Dünya Matematik Günü’nde Terakkililer

1129

Dünya Matematik Günü projesi kapsamında “Matematik Birleştirir” temalı atölyelerimizde buluştu. Dünya Matematik Günü atölyeleri, Tepeören Yerleşkemizde 4 – 8 Nisan, Levent Yerleşkemizde 18 – 22 Nisan tarihleri arasında yüz yüze ve çevrim içi ortamda gerçekleşti.

NASA ve Pİ Sayısı Atölyesinde öğrencilerimiz, bilim insanlarının Pi sabitini kullanarak çözdüğü gerçek uzay problemlerinden yola çıkılarak ilginç somut problemleri ve çözümleri üzerinden örnekleri incelediler. Ardından, iki tane Nasa probleminin matematiksel çözüm basamaklarını uyguladılar.

Mimari Süslemeler konulu Çizim Atölyesinde farklı kültürlere ait mimarilerde yüzyıllardır kullanılan süsleme örneklerini gören öğrencilerimiz, bu sanatın geometri ile olan yakın ilişkisini keşfettiler. Mimari eserlerdeki süslemelerin hangi geometrik şekillerin hangi kurallarla oluşturulduklarına dair fikir alışverişinin yapıldığı sunumdan sonra, rehber öğretmenleri eşliğinde pergel ve cetvel yardımıyla kendi süslemelerini çizdiler. Motif zeminlerinde kullanılan kare şablonun nasıl çizileceğini öğrenmelerinin ardından kendi şablonlarını yarattılar, Anadolu Selçuklu Yıldızını çizdiler.

Kriptografi Atölyesinde öğrencilerimiz, izledikleri sunumun ardından şifre çözme soruları üzerinde çalıştılar.

Akıl Oyunları Atölyesinde strateji geliştirmelerine ve birbirleriyle iletişime geçmelerine fırsat sağlayan go, pentago, pentamino, satranç gibi akıl oyunlarını oynadılar.

Üç boyutlu düşünme becerilerini geliştiren, matematiksel kavramları eğlenceli bir yöntemle anlamalarını sağlayan Matematiksel Origami Atölyesinde; farklı küp açılımları, piramit, turna kuşu, kelebek gibi nesneler yaptılar. 5 Gün 5 Soru etkinliğinde, her güne özel hazırlanan bölüm panolarına asılı soruları çözdüler. Etkinliklerimiz, mangala turnuvasıyla sona erdi.