Tarih Vakfı yürütücülüğünde altı yıldır gerçekleşen, ortaokul öğrencilerimizin eğitim atölyelerine katıldığı “Gençler Tarih Yazıyor: Toplumsal Tarihe Kadınların Yaşamlarından Bakmak” adlı projesi tamamlandı. Projede10 okul (9 ortaokul ve 10 lise), 170 öğrenci, 49 öğretmen yer aldı.
Öğretmen atölyesi: 27 Ekim Pazar günü Tarih Vakfında, projeye katılan okulların öğretmenleri ile bir atölye gerçekleştirildi. Atölye Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın “Kadın Olmak, Yaşamak, Yazmak” başlıklı konuşması ile başladı, Dr. Öğr. Üyesi Erol Köroğlu’nun “Yaşamı Anlatmak, Özgürleşmek, Özne Olmak: Adalet Ağaoğlu’nun Ölmeye Yatmak Romanında Kadın” başlıklı sunumu ile devam etti ve Fırat Güllü’nün “Tarih Vakfı Eğitim Atölyelerinde Ne Yapmayı Amaçlıyoruz?” başlıklı sunumu ile sona erdi.
Öğrenci Atölyesi I: 1 Aralık Pazar günü, projeye katılan okulların öğrencileri ile Tepeören Yerleşkesinde ilk öğrenci atölyesi gerçekleşti. Atölye, Prof. Dr. Nüket Esen’in “Fatma Aliye Hanım: Bir Osmanlı Kadınının İzne Bağlı Yazarlığı” başlıklı konuşması ile başladı. Dr. Öğr. Üyesi Erol Köroğlu, Yeşim Er Özcan, Burçin Türkoğlu, Fırat Güllü, Zeynep Adıgüzel ve Nalan Balcı’nın yürüttüğü Yaşam Yazını Atölyeleri ile sona erdi.
Öğrenci Atölyesi II: 16 Şubat Pazar günü, projeye katılan okulların öğrencileri ile FMV Işık Ortaokulu Nişantaşı Kampüsünde ikinci öğrenci atölyesi gerçekleşti. Atölye, öğrencilerin ilk öğrenci atölyesi sonrası okudukları kadın yaşam yazını kitap inceleme sunumları ile başladı. Tuba Demirci Yılmaz’ın “Tarih Yazımının Cinsiyeti: Kadınsız Tarihten Kadın Tarihine” başlıklı konuşması ile devam etti. Özlem Çaykent, Erol Köroğlu, Fırat Güllü, Zeynep Adıgüzel ve Nalan Balcı’nın yürüteceği sözlü tarih atölyeleri ile sona erdi.
Proje Finali: 28 Haziran Pazar günü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Çaykent moderatörlüğünde; Prof. Dr. Birsen Talay Keleşoğlu, Prof. Dr. Esra Danacıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Demirci Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen panel ile yapıldı. Panel, Tarih Vakfı sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlandı.
Levent Yerleşkemizden ortaokul öğrencilerimiz Tarih Vakfının “Gençler Tarih Yazıyor: Toplumsal Tarihe Kadınların Yaşamlarından Bakmak” adlı projesini aşağıdaki süreç doğrultusunda tamamladılar.
Öğrencilerimiz: Maya Acar (7G), Elvin Kahveci (7C), Eda Mısırlı (7C), Deniz Sena Güreli (7C) , Damla Demirağ (6I), Kaan Yılmaz (6I) “Kadınların özgürleşme hareketi hangi farklı bağlamlarda ve geçmişten günümüze hangi aşamalardan geçerek sürmektedir?” sorunsalı çerçevesinde Ayşe Sevil Görücü Peker’le sözlü tarih görüşmesi yaptılar.
Görüşme sorularını öğretmenlerin de katkılarıyla tüm öğrenciler hazırladı, görüşmeyi Sevil Hanım’ın torunu da olan öğrencimiz Eda Mısırlı gerçekleştirdi. Görüşme kaydının deşifresini tüm öğrencilerimiz yaptılar. Bunun ardından, deşifreden yola çıkarak Sevil Görücü Peker’in yaşamını Maya Acar ve Elvin Kahveci “Hayallerine Yürüyen Kadın: Sevil Görücü Peker” adlı yaşam anlatısını (biyografiyi) kaleme aldılar. 6I sınıfından Kaan Yılmaz ve Damla Demirağ “İnandığı Yolda Yürüyen Kadınlar Amaçlarına Ulaşır” sloganıyla poster tasarladı.
Projede yer alan öğrenci yazıları Tarih Vakfının “Toplumsal Tarih” dergisinde Eylül sayısında yayınlanacaktır.