Terakkili Öğretmenler, 17. IB Günü Bineali’nde

820

Terakkili IBDP ve PYP öğretmenleri, 2 Aralık Cuma günü düzenlenen “Uygulamada IB Eğitimi” temalı 17. IB Günü Bineali’ne sunumlarıyla katıldı. Her iki yerleşkemizden öğretmenlerimiz, IB Okullar Koordinatörü Dr. Nicole Bien ve diğer IB yöneticilerinin de konuklar arasında bulunduğu bienalde, Türkiye ve yurt dışından IB eğitimcileriyle bir araya geldi ve uzman oldukları alanlarla ilgili farklı oturumlara katılarak paylaşımlarda bulundu.

İSTEK Okulları’nın ev sahipliğinde, Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleşen bienalde Levent ve
Tepeören Yerleşkeleri Diploma Programı’ndan:

İngilizce ve Bilgi Kuramı öğretmenimiz Victoria Gauna, “Theory of Knowledge and Subject Lesson Integration” başlıklı sunumuyla katıldı. Sunumda, TOK entegrasyonunun branş öğretmenlerinin derslerindeki önemine dair genel bir bakış sunuldu ve TOK’un farklı derslerin içeriğine nasıl dahil edilebileceğine dair pratik ipuçları verildi. Başarılı TOK entegre ders örneklerinin yanı sıra öğretmenlerin kendi derslerine uygulayabilecekleri şablonlar da paylaşıldı.

 

Edebiyat dersi öğretmenlerimiz Gülten Güzelışık ve Hülya Bayram, “Dil A: Edebiyat Derslerinde Core Bağlamında Düşüncelerimiz Sergide” adlı sunumu gerçekleştirdiler. Sunumda IBDP’nin ilk yılında yapılan bir “Türkçe A: Edebiyat” ders örneği üzerinden IBDP programının üç temel gerekliliği (EE,CAS,TOK), ders bünyesine nasıl entegre edildiği öğrenci ürünleri ile birlikte paylaşıldı. Metin analizi temel alınarak kurgulanan ders planında yer alan “Düşünme Çemberi Uzman Grup” etkinliği uygulama süreci ölçme değerlendirme yönergeleri de sunumda katılımcılarla paylaşıldı.  Öğretmenlerin ders planlama süreçlerindeki bakış açılarına farklılık getirilmesi amaçlanan sunumda, farklı branşlardaki ders planlamalarında da uygulanabilecek örnekler sunuldu.

Matematik Analiz ve Yaklaşım dersi öğretmenlerimiz Mehtap Sabah ve İpek Dulundu, “A Multi-Dimensional Performance Task” başlıklı sunumlarında, 10. sınıf düzeyinde hem HL hem SL gruplarında uyguladıkları çok boyutlu performans ödevlerini sundular. Ödevin aynı zamanda Türk Dili ve Edebiyatı ve İngilizce dersinde uygulanan makale inceleme çalışmalarıyla paralel yapılandırıldığını, ardından matematiksel araştırma süreçleri ve problem çözme basamaklarıyla şekillendirildiğini belirttiler. Ayrıca ödevin değerlendirme basamaklarına ve öğrenme-öğretme becerileri yaklaşımları ile olan ilişkisine de değinerek dinleyicilere ödevi farklı yönleri ile aktardılar.

Matematik Analiz ve Yaklaşım dersi öğretmenlerimiz Canan Özkul ve Esra Akyener de “Shortcuts when using TI-Nspire CX II-T Calculator before the Math AA SL/HL Exam” başlıklı sunumlarında, IB matematik sınavlarında konulara göre grafik hesap makinesi kullanımında önemli ipuçları vererek, hem zamanın etkin kullanımı hem de öğrencilerin çözümlerini sınav kağıdına aktarırken dikkat etmeleri gereken püf noktaları anlattı.

Film dersi öğretmenimiz Gonca Özmen “International-Mindedness in Group 6 Film: Comparative Study” başlıklı sunumunda, IB Günü’nün “Uygulamada IB Eğitimi” ana temasının alt başlıklarından biri olan “Uluslararası Bilinç kavramı” üzerinde durdu. Grup 6 derslerinden biri olan film dersinde öğrencilerin uluslararası bilinci ne ölçüde, nasıl ve hangi uygulamalarla kazandıklarını örneklerle destekleyerek irdeledi. Sunumda, film dersinin önemli değerlendirme ölçütlerinden biri olan ‘Comparative Study’ ile ilgili temel bilgiler üzerinde duruldu. Kültürel bağlamın karşılaştırmalı analizi, film dilinin bu analizde nasıl kullanılacağı ile bu eleştirel bakışın ve değerlendirmenin öğrencilere uluslararası bilinç kazandırmadaki rolü ayrıntılı biçimde değerlendirildi. Katılımcılarla, bu çalışmanın farklı aşamalarında kullanılan ders materyalleri, iyi örnekler, uygulanabilir öneriler ve süreci yönetirken kullanılabilecek etkili çözüm önerileri paylaşıldı.

Levent Yerleşkesi İlk Yıllar Programı’ndan;

4. sınıf İngilizce öğretmenleri Hande Ulukan ve Jane Bulduk “The Role of Technology in Improving Agency” başlıklı sunumlarında öğrencinin özne olma halini sınıf içinde ve dışarısında desteklemek için teknolojinin nasıl kullanılabileceğine ve öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini üstlenmelerine nasıl katkı sağladığına dair sınıflarında uyguladıkları gerçek yaşam örneklerini paylaştılar. Katılımcılar, bu tekniklerin ve stratejilerin nasıl uygulanabileceğini gözlemleme fırsatı buldular. Sunum başlangıcında ve sonunda “Düşünceyi Görünür Kılma” tekniklerini dijital platformlar aracılığıyla kullanarak paylaşımda bulundular.

“4. Sınıflar Dijital Sergi Sunumu”, öğretmenlerimiz Merve Kilimci ve Fidan Adanç tarafından gerçekleştirildi. Dijital bir sergi rehberinin; kullanım kolaylığı, arşivleme, önceki öğrenmelerine hızlıca göz atma, dönüşümlü düşünme süreçlerini görünür kılma ve mentörlerin de süreci aktif bir şekilde takip etmelerine olanak sağlayan özelliklere sahip olduğu anlatıldı. Bununla birlikte öğrencilerin; teknolojik olarak dikkatini çeken ve dijital olarak farklı içerikler oluşturmalarına, web 2.0 araçlarını kullanmalarına fırsat veren bu rehberin, aynı zamanda ilkokul süreçlerinde kendi dijital öğrenme portfolyolarını oluşturmalarını sağlayacakları üzerinde duruldu. Sunumun başında ve sonunda öğretmenlerden -“Düşünmeyi Görünür Kılma” teknikleri kullanılarak- dijital sergi konusundaki fikirleri alındı.

Anaokulu sınıf öğretmenimiz Özlem Alaçam, “Anaokulunda Sessiz Kitaplarla Özne Olmak” başlıklı sunumunda; öğrencilerin özne olabilmesi için seslerinin duyulduğu, söz ve seçme haklarının olduğu, bulunduğu ortamı sahiplendiği bir eğitim ortamının yaratılması gerekliliği vurguladı. Alaçam, öğrenenlerin özne oldukları koşullarda öğretmen ve öğrenci rollerinin değiştiği ve bunu desteklemek için de en uygun materyallerden birinin sessiz kitaplar olduğu bilgisini paylaştı. Katılımcı öğretmenler ile birlikte bir sessiz kitabın uygulaması yapıldı. Ayrıca kullanabilecekleri diğer sessiz kitap örnekleri de katılımcılarla paylaşıldı.

4. sınıf öğretmenlerimizden Sevim Çelik Önemli tarafından “Pyp’de Uygulanmış Özne Olma Odaklı Stem & Maker Eylem Örnekleri” adlı atölye gerçekleştirildi. Bu atölyede öğretmenimiz, okulumuzda yürüttüğü “STEM&Maker” kulübünde öğrencilerimizle birlikte yaptıkları çalışmalardan örnekler gösterdi. Bu örnek çalışmaların ardından Paper Circuit / Kağıt Devre etkinliğinin atölyesi gerçekleştirildi.

“4. Sınıflar Dil Kimliğimdir” sunumu Fatih Debbağ ve Bahar Ürkmez öğretmenlerimiz tarafından gerçekleştirildi. 3. sınıfta, “Dil kültürden yola çıkar ve farklı kültürleri anlamamız için bize ışık tutar. Dil bağlantısını kurmak, ifade gücünü geliştirir, kişiyi özgürleştirir.” mottosundan yola çıkarak, okulumuzun “Ana Dil Politikası”nı gerçekleştirmek amacıyla planlayıp projelendirdiğimiz ve yıl boyunca uyguladığımız öğrenci çalışmaları paylaşıldı.

 

4. sınıf ve Destination Imagination kulüp öğretmenimiz Başak Kaya, PYP ile birçok yönden ortaklaşan Destination Imagination program etkinlikleri ile öğrencilerin özne olma yolunda hızla nasıl ilerlediğini aktardo. Kaya, Türkiye ve Amerika’daki turnuvalara hazırlık süreçleri boyunca uluslararası bilinç kazanma, bir takım olma, öğrenme yaklaşımları ve öğrenen profilleri açısından öğrencilerimizin gelişimine yönelik interaktif paylaşımlarda bulunuldu.

Beden eğitimi ve spor öğretmenimiz Osman Atılan tarafından, “Macera Temelli Öğrenme Modelinin 10 yaş Pyp Öğrenen Profillerine Etkisi ve Öğrenci Çıktıları” adlı çalışması paylaşıldı. Öğrencilerin derste edindikleri bilgi, tutum ve davranışları dersin ötesine aktarabilme konusunda önemli katkılar sağladığı görüşünden hareketle geliştirilen modelin; öğrencilere, kişisel ve kişiler arası beceriler kazandırmak ve Pyp’de yer alan öğrenen profillerini geliştirmek için planlanmış etkinlikler içeren öğrenci merkezli bir öğretim çalışması olduğu belirtildi. Çalışmanın uygulama basamakları, analizi, çıktıları ve öneriler katılımcılarla paylaşıldı.