10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü: Toplum için Düşün, Ses Ol!

2972

Tepeören Yerleşkemizde ortaokul 8. sınıf öğrencilerimiz, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen atölye çalışmaları sonucunda kendi kısa filmlerini çektiler ve daha sonra gerçekleştirdikleri panelde buluştular.

Öğrencilerimizin yaşadıkları dünyanın dışına çıkıp toplumdaki sese kulak vermeleri gerektiği düşüncesinden hareketle Türkçe ve Sosyal Bilimler öğretmenlerimiz atölyeler ve bir panel düzenledi. Birine yapılan olumsuz bir hareketin aslında herkesi etkilediğine dikkat çekmek ve yaşamakta olduğumuz dünyadaki sorunlara karşı öğrencilerin duyarlılığını artırmak isteyen öğretmenlerimiz, atölyeleri oluştururken öğrencilerimizde “Ben yaşadığım toplum için ne yapabilirim? Yaşanan sorunlar karşısında çevremdeki kişilerde nasıl bir farkındalık sağlayabilirim?” düşüncesinin oluşmasını sağlamayı amaçladı.

Öğrencilerimizin öğrendiklerini toplumsal bir farkındalığa dönüştürme süreci olarak planlanan atölyelerden ilki kasım ayının ilk haftası gerçekleşti. Bu atölyede öğrencilerimiz, “İnsan Haklarını Selamlayan Öyküler ve Şiirler-Özgürlük” adlı kitapta yer alan “İzci Onuru” adlı öyküyü okuma tiyatrosu yöntemiyle canlandırdı. Okuma tiyatrosunun ardından öğrencilerimiz, onlara dağıtılan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden bir hak seçtiler ve bir sonraki atölyede Türkiye ve dünyada seçtikleri hakkın ihlaline yönelik bir araştırma yaptılar. “Size bütün dünyaya duyurabileceğiniz tek bir cümle hakkı verseler o cümle ne olurdu?” sorusundan hareketle kısa film senaryosu hazırlığı yaptılar.

İkinci atölyemizde öğrencilerimiz, Nefin Dinç’in “Artık Hayallerim Var” belgeselinde 72 öğrenci ile yaptığı kısa filmlerden iki tanesini izlediler. Bu kısa filmlerde genç yönetmenlerin hangi hak ihlallerine dikkat çektiği üzerine tartışma yürüttüler. Öğrencilerimize genç olarak seslerini demokratik yollardan duyurmak için mücadele etmenin farklı yolları olabileceği vurgulandıktan sonra senaryolarını yazan gruplar arasından bir seçme yapıldı ve onlardan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü için farkındalık yaratmak üzere film çekmeleri istendi.

10 Aralık İnsan Hakları günü için düzenlenen panelde; insan hakları ihlallerine dikkat çeken “Kırmızı Ruj” adlı kısa filmin senarist ve yönetmeni Ayşe Koç (8A), “Bayan Değil, Kadın” adlı kısa filmin senarist ve yönetmenleri Batu Kurt (8C) ve Beril Alkan (8A), çocuk hakları ihlallerine dikkat çeken “Boş Defter” adlı kısa filmin senarist ve yönetmeni Ali Ata Can Gündüz (8C) ve “Karanlıkta Kalanlar” adlı resmi ile çizer Alara İlkyaz Özel (8B), hem günün önemine vurgu yapıp hem de toplum için ses olmanın kendilerinde hissettirdiklerini dinleyicilerle paylaştılar.

Sunucu Alp Bora Gülsoy’un (8A) moderatörlüğünde yürütülen panelde öğrencilerimiz; düşüncelerin ve yazılanların suç olmadığı, ifade özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, insanların düşüncelerini özgürce ifade edebildiği bir ülkede yaşayabilmenin önemi üzerinde durdular.