Öğrencilerimiz Girişimci ve Eğitimci İnanç Ayar’la Buluştu

935

Ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz, Girişimci ve Eğitimci İnanç Ayar’la “Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik” konulu söyleşide bir araya geldi. Söyleşi, Tepeören Yerleşkemizde ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencilerimizle 2 Mart Perşembe günü, Levent Yerleşkemizde ortaokul 8. sınıf öğrencilerimizle 7 Mart Salı günü gerçekleşti. Matematik Bölümümüzün Girişimcilik Haftası olması nedeniyle düzenlediği bu söyleşide öğrencilerimiz “Girişimcilik nedir?” ve  “Nasıl girişimci olunur?”  sorularına yanıt buldu.

Ayar, bugünden başlayarak attığımız her adımı bizim için iyi olarak tanımladığımız hayalimize bağlamamız gerektiğini söyleyen Aristo’nun felsefi yaklaşımı üzerinde durdu. Önce her tür hayali kurma hakkını kendimize vermemiz gerektiği fikri üzerinden öğrencilerimize beyin fırtınası yaptırdı. Ardından savaşta zafer kazanmak, iyi bir sinema yönetmeni olmak, bir yazılım şirketi sahibi olmak gibi öğrencilerimizin katılımıyla belirlediği pek farklı çok örnek üzerinden, küçük büyük attığımız her adımı kendi iyimize, hayalimize bağlamamız gerektiğinden bahsetti.

Hayalimizi gerçekleştirmek için bugünden itibaren çalışmaya, üretmeye başlamanın önemini vurgulayan Ayar, “çok dene, çok hata yap, çok yanıl, çok öğren” felsefesinin hayallerimizi gerçekleştirmemize daha çok hizmet ettiği fikrini ise Orijinaller kitabı yazarı Adam Grant’ten alıntılar yaparak açıkladı. Orijinal fikirler, eserler üretmeye çalışan insanların ortak özelliklerini ortaya koyarak, Mozart’ın, Beethoven’ın, Picasso’nun, Bach’ın üretkenliklerine dikkat çekti. Yaratıcılık gereken alanlarda en başarılı olanların daha iyi fikirler üretenler değil, daha çok fikri hayata geçirenler olduğunun altını çizdi.

Genel eğilimin aksine girişimcinin fikri parlatmak ve fikir üzerinde uzun uzun vakit geçirmeye uğraşmak yerine bir an evvel harekete geçen, deneyimlerinden öğrenen, fikrini sürekli geliştiren, gerekirse dönüştüren olduğunu vurguladı. Aristo’nun çok önemli bir kavram ikilisi, aktüel ve potansiyeli örneklerle açıklayan Ayar, potansiyelin açığa çıkması için gerekli şeyleri yapmak ve potansiyeli ortaya çıkararak aktüel hale getirmek gerektiğini belirtti.

Bu eğlenceli söyleşide, felsefeden, yapılan araştırmalardan, yazılan kitaplardan, iyi örneklerden kesitler anlatan, alıntılar yapan konuğumuz, herkes için girişimciliği bir yaşam felsefesi olarak görmenin önemine dikkat çekti ve öğrencilerimizin bu konuda ufkunu açtı.

 

İnanç Ayar Kimdir?

İnanç Ayar 1971 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe Yüksek Lisansı yaptı. Birmingham City University’den “Eğitimde Drama” Postgraduate diplomasını aldı ve şu anda Galatasaray Üniversitesi’nde Felsefe doktora tezini yazıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda oyuncu olarak görev aldı. Üniversite sonrası Galatasaray Lisesi’nde tiyatro çalıştırıcılığı yaptı ve sonrasında Galatasaray Üniversitesi’nde Galatasaray Sahnesi’nin kurucuları arasında yer alarak tiyatro yönetmenliği yaptı. 1999 yılında ulusal festivallerde birçok ödül alan ve uluslararası festivallerde gösterilen “Otuzdört” isimli kısa filmi yazıp yönetti.

2002 yılında girdiği TÜBİTAK- Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nde eğitim tasarımcısı ve danışman olarak 10 yıl boyunca görev aldı. Doktora çalışmalarını sürdürürken bir yandan da 2006 yılından beri yarı zamanlı olarak Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ders veren İnanç Ayar, HerGünÖğren ve Fikri Tesisat girişimlerini yürütüyor.  215 bölüme ulaşan “Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik” adlı bir podcast serisi ile girişimci olmak isteyen herkese ilham vermektedir.