmasına başladı. Çocukluğundan başlayan arabalara olan tutkusunu, hayalindeki arabaların çizimlerini nasıl gerçekleştirdiğini, yeni arabaları nasıl tasarladığının öyküsünü anlattı.
“Endüstriyel Tasarım” bölümünü seçecek ve mesleğini yapacak olan kişilerde gerekli olan becerilerin;
hayalperestlik, analitik bakış açısı ve mekanik yapıyı bilmek olduğunu söyledi. Öğrencilerimize hayal ettiklerini bol bol çizim yaparak kağıda dökmelerini, karakalem kullanmanın faydalı olacağını, gördüklerini doğru yorumlamak gibi unsurların öneminin altını çizdi.
Üniversite eğitiminde; teknik resim, üretim tasarımı, temel sanat, tasarım tarihi vb. dersleri aldıklarını mutlak bir çizim yeteneğinin olması gerekmediğini, bu becerinin öğrenilebileceğinin altını çizdi. Bu mesleğin bilgisayar, telefon tasarlamak olabileceği gibi, mobilya, araba, beyaz eşya vb. objeleri tasarlayarak birçok meslek alanında yer bulanabileceğini, insanın hayatını kolaylaştıracak her alanda çalışabileceğini aktardı.
İngilizcenin haricinde yabancı dil bilmenin önemine vurgu yaptı. Bu alan için İtalyanca ve/veya bir uzak doğu dili bilmenin önemine değindi. İstediği bir işi İtalyanca bilmediği için kaçırdığını, çalışmayı hedeflediğiniz bir ülke veya şirket varsa o ülkenin dilini bilmenin bir şans olduğundan bahsetti.
Tasarım konusunda lider ülke olan İtalya’nın butik tasarımlar yapma konusundaki önderliğine değinen Arabacı, sunumunun sonuna yaklaşırken üniversite mezuniyetinden sonra kişinin, kurduğu hayallerine daha realistik bakalabildiğini söyledi. Tanıtımını “Bizler eğitimli hayalperestleriz” diyerek tamamladı.
P.I. Works şirketinde Ürün Yönetimi ve Uygulamalı Araştırma Grup Yöneticisi Tarık Kranda, öğrencilerimizle Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği hakkında konuştu. Yapay zeka ve gelişmiş optimizasyon teknolojilerinden faydalanarak yeni nesil mobil ağ otomasyon çözümleri geliştiren P.I. Works şirketinde Ürün Yönetimi ve Uygulamalı Araştırma Grup Yöneticisi olarak çalışmakta olan Kranda öğrencilerimize, Yapay Zeka alanında hangi üniversite bölümlerinden mezun olanların çalışabildiği, bu alanda çalışmak isteyenlerin kendilerini nasıl geliştirebileceklerini anlattı.
Kranda sunumunun devamında, kendisinin de çift ana dal mezunu olmasına (Endüstri Mühendisliği) değinerek, çift ana dal veya yan dal aracılığıyla alana daha iyi hazırlanma, yurtiçi ve yurtdışı eğitim olanakları, mesleğin Türkiye’deki gelişimi, mesleğin bugünü ve geleceği üzerine umut verici bir konuşma yaptı. Sunum sonunda öğrencilerimizin sorularını cevaplayan Kranda, işyerinde bir günlük rutinini de ayrıntılarıyla anlattı.
Mimar Çiğdem Mahsunlar, sunumunda “bir yapı tasarımı sanatı” olarak tanımlanan mimarlık mesleğinin eğitim sürecini, bu eğitim sürecinde edinilmesi gerekli becerileri, bir mimarın görev tanım ve çerçevesini aktardı, farklı disiplinlerle olan çalışmaları ve kendi kariyer yolculuğuna dair deneyimlere yer verdi.
Mimarlık mesleğinin farklı disiplinlerle olan dirsek temasında pek çok farklı alana dair de bilgi birikimine ihtiyaç duyulduğunu, bir mimarın içinde yer aldığı proje ya da tasarımlama sürecinde “orkestra şefi” konumunun ve birleştirici nitelikteki rolünün altını çizdi.
Dahil olduğu projelere dair örnek tasarımları da öğrencilerimizle paylaşan konuğumuz, bir mimarın gelişime açık, kendini sürekli yenileyen ve araştıran bir yapıya sahip olmasının önemini vurgularken, aynı zamanda kişiler arası iletişim konusunda da kendini geliştirmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Yurtiçi ve yurtdışı eğitim süreçlerinin katkısına değinen Mahsunlar, öğrencilerimizin sorularını yanıtlayarak sözlerini tamamladı.