Terakkili Delegeler RCIMUN’24 Konferansı’na Katıldı

377

Tepeören Yerleşkemizden MUN (Model United Nations) Kulübü öğrencilerimiz, 5-8 Nisan tarihleri arasında Robert Kolej tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen RCIMUN’24 Konferansı’na katıldı.

Birleşmiş Milletler simülasyonu olarak gerçekleşen ve dünya sorunlarının ele alındığı RCIMUN’24 Konferansı bu sene 41 okuldan gelen yaklaşık 650 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. RCIMUN’24 Konferansı’nda TTMUN (Terakki Tepeören Model United Nations) Kulübü 6 öğrenci ile Orta Afrika Cumhuriyeti, 2 öğrenci ile Ukrayna, 2 öğrenci ile Balau ve 2 öğrenci ile Macaristan ülkelerini başarıyla temsil etti.

Ayrıca konferans öncesi ve süresince Defne Eryüksel (12IBD), Duru Kopan(10D) ve mezunlarımızdan Umay Sezen Acar takım koçu olarak görev yaptı.

Özel Komiteler ve başarılarımız:

  • Uzayın Barışçıl Kullanımı Komitesinde (COPUOS Committee on the Peaceful Uses of Outer Space) Ali Sarp İspirli (10A) ve Efe Demir Akkuş (10A) yer aldı.

“Gök cisimlerinden kaynak çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler” ile ilgili gündem maddesi üzerine Ali Sarp İspirli, “Uzayın silahlandırılması ve askerileştirilmesine ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi” ile ilgili gündem maddesi üzerine de Efe Demir Akkuş (10A) hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını diğer delegeler ile paylaştı ve yeterli desteği alarak yasa tasarı başkanlığına hak kazandı.

Ali Sarp İspirli, yasa tasarısını komitede oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

  • Çevre Koruma Özel Konferansında (SC Special Conference on Environmental Protection) İrem Tekel (9C) ve Sevdenur Fırat (10C) yer aldı.

“İklim değişikliğinin Pasifik Adaları üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik önlemler” ile ilgili gündem maddesi üzerine Sevdenur Fırat, “Uluslararası sularda aşırı avlanmanın etkilerinin azaltılması” ile ilgili gündem maddesi üzerine İrem Tekel, hazırlamış oldukları yasa tasarı taslaklarını diğer delegeler ile paylaştı ve yeterli desteği alarak yasa tasarı başkanlığına hak kazandı.

Her iki öğrencimizde yasa tasarılarını komitede oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

  • Tarihi Güvenlik Konseyinde (1980’ler) (HSC Historical Security Council 1980s) Defne Şahin (10C) ve Yasmin Bayer (11A) yer aldı.
  1. “Afganistan’daki durum ve bunun uluslararası barış ve güvenliğe etkileri” ile ilgili gündem maddesi üzerine Defne Şahin 2, Yasmin Bayer 1 çözüm önerisi sundu.
  2. “Filistin Sorunu” ile ilgili gündem maddesi üzerine Defne Şahin 3, Yasmin Bayer 1 çözüm önerisi sundu.
  3. “Namibya Sorunu” ile ilgili gündem maddesi üzerine Yasmin Bayer 1 çözüm önerisi sundu.

İki öğrencimiz de çözüm önerilerini komitelerinde tartışmaya açtı ve oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

  • İnsan Hakları Komisyonunda (HRC Human Rights Commission) Defne Erdoğan (9E) yer aldı. Tartışmaya açılan gündem maddeleri:
  1. “Savaş bölgelerinde sağlık ve sıhhi ekipmanlara erişim”
  2. “Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya uzanan sıkışık göç yollarında mültecilere insani muamele sağlanması”

Defne Erdoğan, “Savaş bölgelerinde sağlık ve sıhhi ekipmanlara erişim” ile ilgili gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslağını yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve komitesinde oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

  • Ekonomik ve Sosyal Konseyinde (ECOSOC Economic and Social Council) Derin Halatcı (9E) yer aldı.

Tartışmaya açılan gündem maddeleri:

  1. “Doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için uluslararası bir çerçeve oluşturmak”
  2. “Büyük Yeşil Duvar’ın (GGW) inşasında MEDIC’in rolünün tartışılması”
  3. “Eşzamanlı kalkınma için Güney-Güney işbirliğinin teşvik edilmesi”

Derin Halatcı “Doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için uluslararası bir çerçeve oluşturmak” ile ilgili gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslağını yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve komitesinde oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

Genel Kurul Komiteleri ve başarılarımız:

  • Silahsızlanma Komitesinde (DC Disarmament Committee) Göktuğ Tuna (10A) yer aldı.

Tartışmaya açılan gündem maddeleri:

  1. “Amerika’da silah kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik tedbirler”
  2. “Yapay zekanın silahlara dahil edilmesinin yasallığının ele alınması”
  3. “Çinhindi’de biyolojik ajanların etkilerinin azaltılması”Göktuğ Tuna, “Amerika’da silah kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik tedbirler” ile ilgili gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslağını yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve komitesinde oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.
  • Ekonomik ve Mali Komitesinde (ECOFIN Economic and Financial Committee) Bilge Nehir Tiryakiler (11B) yer aldı.

Tartışmaya açılan gündem maddeleri:

  1. “Özyönetimi sınırlı olan eyaletlerde yaşayanların geçimini desteklemek”
  2. “Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletlerinde SDG 17’nin zamanında tamamlanmasına yönelik bir çerçeve oluşturmak”
  3. “Avrupa vergi cennetlerinin uluslararası yargı yoluyla kötüye kullanılmasının sınırlandırılması”

Bilge Nehir Tiryakiler, “Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletlerinde SDG 17’nin zamanında tamamlanmasına yönelik bir çerçeve oluşturmak” ile ilgili gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslağını yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve komitesinde oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

  • Siyasi Komitesinde (PC Political Committee) Ekrem Soran (10A) yer aldı.

Tartışmaya açılan gündem maddeleri:

  1. “Otoriter hükümetlerdeki siyasi kutuplaşmanın etkilerinin ele alınması”
  2. “Batı Sahra Sorunu”
  3. “Suriye Arap Cumhuriyeti’nde çatışma sonrası uzlaşma”

Ekrem Soran, “Otoriter hükümetlerdeki siyasi kutuplaşmanın etkilerinin ele alınması” ile ilgili gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslağını yeterli oy alarak tartışmaya açtı.

  • Hukuk Komitesinde (LC Legal Committee) Beren Naz Donat (9A) yer aldı.

Tartışmaya açılan gündem maddeleri:

  1. “Görev başındaki Birleşmiş Milletler görevlilerinin cezai sorumluluğu”
  2. “Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması”
  3. “Yerleşik yabancıların sınır dışı edilmesinin yasallığı”

Beren Naz Donat, “Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması” ile ilgili gündem maddesi üzerine hazırlamış olduğu yasa tasarı taslağını yeterli oy alarak tartışmaya açtı ve komitesinde oy çokluğu ile geçirmeyi başardı.

RCIMUN’24 Konferansının Ardından …

Defne Erdoğan (9E): RCIMUN Konferansı benim için çok özel bir tecrübeydi. İyisiyle kötüsüyle çok şey öğrendik. Ben konferansta Orta Afrika Cumhuriyeti delegesiydim ve İnsan Hakları Komisyonunda (HRC Human Rights Commission) yer aldım. Konferans öncesinde çeşitli toplantılar yaparak nasıl hazırlanacağımızı, nelere dikkat edeceğimizi konuştuk. Hangi gündem maddeleri bizim için daha uygun olur onları tartıştık ve belirledik. Ben “Savaş bölgelerinde sağlık ekipmanlarına erişim” konusunu seçtim ve araştırmalarımı onun üzerine yaptım. Konferansın ilk gününde kulis çalışmalarımı tamamladım ve hazırladığım taslağı komitemde onaylatarak tasarı başkanı olmaya hak kazandım ve yasa tasarımı komitemde geçirmeyi başardım. Takımımızdaki diğer arkadaşlarım da delegelik görevlerini başarıyla tamamladılar. Konferans sürecinde her kötü ve iyi anımızda yanımızda olan Vesile Hocam’a, Defne Abla’ya, Başak Hoca’ya ve Umay Abla’ya çok teşekkür ediyorum.  Konferans boyunca hem eğlendik hem de çok şey öğrendik. Etkinlik toplam 4 gün sürdü. MUN konferansında toplum önünde konuşma, kendini ifade etme, birlik olma gibi çok fazla beceriyi geliştirme fırsatı elde ettim. Aynı zamanda da farklı kültürden öğrencilerle tanışma fırsatı buldum. Çoğumuz, Robert Kolej’e okulumuzun sağladığı servis ile gitti. Bu konferansa katılabilme şansını yakalayabildiğim için çok minnettarım. Okulumuza bize bu imkanları tanıdığı için çok teşekkür ederiz.

Defne Şahin (10C): Öncelikle böyle bir etkinlikte yer aldığım için çok mutlu oldum. Benim ve tüm takım arkadaşlarım için hem eğitici hem de eğlenceli bir deneyim oldu. Birçok akademik alanda kendimizi deneme ve geliştirme fırsatı elde ettik. Bulunduğum Historical Security komitesinde 1980’lerde geçen ve günümüze etki eden önemli olaylarla ilgili gündem maddelerimiz vardı ve araştırmalarımızı bunlar üzerine yaparak çeşitli çözüm önerileri hazırladık. Yapmış olduğumuz çalışmaları hem yazılı hem de sözlü olarak, farklı okullardan gelen diğer öğrenciler ile paylaştık ve kendimizi daha iyi ifade etmeye çalıştık. Çeşitli kürsü konuşmaları yaparak çalışmalarımızı paylaştık, görüşlerimizi paylaştık, diğer öğrencileri dinledik, gözlemler yaptık, ve en sonunda birbirimizi oyladık ve en iyi çalışmaları seçmeye çalıştık. Tüm bunları yaşarken de bolca eğlendik. Benim için farkındalık oluşturan bir deneyim oldu. Konferansı oluştururken emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.