6. “Düşle Düşme” Projemizin Atölyeleri Tamamlandı

1253

Bu yıl 6.sını düzenlediğimiz, Tepeören Yerleşkemizde lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin bu yılki atölye çalışmaları, 14 Ocak Cumartesi günü tamamlandı. Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “İklim Eylemi: İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek” idi.

Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümü öğretmenlerimiz Başak Salimoğlu, Derya Ensarioğlu, Iraz Yaşar ve Mine Koçak Yalaz’ın genel koordinatörlüğü üstlendiği projenin son atölyesinde koordinatör olan öğrencilerimiz (11A) Azra Zeynep Akpınar (11A), Öykü Kaplan (11A) ve Simla Kabasakal (11A), Pelin Bayramgürler (11C) ve Zeynep Çakıroğlu’ydu (11C).

3. Atölye Günü

Edebiyat öğretmenlerimiz Arzu Ayar ve Meltem Kayak rehberliğinde hazırlanan “İklim Kurgu” Atölyesinde 10 IB D sınıfından Cemre Özay, Cenan Gençer, Derin Demirtaş, Eren Mısırlıoğlu ve Elif Naz Kartal yürütücülüğü üstlendi. Bu yaratıcı yazarlık üzerine gerçekleşen atölye için öğrencilerimiz, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla önce bir öykü tasarladılar. Tasarladıkları öyküyü, Cemil Türker İlkokulundan gelen 6. sınıf öğrencilerinin dikkatini çekecek şekilde düzenlediler. Ardından da öyküyle bağlantılı dijital bir oyun kurguladılar. Yaratılan öykü kahramanı Doğa’nın, iklimle ilgili seçimler yaparak hem kendisini hem dünyayı kurtarma serüveni çerçevesinde ilerleyen atölyede öğrenciler Doğa’ya yardım etmeye çalıştılar, onun ne tip seçimler yapması gerektiğini tartıştılar ve öykü kahramanıyla birlikte dünyamızı daha yaşanır bir hale getirdiler.

Fizik öğretmenlerimiz Burcu Güngör ve Devrim Özkan rehberliğinde hazırlanan “Plastik Bağımlılığından Neden Kurtulmalıyız?” Atölyesinde 9B sınıfından Berrak Nilsu Erer, Elif Naz Kaya, Zeynep Özbey ve Zümra Özbey; 10A sınıfından Zühal Tannur, 10B sınıfından Bilge Nehir Tiryakiler yürütücülük yaptı. Plastik şişelerin ve kavanozların altındaki sayıların ne anlama geldiği, plastik atıkların doğada çözünme sürelerinin ne kadar olduğu gibi güncel bilimsel bilgilere odaklanan atölyenin amacı, geleceğimiz ve daha yaşanılası bir dünya için plastik atıklar ile mücadele etme farkındalığını yaratmaktı.

 

IB DP CAS Koordinatörümüz ve Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz Özge Alpaslan rehberliğinde hazırlanan “Çevre Dansçıları/Just Dance” Atölyesinde yürütücülüğü 10 IB D sınıfından Cemre Özay, Derin Demirtaş ve 10 IB E sınıfından Zeynep Kara ve Engin Nil Devranoğlu üstlendi.

Dans atölyesinin başlangıcında öğrenciler nesli tükenen hayvanları konu alarak 4 gruba ayrıldılar. Her grup öğrencilerimiz rehberliğinde kendi dans koreografisini çalıştılar. Çalışmalar sonunda gruplar performanslarını sergilediler ve arkadaşları tarafından oylandılar. Atölye sonunda bütün gruplar bir araya gelerek koreografileri birleştirdiler ve sonunda topluca dans ettiler. Son atölye gününde “İklim Dansçıları” gün sonunda eğlenceli bir kapanış programı yapmış oldular.

Yine IB DP CAS Koordinatörümüz ve Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz Özge Alpaslan rehberliğinde hazırlanan “İklim Robotu’nun Maceraları” Atölyesinde ise, 10 IB D sınıfından Elif Naz Kartal, 10 IB E sınıfından Aytunç Sarandal, Tuna Tugan ve Efe Çelik atölye planlamayı ve yürütücülüğü üstlendi. Atölyenin amacı, bilgi teknoloji araçlarının ve elektronik atıkların çevreye etkisi üzerine farkındalık kazandırmak, bu araçların iklim eylemine hangi alanlarda katkı sağlayabileceğini anlatmak, çevrimiçi araştırma ve kelime işlemci programlarını kullanmaktı. Bir dijital hikâye ile iklim robotunun dünyadaki interaktif serüvenini dinleyen öğrenciler, robotun sorduğu soruları, araştırma yaparak buldular ve bulmacayı tamamladılar. Etkinlik sonunda eğlenceli bir Kahoot ile kazanımlar ölçüldü ve son olarak da robotun onlara verdiği sertifikayı aldılar.
Beden Eğitimi öğretmenimiz Pınar Nalçın rehberliğinde hazırlanan “Spor” Atölyesinde 11A sınıfından Alya Can, Dilem Berru Çelik, İpek Özge Yıldız, Mete Çevik ve 11E sınıfından Arda Akgüç ve Demir Özbek görev aldı. Bu atölyede öğrencilerimiz hazırladıkları halat çekme, çuval yarışı ve parkurdan oluşan oyunları katılımcı öğrencilere oynattılar.

Son Günün Ardından…

Bu atölye günü son buluşma olduğu için finalde bir değerlendirme bölümü de oldu. İlk sözü alan lise öğrencilerimiz katılımcı öğrencilere bu özel deneyimden ötürü çok teşekkür ettiler. Çok keyif aldıklarını, çok eğlendiklerini ve kendilerinin de birçok şey öğrendiklerini belirterek karşılıklı bir öğrenme ve eğlenme süreci olduğunu vurguladılar.

Cemil Türker Ortaokulu’ndan katılımcı öğrenciler de benzer düşüncelerini paylaştılar. Küresel ısınmayı, karbon ayak izini, sera gazı etkisini, plastiklerin üzerindeki numaraların anlamlarını, kaç yılda doğada yok olduklarını öğrendiklerini söylediler. Ayrıca, tasarrufu, plastik yerine bez çanta kullanmanın önemini, çevreyi kirletmemek gerekliliğini öğrendiklerini de eklediler. Bunların yanında takım ruhunu, bilgisayar kullanmayı öğrendiklerini ifade edenler oldu. Okullarındaki arkadaşlarına da öğrendiklerini aktaracaklarını vurguladılar, bir küçük öğrenci “Oyun oynamayı çok seviyoruz, öğrendiklerimizi katarak kendi oyunumuzu oluşturabiliriz.” dedi.

Cemil Türker Ortaokulu müdürü Gökhan Çam, kendisinin bir Türkçe öğretmeni olduğunu söyleyerek, öğrencilerine Terakki kelimesinin anlamını bilip bilmediklerini sordu. Terakki’nin ilerleme demek olduğunu belirttikten sonra, bu okulun ne zaman kurulduğunu bilip bilmediklerini sordu. Bazı çocuklardan 1880’ler yanıtı geldi. 1877’de kurulan bir okulda olduklarını vurguladıktan sonra, “Çınarlara neden ‘ulu çınar’ denir?” sorusunu yöneltti. Ardından, bir çınarı ulu yapan yerin üstünde olduğu kadar yerin altında da kök saldığı için sağlamlığı elde ettiğini, Terakki Lisesi’nin de böyle bir okul olduğunu ifade etti. “Düşle Düşme” isminin ne düşündürdüğünü de öğrencilerine sorarak, düş kurmanın öneminden bahsetti ve hayallerinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Bir Fransız atasözünün “Gökyüzündeki yıldızlara dokunamazsınız, ama en karanlık gecelerde o yıldızlarla yolunuzu bulursunuz” dediğini, projenin tam da böyle bir temele oturduğunu belirtti.

Burada çok güzel şekilde bir akran öğrenmesi gerçekleştiğini vurgulayarak öğrencilerinin okullarında gerekmediği takdirde ışıkları söndürdüğünü, burada ise bu tutumun anlamını öğrendiklerini söyledi. Lise öğrencilerimize “İyi ki varsınız.” diyerek teşekkür ettikten sonra tüm öğrencilerimizi okullarına davet etti. Öğrencilerinin nasıl bir ortamda eğitim aldığını, imkanları ve imkansızlıkları görmelerini, bu çocuklar için ne kadar kıymetli olduklarını anlamaları açısından önemli bulduğunu söyledi. “Hangi dünyaları renklendirdiğinizi görmenizi istiyorum.” diyerek sözlerini bitirdi.

Lise müdürümüz Ferhat Duçe ise konuşmasına tüm katılımcılara çok teşekkür ederek başladı. Bir işe birlikte başlama, ilerletme ve sonuca götürmenin çok önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Etkinlik tamamlanmış olsa da, başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki farkların, burada öğrenilenlerin her zaman yanlarında olacağını ifade etti. İklim konusunda bireysel olarak da hepimizin yapabileceği şeyler olduğunu, ama bir araya gelerek bunları tartışmanın, mesele üzerine kafa yormanın ve fikir üretmenin çok anlamlı olduğunu söyleyerek, burada öğrendiklerini okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşmalarının ne kadar önemli olduğunu belirtti.

Projenin Final Etkinliği: Çalıştay

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve İklim Eylemi: İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek” Çalıştayı, 24 Şubat Cuma günü İstanbul’da sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan çeşitli liselerden öğrencilerle yürütülecek atölye çalışmalarından oluşacak ve bu alanda çalışma yapan uzmanlarla gerçekleşecek bir panelimiz olacak.

Panel konuklarımız ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) Türkiye Koordinatörü Bahar Özay ile Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz olacak.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.