Bir Terakkili Anısı – Ahmet Astepe

28

Hatırlayacağınız gibi 2018 yılında Fizik bölümü olarak Robot Kulübü’nü kurduk. Kulübümüzün çalışmalarını yapabilmesi için bir atölye ihtiyacı doğdu. Fiziki olarak yerimiz vardı ama çeşitli el aletleri edinmek üzere kulüp öğrencilerim firmalarla bağlantı kurarak sponsorluk arayışına girmişlerdi. Yarışların başlamasına çok az bir süre olduğu için en önemli adım atölye kurmaktı. Kulüp saatinde öğrencilerimle birlikte çalışırken o yıl 9. sınıfta olan kulüp öğrencilerimizden Baran Atameriç, çekinerek “El aletleri konusunda babam sizle görüşmek istiyor.’’ dedi. Bunun üzerine o akşam okul çıkışı velimiz ile görüştüm; kendisi durumu bildiğini, çalışmamıza destek vermek istediğini, elimizde bir liste var ise bazı el aletlerini kendisinin temin edebileceğini söyledi. Velimizin bu destekleyici tavrı tüm kulübü heyecanlandırmıştı, biz de oluşturduğumuz listeyi velimize ilettik.

Hemen ertesinde atölyemizi kuracak kadar malzemeyi hatta daha fazlasını velimiz kendi arabası ile okulumuza getirdi. Müthiş bir heyecanla kulüp saatinde öğrencilerimizle atölyemizi kurduk ve böylece 3 senelik serüven başlamış oldu.
Bu süreçte her yıl kendini geliştiren Baran ilk sezon yardımcı pilotumuz, 2. sezon pilotumuz 3. sezon pilot ve yazılımcımız oldu. Daha ilk sezonda Baran’ın disiplini, görev alma isteği gece yarılarına kadar çalışma azmi dikkatimi çekmişti.

…..

Baran ve arkadaşları ile 3. senemizde emeklerimizin karşılığını alarak en iyi skoru yaptık ve 9-11 Mart 2020 tarihinde Ukrayna, Polonya, Kazakistan, Hırvatistan ve İsviçre’den de katılanların olduğu 53 okul takımı arasından “Excellence in Engineering Award” ödülünü kazandık.
Baran okulumuzdan 2021’de mezun oldu ve üniversite eğitimine ABD’de devam etmek için ailece ABD’ye yerleştiler; Baran The University of Alabama at Birmingham Engineering öğrencisi oldu.
Birkaç ay sonra velimizden bir e-posta aldım:

“Günaydın,

Worcester Polytechnic Institute (WPI), Baran için verdiği bursun üstüne FIRST bursu teklif etti. Bu bursla Worcester Polytecnic tam burs vermiş oluyor. Her ne kadar Baran UAB’ye gidecek olsa da bu rakamlar insanın planlarını değiştirecek teklifer. Worcester Polytecnic yıllık ücreti 75.000 USD. Terakki FRC Team, TeRoBoT ekibine motivasyon olur diye paylaşmak istedim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla,

Murat ATAMERİÇ”

Atölye kurulumu için ilk ateşi yakan velimiz Murat Atameriç de Terakki mezunu bir mühendis. Baran da Terakki mezunu bir mühendis olacak.
FRC (FIRST Robotics Competition) kulübü pandemi sonrası kaldığı yerden yüksek motivasyonla çalışmasına devam ediyor.

Yeni yazılımcılara, yeni mühendislere ilham olacak.

Ahmet Astepe
Fen Lisesi Müdür Yardımcısı

05.10.2023 tarihinde yayınlanmıştır.