Öğretmenlerimiz 13 Sunumla “26. Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu”ndaydı

413

Terakkili öğretmenler, 26 Ekim Cumartesi günü, Üsküdar Amerikan Lisesinde gerçekleştirilen “26. Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu”nda sunum yaptı. 1997’den beri düzenlenen Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde eğitimde yeni yaklaşımlar, güncel teknolojiler ve uygulamalar hakkında yüzlerce sunumun paylaşıldığı bir günlük bir etkinliktir. Konferans sunumları ve atölye çalışmaları Türkçe, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Fransızca dillerinde gerçekleştirilmektedir.

Farklı kademelerden 47 öğretmenimizin dinleyici olarak katıldığı sempozyumda 13 öğretmenimiz de sunum yaptı.

Tepeören Yerleşkemizden;

  • Anaokulu Rehber Öğretmenimiz Yelda Arslan “Öğretmen Çocuğunun Dramı”
  • Ortaokul İngilizce Öğretmenlerimiz Aslı Ünlü ve Tuğba Türkmen “The Socratic Way of AI: Enhancing Critical Thinking Skills with Artificial Intelligence”
  • Ortaokul Matematik Öğretmenlerimiz Ahmet İlkay Beder ve Özge Mutaf “Finansal Okuryazarlık Çalışmaları

Levent Yerleşkemizden;

  • Ortaokul Fen Bilimleri Öğretmenlerimiz Nalan Yıldırım ve Aysun Eriş, “ Sınıflarda Bilimsel Çalışma Yolculuğu
  • Ortaokul Türkçe Öğretmenlerimiz Özlem Özgür ve Tunç Kurt “25 Litre Metni Üzerinden Gelecek Problemleri Çözme Yolları
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Zehra Tuygun Pehlivan, “Edebiyat Derslerinin Teknoloji Yolculuğunda Dijitalleşmiş Metin Tahlili
  • Coğrafya Öğretmenimiz Şükriye Çiçek Levent “Coğrafya Derslerinde MUN Modeli Grup Çalışması
  • Felsefe Öğretmenimiz Özlem Aydınbey “Beceri Temelli Felsefe Ders Örneği: “Öğrencilerle Sanatın Anlamını Keşfetmek
  • Tarih Öğretmenimiz Didem Kandil “Sosyal Bilimler Derslerinde Bilimsel Metodolojiyi İnşa Etme” başlıklı sunumlarıyla katıldılar.

  • Lise Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Zehra Tuygun Pehlivan, “Edebiyat Derslerinin Teknoloji Yolculuğunda Dijitalleşmiş Metin Tahlili” başlıklı sunumunda; metin tahlili yaparken başvurulan dijital kaynaklar, öğrencilerin ilgi ve motivasyonunu artırmaya yarayacak giriş etkinlikleri, çeşitli gelişme ve ölçme-değerlendirme etkinlikleri tasarlama gibi konularda paylaşımda bulundu. Terakki Vakfı Okullarında bunlara yönelik yapılan çalışmaların da yer aldığı sunumda, katılımcı öğretmenler birbiriyle dijital kaynaklar ve uygulamalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

  • “Coğrafya Derslerinde MUN Modeli Grup Çalışması” sunumuyla Coğrafya Öğretmenimiz Şükrüye Çiçek Levent, 11. sınıf seçmeli Coğrafya dersi, “Çevre ve Toplum” ünitesi, “Atık Yönetimi ve Sürdürülebilirlik” konusu kapsamında, Sosyal Bilimler alan becerilerinin geliştirilmesi açısından oldukça faydalı bir model olan MUN modelini temele alan bir ders tasarımını paylaştı. Öğrencilerden, çevre sorunları ve sürdürülebilirlik konusunda farklı gelişmişlik düzeyine sahip ülkelerin sorumluluklarını ve politikalarını ele almaları beklenen bu ders tasarımında; öğrencilerin mekânsal düşünme, kanıt kullanma, değişim ve sürekliliği algılama becerilerinin yanı sıra öğrenmeyi öğrenme, akran öğrenmesi ve sosyal katılım becerilerini de geliştirmek hedeflendi.

  • Felsefe Öğretmenimiz Özlem Aydınbey “Beceri Temelli Felsefe Ders Örneği: “Öğrencilerle Sanatın Anlamını Keşfetmek” sunumuyla lise düzeyinde Sanat Felsefesi dersine yönelik hazırlanan, öğrencilerin sanat felsefesinin temel konularını ve problemlerini kavramalarını amaçlayan ders tasarımını sundu. Ders tasarımı, öğrencilerin sanatın doğası, amacı ve değerlendirilmesi gibi felsefi sorular üzerine düşünmelerini ve tartışmalarını teşvik eder. Ayrıca, sanatın ne olduğu ve sanatın amacının ne olabileceği gibi temel kavramlar üzerinde derinlemesine düşünmelerini sağlayarak eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi ve öğrencilerin sanata dair kendi görüşlerini oluşturmalarını da desteklemeyi hedefler. Ders tasarımında öğrencilerin, sanat eserlerinin değerlendirilmesi ve anlaşılması sürecinde kültürel faktörlerin ve toplumsal otoritelerin rolü gibi konularda da tartışması sağlandı.

  • Tarih Öğretmenimiz Didem Kandil “Sosyal Bilimler Derslerinde Bilimsel Metodolojiyi İnşa Etme” başlıklı sunumunda 9. sınıf Tarih dersinde uygulanan kaynakları anlama, analiz etme, değerlendirme becerilerini geliştirmek için tasarlanan örnek ders tasarımlarını paylaştı. Bu ders tasarımlarıyla öğrencilerin disiplinler üstü bir metodolojiye hâkim olmasını sağlamak amaçlandı. Öğrencilerin, neredeyse tüm disiplinlerde ve IB derslerinde kaynak analiziyle beceri odaklı soruları çözebilmek için kaynak analizi adımlarını doğru biçimde yapabiliyor olması gereklidir. Sunumda, Stanford Üniversitesi tarafından Tarih dersine giriş etkinliği olarak tasarlanan, öğrencilerde bir tarihçi gibi düşünebilme farkındalığı yaratmayı hedefleyen “Lunch Fight Activity” isimli vaka çalışması paylaşıldı. Ardından katılımcı öğretmenlerin Kaynak Analizi çalışmasını deneyimlemeleri sağlandı.

  • Ortaokul Fen Bilimleri Öğretmenlerimiz Nalan Yıldırım ve Aysun Eriş, “5. Sınıflarda Bilimsel Çalışma Yolculuğu” başlıklı sunumda 5. sınıf öğrencilerine yönelik “Bilimsel Süreç Becerileri” kapsamında hazırlanan ders tasarımlarını paylaştılar. Öğrencilerde günlük hayat örnekleriyle bilimsel süreç becerilerini somutlaştırmayı ve bilim insanı gibi deneyler yapmalarını hedefleyen “Bilimsel Çalışma Yolculuğum” adlı bu ders tasarımları; deneysel çalışmaların tüm basamaklarına ait grup çalışmaları ve yapılandırılmış performans görevlerinden oluşmaktadır. Sunumda ders tasarımlarının içeriğinin yanı sıra öğrencilerin bilgi edinme süreçlerine ve motivasyonları üzerine etkileri de paylaşıldı.

  • “25 Litre Metni Üzerinden Gelecek Problemleri Çözme Yolları” başlıklı sunumda Ortaokul Türkçe Öğretmenlerimiz Özlem Özgür ve Tunç Kurt, Dr. E. Paul Torrance’ın geliştirdiği, Future Problem Solving’in (FPS-Gelecek Problemlerini Çözme) programını derslerine nasıl adapte ettiklerini anlattılar. FPS, tüm dünyada gençlerin yaratıcı ve eleştirel düşünce becerilerini kullanarak geleceğe dair problemleri öngörerek, problemleri çözmeye yönelik, olumlu bir gelecek tasarlama ve kurma becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim programıdır. Oluşturulan ders tasarımları ile öğrencilerin “25 Litre” adlı bir senaryo üzerinden geleceğe dair problemlerin farkına varmaları, sorunu analiz etmeleri, eleştirel düşünmeleri ve probleme yönelik çözüm üretmeleri hedeflendi. Verilen senaryodan hareketle beşer kişilik gruplar oluşturan öğrencilerimiz, önce yaşanabilecek olası tüm problemleri sonra da bu problemler içinden en temel problemi belirlediler. Probleme yönelik çözüm önerilerini belirleyip içinden en iyi çözümü tespit ederek,  6 adımlık çalışma sonrasında bir eylem planı oluşturarak, sınıf ortamında eylem planlarını sundular.

  • Kaç yaşında olursa olsun “Okul” simgesel olarak çocukların anne babadan ayrışıp tek başlarına ayakları üzerinde durmaları gereken bir ortamdır. Dolayısıyla ayrışması gerekirken okula ebeveynlerden biri ile geliyor olmanın çocuk ruhsallığında yarattığı bir etki söz konusudur. Anaokulu Rehber Öğretmenimiz Yelda Arslan’ın yürüttüğü “Öğretmen Çocuğunun Dramı” başlıklı çalıştayda katılımcılarda bu konuda bir farkındalık yaratmak hedeflendi ve katılımcılarla birlikte çözüme dair fikirler üretildi.

 

  • Ortaokul İngilizce Öğretmenlerimiz Aslı Ünlü ve Tuğba Türkmen “The Socratic Way of AI: Enhancing Critical Thinking Skills with Artificial Intelligence” başlıklı sunumları ile Sokratik soru teknikleri ile yapay zekâ eğitimi için hazırladıkları içeriği katılımcılar ile paylaştı ve yapay zekâ aracılığı ile kişiselleştirilmiş müzakere çalışmalarını örneklendirdiler.

 

  • “Finansal Okuryazarlık Çalışmaları” başlıklı sunumda Ortaokul Matematik Öğretmenlerimiz Ahmet İlkay Beder ve Özge Mutaf, 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileriyle finansal okuryazarlık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları paylaştı. Finansal okuryazarlık, kişisel bütçe yönetimi, tasarruf, yatırım gibi finansal içerikleri anlama ve kullanma becerisidir. Bütçe oluşturmak, borçları ödemek, finansal hedefler belirlemek, mali riskleri analiz etmek ve önlemler almak, sürdürülebilir tasarruf planları oluşturmak finansal okuryazarlığın adımları arasındadır. Finansal okuryazarlık kapsamında 5. sınıf öğrencileriyle “Tutumlu Köpeğim” kitabı okunarak kitapla ilgili çalışmalar yapıldı, 6. sınıf öğrencileriyle finansal okuryazarlığa ilişkin çalışmalar yürütüldü. Dr. Zeynep Deniz Dervişen ile gerçekleştirilen söyleşide ekonominin temel kavramları ve soruları üzerinde duruldu. 7. sınıf öğrencilerimizle de her yıl gerçekleştirilen “Alışveriş Etkinliği”nin finansal okuryazarlık içerikleriyle zenginleştirilmesi planlanarak sempozyumda sunuldu.