Terakkili Öğrencilerden Çevre Günü Eylemi

1281

Tepeören Yerleşkemizde geçen yıl kurulan ve faaliyetlerini iki yıldır sürdüren Terakki Biyolojik Çeşitlilik Farkındalık Girişiminin gönüllü ortaokul 7. sınıf öğrencileri, 5 Haziran Pazartesi günü 5, 6, 7 ve 8. sınıflardaki arkadaşlarına kendi geliştirdikleri oyunlar, afişler, müzikler, sportif faaliyetler, sunumlar ve sergilerle gün boyu süren Çevre Eylemi düzenlediler.

7A sınıfından Duru Güngör, Ayşe Beydağlı, Demir Uyunmas, Ege Sarı, Bahar Bastıyalı, Zeynep Ada Koçyiğit; 7B sınıfından, Nehir Aytaç, Doğa Çağlıyan, Aral Doğan; 7C sınıfından, Mina Nil Yamantürk, Efe Engin, Egemen Ertan, Ada Karabağ, Zeynep Yalçın Ortaokul Müdür Yardımcımız, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri bölümlerinden öğretmenlerimizin rehberliğinde organize oldular.

Çevre Günü Eyleminin moderatörlüğünü yapan öğrencimiz Duru Güngör (7A) açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi:

“Terakki Biyolojik Çeşitlilik Farkındalık Girişiminin başkanıyım. İki yıldır bir öğrenci girişimi olarak kurulan, Terakki Suyu Koruma Derneğini de örnek alarak kurduğumuz derneği ilerlemekte, yeni girişimlerde bulunmaktayız. Sizleri ve toplumumuzu biyoçeşitlilik konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve insanlığımıza katkı sağlamak amaçlı bir sürü çalışma gerçekleştirdik. Tüm canlıları içine alan biyoçeşitlilik dengesinin bozulmaması için elimizden geleni yapmaya çalışmaktayız. Biliyoruz ki eko sistemimiz bozulursa insanların da yaşamı hasar görecek ve zarara uğrayacaktır. Bu konuda insanları harekete geçirmek istiyoruz. Bilinçlendirmek istiyoruz. Dünyamız artık doğal döngü ile ilgili krizlerle uğraşmaktadır.

Bu kapsamda iki yıldır çeşitli farkındalık çalışmaları gerçekleştirdik ve bu çalışmalara 5 Haziran günü “Çevre Eylemi”ni de eklemek istedik. 5 Haziran Çevre günü kapsamında sizlere biyoçeşitliliğin önemini tekrar hatırlatacak etkinlikler organize ettik.”

Öğrencilerimiz günün anlam ve önemine dikkat çekmek için Türkçe ve İngilizce poster hazırlayıp kantin katında yansıttılar.

Ege Sarı (7A)  ve Egemen Ertan’ın (7C) “İklim Değişikliğinin Biyolojik Çeşitliliğe Etkileri” hakkındaki sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlarında “Biyolojik ve genetik çeşitliliğin ne olduğu, ekolojik olaylar çeşitliliğinin ekosistemin devamı için ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla gelen tehlikelerin altını çizdiler ve Kaliforniya Üniversitesi’nin buzulların erimesiyle gelen tehlikenin biyolojik çeşitliliği nasıl etkileyeceğine dair bir farkındalık oluşturdular. Atmosferde gaz oranlarının değişmesinin biyolojik çeşitliliğe etkilerinin neler olduğu açıklandı ve bu krizi çözmek için neler yapılabileceği belirtildi. Ve herkesi küçük adımlarla krizin çözümüne yardımcı olmaya davet ettiler.

Aral Doğan (7B) bir “Çevreci Anketi” hazırladı. Bu ankete tam doğru yanıt veren çevrecilerle 8. ders saatinde Efe Engin (7C), Zeynep Ada Koçyiğit (7A), Duru Güngör (7A) Define Avı Oyunu hazırlayarak oynattılar. Bu oyunun  soruları biyolojik çeşitlilik ile ilişkilendirilerek hazırlandı. Aral Doğan anketi uyguladıktan sonra kendi tasarladığı bilgisayar oyununu arkadaşlarına oynattı. Bu oyunda nesli tükenmekte olan Caretta Caretta plastik poşetlerden kurtulmaya çalışıyor. Oyun sırasında bu poşetlerden kurtararak oyunu tamamlayanlar kaplumbağayı kurtarıyorlar.

Oyun Linki: https://arcade.makecode.com/S61417-23572-88202-87955

Söz ve Bestesi Ayşe Beydağlı’ya (7A) ait olan Biyolojik Çeşitlilik Farkındalık şarkısı Ayşe Beydağlı (7A), Duru Güngör (7A) ve Nehir Aytaç (7B) tarafından seslendirildi.

Zeynep Yalçın (7C), koridorlarda oynanmak üzere kutu oyunları, Mina Nil Yamantürk (7C) ve Ada Karabağ (7C) spor salonunda oynanmak üzerine geliştirdikleri oyunları okul toplumu ile paylaştılar.

5. sınıflardan gönüllü öğrencilerimiz Kasım ayından itibaren “Geçmişten Günümüze İleri Dönüşüm” başlıklı bir projeyi hayata geçirerek hazırladıkları sergi ile Çevre Günü Eylemine katkı sağladılar. Proje amaçlarını, Tarih öncesi çağlardan günümüze dönüşümün var olduğunu kanıtlamak, geri ve ileri dönüşüm konusunda okulumuzda ve çevremizde farkındalık yaratmak olduğunu vurguladılar. Hedeflerinin iae, M.Ö 12 bin yıl öncesine dayanan ileri dönüşüm örnekleri üzerinden günümüzde atık olarak adlandırdığımız nesneleri dönüştürerek kaynaklarımızı daha az tüketmek, daha az atık çıkarmak ve dünyamızı korumak olduğunu belirttiler. Proje ekibinden Duru Toy (5B) “Antik dönemlerde dönüşüm örneklerini araştırdık, bulduğumuz Antik dönem örneklerini modelledik, günümüzden dönüşüm örnekleri araştırdık ve modelledik, yaratıcılığımızı kullanarak nesnelere ikinci bir şans verildiğini ve her şeyin atık olmadığını kanıtladık. Sergimize gelerek ürettiklerimizi görebilirsiniz” sözleriyle okul toplumunu sergiye davet etti.

İleri dönüşüm proje ekibi, Lara Bade Öztürk (5A), İpek Zeybek (5B), Aden Karapınar (5D), Suna Eribol (5D), Alya Eroğlu (5D), Ada Macun (5A), Mehmet Emin Koç (5C), Neris İnci Yalçınkaya (5C), Ceren Aslan (5C), Yaren Alan (5D), Melis İmral (5D) ve Ahmet Uras Metin (5B) Sosyal Bilimler öğretmenlerinin rehberliğinde organize oldular.