Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) ve ECNAIS (Avrupa Bağımsız Okullar Ulusal Dernekleri Konseyi) iş birliği ile 10-11 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen “Kariyer İlerleme Uygulamalarıyla Öğretmenlik Mesleğini Destekleyen Eğitim İşverenleri Projesi”ne Terakki Vakfı Okulları ev sahipliği yaptı.
TÖZOK ve ECNAIS tarafından desteklenen “1. Meslektaş Öğrenme Etkinliği”nin ikinci günü etkinlikleri 100’den fazla katılımcıyla Levent Yerleşkemizde gerçekleşti.
Projenin ilk aşama etkinliğini Türkiye üstendi
“Teach Progress” projesi, kariyer yapısı reformlarına özel bir vurgu yaparak öğretmenlik mesleğinin cazibesini artırmak ve böylece Avrupa’daki öğretmen açığını gidermek amacıyla hayata geçti.
Avrupa Eğitim İşverenleri Federasyonu (EFEE) ve ECNAIS iş birliği ile İstanbul’da gerçekleştirilen projenin ilk aşama etkinliği TÖZOK üyesi okulların desteğiyle tamamlandı.
Proje bünyesindeki katılımcılar; kapsamlı sunumlar, interaktif tartışmalar ve okul ziyaretleri aracılığıyla öğretmenlik kariyerini daha esnek hale getirmenin ve öğretmenler için daha destekleyici ve ödüllendirici bir ortam yaratmanın yollarını keşfetti.
Projenin ikinci günü Levent Yerleşkemizde gerçekleşti
Terakki Vakfı Okulları’nda gerçekleşen etkinliğin ikinci gününde açılış, Lise Filarmoni Orkestramız ve Ortaokul Koromuzun müzik dinletisi ile Kültür Merkezi K1’de gerçekleşti.
Ardından ilk çağrılı konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kamile Hamiloğlu, “Öğretmen Yetiştirme Politikaları, Öğretmen Liderliği ve Kariyer İlerlemesi Üzerine Karşılaştırmalı Perspektifler: Türkiye ve Avrupa’dan Modeller” başlıklı bir konuşma yaptı.
Hamiloğlu, farklı uluslardan katılım gösteren proje paydaşları ile Türkiye’de öğretmenlik mesleğine yönelik algı ile hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmen yetiştirme uygulamaları hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Öte yandan Hamiloğlu, Avrupa’da uygulanan çeşitli eğitim modelleri ve stratejilerinden yola çıkan öğretmen liderliği ve kariyer gelişiminin farklı bağlamlarda nasıl ele alındığına dair karşılaştırmalı bir bakış açısı da sundu.
İkinci çağrılı konuşmacı olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Soner Yıldırım da “Eğitimde Yapay Zeka: Yeni Bir Öğrenme Paradigması” başlıklı konuşmasıyla üretken yapay zekanın öğretmenlik mesleğine etkisini geniş bir kapsamda ele aldı. Çeşitli araştırmalardan bulgular paylaşarak öğretmenlerin sahip olması gereken yeni becerilere dikkat çekti.
Terakkili öğretmenlerimizin mesleki gelişimi ile iyi oluş halini önemseyen ve destekleyen kültürümüz hakkında bilgilendirmeyi ve örnekleri ise Levent Lise İngilizce Bölüm Başkanımız Bige Yelaldı, Levent Anaokulu ve İlkokul İngilizce Programı Koordinatörümüz Özge Karaoğlu Ergen ve TÖGEM Program Geliştirme Uzmanımız Dr. Meryem Hamsi İmrol paylaştı. Yelaldı, Ergen ve İmrol, öğretmenlerimizin hem bireysel ihtiyaçlarına kulak veren hem de mesleki öğrenme topluluğu olarak birlikte öğrenme ve gelişmelerini desteklemeye yönelik yıl boyunca sürdürülen çalışmalardan seçkileri katılımcılara sundu.
İsteyen katılımcılara okulumuzu gezmeleri için öğrencilerimiz rehberlik etti ve okul yaşamı hakkında paylaşım yaptı.
Son olarak, Jale Onur (TÖZOK) ve Rodrigo Queiroz e Melo (ECNAIS) güne ilişkin değerlendirmelerini ve teşekkürlerini paylaştı.