Bu yılki Düşle Düşme Projemiz “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı” ile Tamamlandı!

4249

Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı* içinde yer alan “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projemizin son aşaması olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı, 1 Mart Cuma günü Tepeören Yerleşkemizde gerçekleşti. Çalıştayımıza Robert Kolej, Enka Lisesi, Özel Eyüboğlu Lisesi, ALKEV (Alman Liseliler Kültür ve Eğitim Vakfı), Özel Koç Lisesinden 30 öğrenci, 4 öğretmen ve her iki yerleşkemizden 29 lise öğrencisi ve 4 öğretmen katıldı.

Gençler öncelikle, okullarında yürüttükleri sosyal sorumluluk projelerini sundu. Ardından, tüm öğrenciler atölyelerde gruplar halinde buluşup birlikte projeler ürettiler ve sonrasında grup temsilcileri bu projeleri anlattılar. Son aşamada ise toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışmalar yürüten akademisyen konuklarımızın konuşmacı olduğu, Tepeören Yerleşkemizden 42 öğrencinin daha yer aldığı bir panel gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül sosyal sorumluluk kavramının anlamını vurguladığı konuşmasında, aktif yurttaşın görevlerinin, nitelikli eğitimde olması gereken özelliklerin ve iş gücü anlamında kadınların daha fazla istihdam edilmesiyle ülkenin daha iyi bir yere geleceğinin altını çizdi. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışmalar yapan akademisyenler Bahar Aldanmaz ve Hilal Tekmen ise bu alanda yürütülen sosyal sorumluluk projelerinin ne gibi nitelikler taşıması gerektiği üzerine ortak bir sunum gerçekleştirdi.

Çingene Pembesi Bir Düş’ten Düşle Düşme’ye…

İki yıl önce okulumuzda “Çingene Pembesi Bir Düş” ismiyle düzenlenen ve geçen yıl “Düşle Düşme” ismini alan sosyal sorumluluk projelerinin devamı olan projede amacımız, akademik ve kültürel alanlarda doğal farklılıklardan oluşan eşitsizlikleri gidermek adına yeteneği olan ama geliştirmeye fırsat bulamamış temas halinde olduğumuz öğrencilere etkinlikler tasarlayarak sürdürebilir fayda sağlamaktı.

Bu doğrultuda öncelikle, Tepeören Yerleşkemizde oluşturduğumuz atölyelerimizde öğrencilerimizin birikimlerini katılımcılarımızla paylaşacağı, akademik ve sosyal yetenek ve becerileri destekleyecek eğitimler planlandı. Lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan gelen öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği Düşle Düşme Sosyal Sorumluluk Projesinin bu yılki teması “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” oldu. Bu projeyle Terakkililer, katılımcı öğrencilerde toplumsal cinsiyet rollerinin tartışılmasını sağlamak, kız ve erkek çocukların akademik ve kültürel alanlarda becerilerini fark etmelerini sağlamayı, özellikle kız öğrencilerin yaşayabileceği olumsuzlukları yenme becerilerini desteklemeyi ve eğitimcilik yapacak öğrencilerimizde de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunları aşma yönünde çözüm üretme becerilerini geliştirmeyi amaçladı.

Bu amaçla Kasım 2018 –  Şubat 2019 tarih aralığında 46 lise öğrencimiz, Cemil Türker Ortaokulundan 35 öğrenciyle 4 kez buluştu ve Yaratıcı Yazarlık (Edebiyat) Atölyesi, Fen Bilimleri Atölyesi, Sosyal Bilimler Atölyesi, Robotik Kodlama Atölyesi, Rehberlik Atölyesi, Dans Atölyesi, Beden Perküsyon (Müzik) Atölyesi, Land Art (Arazi Sanatı- Görsel Sanatlar) Atölyesi, Beden Eğitimi Atölyesi, Bilgisayar Atölyesi gerçekleştirdiler. Atölye çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünler ise okul koridorunda oluşturulan bir sergiyle paylaşıldı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı’nın sabah oturumu Rehberlik Salonumuzda 11 A sınıfı öğrencimiz Ecenur Demirtürk’ün verdiği piyano dinletisiyle başladı. Ardından katılımcı okullar yürütmüş oldukları sosyal sorumluluk projelerini birbirlerine sundular. Öğrencilerin yıl boyunca yürütmüş oldukları sosyal sorumluluk projelerini birbirleriyle paylaşmaları, benzer kurumlarda ve benzer alanlarda ne kadar farklı ve güçlü çalışmalar yürütülebileceğini göstermesi açısından ilham vericiydi. Kısa bir aradan sonra Lise Kütüphanesi’nde, öğrenciler atölye gruplarına ayrıldılar, eğitimde ve çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki istatistikleri inceleyerek, farklı alt başlıklarda sosyal sorumluluk projeleri ürettiler.

Farklı okullardan karma öğrenci gruplarının gerçekleştirdiği atölyeler, öncesinde birbirini tanımayan öğrencilerin, aynı amaçla bir araya geldiklerinde heyecanla ve keyifle tartışma yürütebildiğini, hızla farklı çözümler üretebildiğini kanıtlar nitelikteydi. Ayrıca, birbirleriyle sonrasında irtibatta kalmak için gösterdikleri heyecan, ilerde okullarında yürütecekleri çalışmaları birbirleriyle paylaşacakları, başka projelerde ortak işler yürütebilecekleri sinyalini vermesi açısından dikkat çekiciydi. 11A sınıfından Damla Elbeyli’nin sunuculuğunu üstlendiği çalıştayda, 11B sınıfından Meltem Akbulut, Argun Çiper, Gökçe Çiçek Kaya ve Melis Aktı koordinatör öğrenciler olarak görev aldılar.

Lise öğrencilerimiz Cansu Köseoğlu (10A) ve Ekin Su Yalız’ın (10B) Düşle Düşme Projemizin kasım-şubat atölyelerinden hazırladığı video:

*Terakki Birikimini Paylaşıyor; TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasını ve çevresini katkılarıyla zenginleştirme sorumluluğunu yerine getirmeyi amaçladı.

Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşir.