Aylin Gezgüç ile Söyleşi: “Tüketici mi, Türetici mi?”

288

Her iki yerleşkemizde 6. sınıf öğrencilerimiz “Üretim, Dağıtım ve Tüketim” teması “Kaynakların Bilinçli Kullanımı” ve “Enerji Türleri” konuları kapsamında; “Dünyayı ben mi kurtaracağım?: Sosyal Etki Pusulası” kitabının yazarı ve çevre aktivisti Aylin Gezgüç ile “Tüketici mi, Türetici mi?” isimli söyleşi için bir araya geldi.

Öğrencilerimiz, Sosyal Bilgiler derslerinde hazırladıkları sunum çalışmaları ve tasarladıkları kamu spotları ile ön hazırlık yaptıkları söyleşiyi büyük bir ilgi ile takip etti.

Levent Yerleşkemizden öğrencimiz E. Azra Artar (6I) ve Tepeören Yerleşkemizden öğrencimiz Bora Cengiz’in (6C) moderatörlüğünde yürütülen söyleşi, 6. sınıf öğrencilerimiz tarafından hazırlanan kamu spotu örneklerinin paylaşılmasının ardından konuğumuz Aylin Gezgüç’ün keyifli anlatımı ile devam etti.

Aylin Gezgüç, çevre bilincinin önemi ve bu alandaki farkındalığa neden ihtiyaç duyulduğundan söz ederek başladığı söyleşisinde; bireysel sorumluluklar, bireylerin tek başına ve birlikte yapabilecekleri, birlikte hareket etmenin etkisi başlıklarına değindi. Bu çerçevede ilham veren çevre aktivistlerine değinen Gezgüç, sürdürülebilirliğin neden gerekli olduğundan bahsederek, atık yönetimi ve tasarrufun önemine dikkat çekti. Doğrusal ekonominin, kaynakları geri dönüştürülemez biçimde kullanan bir anlayışa sahip olduğunu ancak günümüz dünyasında ihtiyacın, yeniden dönüşümü esas alan döngüsel ekonomi olduğunu vurguladı. İhtiyacımız olan kadar tüketmemizin önemini vurgulayan Gezgüç, tüketim ekonomisi ile türetim ekonomisi arasındaki farka değindi. Yenilenebilir enerji türlerinin ülkemizdeki kullanım oranlarını öğrencilerimizle paylaştı.

Konuşmasına sürdürülebilirlik kapsamında geleceğin mesleklerine örnekler vererek son veren Aylin Gezgüç’ün paylaşımları ile öğrencilerimiz, sürdürülebilirlik ve kaynakların bilinçli kullanımına yönelik farkındalık kazandı. Çevresel okuryazarlık becerilerini geliştiren öğrencilerimiz, sürdürülebilir bir dünya için bireylerin üzerine düşen sorumluluklarla ilgili daha fazla fikir edindi.

Söyleşinin ardından öğrencilerimiz fikirlerini şöyle ifade etti:

Bu söyleşiyle ülkemizde kullanılan enerji kaynaklarının neler olduğunu ve en fazla hangilerinin kullanıldığını, birçok besinden kompost yapılabileceğini öğrendim. Bu söyleşi sonrası ben de atıkları ayrıştırmaya kadar verdim. Defne Aytaç (6C)

Söyleşi konusu derste öğrendiğimiz konularla bağlantılı olunca daha çok dikkatimi çekti. Ayrıca benim de önemsediğim çevrenin korunması ile ilgili olmasını çok faydalı buldum. Arkadaşlarımızın kamu spotlarını çok beğendim. Bence söyleşi yeterliydi. Manas Kıraç (6A)

Bu tür söyleşileri çok seviyorum, okulda olmak sadece ders olmadığını farklı bilgiler edinmem için fırsat oluyor. Fakat söyleşinin çevrimiçi yerine konferans salonunda olmasını isterdim. O şekilde benim için daha etkileyici ve dikkat çekici oluyor. Konuğun hayvanlarla ilgili verdiği kısa notları da çok sevdim. Ece Kükrekol (6A)