Terakkili Öğrencilerden Medyada Nefret Söylemi Atölyesi

2380

Her iki yerleşkemizden lise 11. sınıf öğrencilerimiz, İnsan Hakları Haftası çerçevesinde, Medyada Nefret Söylemi Atölyesi gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz, medyada yer alan ve nefret söylemi içeren haberler üzerinde yaptıkları atölye tartışmalarını, 11 Aralık Pazartesi günü Levent Yerleşkemizde, 12 Aralık Salı günü Tepeören Yerleşkemizde 10. sınıf öğrencilerimize aktardılar.

Levent Yerleşkemizden öğrencimiz Selin Derin Akçin (11G), çalışma ile ilgili izlenimlerini şu sözlerle ifade etti:

“Okulumuzda yıllardır, herkesin eşit haklara sahip bireyler olarak, nefret içermeyen, pozitif bir ortamda yaşamasına katkıda bulunmak amacıyla, öğretmenler ve öğrenciler tarafından birçok etkinlik ve proje düzenlenmektedir. Terakki Okullarının geleneği olarak, bu yıl da “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” nedeniyle önemli bir konuyu, ‘Medyada Nefret Söylemi’ni ele aldık.

Okulumuzun Levent yerleşkesinden 11. sınıf öğrencilerinden gönüllü 17 kişi, ‘Medyada Nefret Söylemi’ konulu projede yer aldık. Projemizin başlangıcı atölyemizden bir kaç hafta önce oluşturduğumuz gruplara göre medyada yer alan ve ayrımcı dil ve nefret söylemi içerdiğini düşündüğümüz haberleri toplamakla başladı. Gruplar, ‘İnanç ve Mezhep Temelli Nefret Söylemi’, ‘Cinsiyete Yönelik Nefret Söylemi’, ‘Yabancılara ve Göçmenlere Yönelik Nefret Söylemi’ ve ‘Cinsel Kimlik Temelli Nefret Söylemi’ olarak dörde ayrıldı ve her grup kendi kategorsindeki haberlere yoğunlaştı.

Yaklaşık üç hafta, konumuzla ilgili medyadaki nefret söylemi içeren haberleri araştıdık ve topladık. Bu üç haftanın sonunda bütün gruplar 6 Aralık Çarşamba günü kütüphanemizde gerçekleştirdiğimiz bir atölyeye katıldık. Bu atölyede hepimiz birbirimizle, bulduğumuz haberleri paylaştık. Haberlerin incelemesine geçmeden önce nefret söylemiyle ilgili bir çok yazı okuyup bunlar doğrultusunda incelememizi yaptık. Haberlerin ifade özgürlüğü mü yoksa bir nefret söylemi mi olduğunu; nefret söylemiyse neden ve nasıl olduklarını tartıştık. Haberleri incelerken hepimizi şaşırtan, nefret dolu başlıklarla karşılaştık. Bulduğumuz haberlerden seçimler yaptıktan sonra bu haberleri sunumumuza taşıdık ve sunum günümüz için hazırlık yapmaya başladık.

Gruplardaki konuşmacılar, 11 Aralık Pazartesi günü sunumlarını konferans salonumuzda 10. sınıflara sundu. Sunumda, her grup atölye sırasında belirlediği haberleri anlattı. En çok üzerinde durduğumuz konulardan biri, bir haberdeki belli bir ifadenin neden nefret söylemine girdiği ve/veya ifade özgürlüğü sayılmadığıydı. Bu konu üzerinde bu denli hassasiyetle durmamızın nedeni, temel haber alma aracımız olan medyada bu durumun ciddi bir sorun olduğu ve konuyu ne kadar çok insana tartışmaya açarsak o kadar çok farkındalık yaratma umudumuzdu. Bu nedenle dinleyicilerin sorularına elimizden geldiğince açıklayıcı cevaplar vermeye çalıştık. Özellikle bu sunuma katılma nedenimiz ve bu projede yer alma isteğimizin en başında bu gibi sorunları duyup geçmek yerine insanlarda bir bilinç yaratma arzusu gelmektedir. Bir başka neden ise 10. sınıflara, gördükleri ‘Demokrasi ve İnsan Hakları” dersinde ‘Medyada Nefret Söylemi’ konularını incelerken ve sınıf içi sunumlarını yaparlarken yardımcı olmak ve bir bakış açısı kazandırmaktı.

Bu yıl da maalesef geçen yıllarda olduğu gibi ‘Medyada Nefret Söylemi’ başlığıyla haber araştırması yaparken malzeme sıkıntısı çekmedik. Hatta konu çerçevesinde o kadar çok habere rastladık ki içlerinden seçim yapmakta zorlandık. Umarız ki, gelecekte herkes bu farkındalığa varmış, insanlararası farklılıklara duyarlı ve hoşgörülü olur.”