Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz her iki yerleşkemizde okul, aile ve çevre üçgeninde öğrencilerimizle kurulan bağı güçlü kılabilmek için farklı sınıf düzeylerindeki velilerimizle farklı konularda buluşmalar düzenledi.
Hazırlık sınıfı velilerimize yönelik düzenlenen “Ergeni Anlayan Ebeveyn Olmak” konulu konferans; Tepeören Yerleşkemizde Psikolojik Danışman Öykü Yavuzer tarafından 17 Ekim Perşembe günü, Levent Yerleşkemizde Danışman Psikolog Gonca Baştuğ tarafından 18 Ekim Cuma günü gerçekleştirildi.
Lise dönemi gencin; kendini tanıdığı, geleceğine yönelik hedefler belirlediği, seçimler yaptığı ve mesleğe yönelme gibi yaşamını şekillendiren önemli kararlar aldığı bir süreçtir. Genç lise yaşamında bir taraftan akademik programa uyum sağlamaya çalışırken, diğer taraftan sorumluluk bilincini ve sosyal becerilerini geliştirerek, gelecekteki yaşamına hazırlık yapar. Ergen, ne çocuktur, ne yetişkindir, kimliğini bulmaya çalışan bir bireydir. Bu süreçte, ebeveynlerin ergen ile sağlıklı bir iletişim kurmaları ve ergene eşlik edebilmeleri için, doğru tutum ve yaklaşımlara sahip olmaları büyük önem taşır. Bu dönemde gencin en belirgin ihtiyacı anlaşılmak ve bağımsızlık olmaktır. Ergen, hak ve özgürlük alanlarını genişletme çabasına girerken aynı zamanda yetişkinlerin kendisini anlamasını bekler.
Konferansta, tüm bunlarla birlikte ebeveynlerin ergeni bağımsızlaşma yolculuğunda desteklerken, genci riskli ve dürtüsel davranışlardan koruyabilmeleri için yapılandırıcı sınırlar koymalarının gerekliliği vurgulanarak, bu kuralların da aile içinde genci dinleyerek, gerçekçi, uygulanabilir ve demokratik olarak oluşturulması önerildi.
Velilerimize, ergenlik döneminin; fizyolojik, psikolojik ve bilişsel olarak gelişme ve olgunlaşmanın meydana geldiği, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönem olduğu, ebeveynlerin de tutum ve davranışlarını bu değişim-dönüşüm sürecine göre yeniden uyarlamaları gerektiği ifade edildi. Orta ergenlik döneminde ergen kişiliğinin genel çizgileri hakkında bilgi verilerek, zaman zaman zorlayıcı olabilen bu dönemde, ebeveynlerin iyi bir gözlemci olmasının önemi üzerinde duruldu. Konferansta, gelişim özellikleri dışında, hangi davranışları sorun olarak nitelendirebilecekleri ve bu sorunlara yönelik uygun yaklaşım tarzlarının ne olması gerektiği konusunda bilgilere de yer verildi.
Terakki Vakfı Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi, eğitim ve öğretimin en önemli paydaşlarından birinin aile olduğu gerçeğinden yola çıkarak; aileleri, öğrencilerimizin akademik, sosyal, duygusal gelişimleri ile ilgili bilgilendirmek, iş birliği sağlayacak açık bir iletişim ortamı oluşturmak amacıyla belirli aralıklarla bilgilendirme toplantıları, seminerler ve konferanslar düzenliyor.