Öğrencilerimizden Ekolojik Bir Adım: Permakültür Uygulaması

74

Levent Yerleşkesi Ortaokul Öğrenci Birliği’nde yer alan öğrencilerimiz, 27 Mart Perşembe günü yerleşkemizin bahçesinde permakültür ilkelerine dayalı olarak tasarlanan bir ot spirali yaptı.

Doğayla bütünleşen bir yaşam kültürü

Doğaya saygılı, uzun vadede sürdürülebilir, çevresini kirletmeyen, sağlıklı, ekonomik ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bir sistem olarak dikkat çeken proje sayesinde öğrencilerimiz, doğayla bütünleşen bir yaşam kültürüyle tanışma fırsatı buldu.

Permakültür uygulaması olan ot spirali, doğal döngüleri taklit ederek hem bitki çeşitliliğini artırdı hem de minimum alanla maksimum verim alınmasını sağladı. Öğrencilerimiz, düzenlemesini tamamlandıkları ot spiraline fesleğen, biberiye, lavanta, yaban kekiği, nane ve europs papatya fidelerinin ekimini gerçekleştirdi.

 

Proje amaçları nelerdir?

Projemizin hedefleri arasında; öğrencilerimizin çevresel tehditlere karşı farkındalıklarını artırmak ve doğaya duyarlı davranışlar geliştirmelerini sağlamak yer aldı.

Permakültür çalışması ile daha iyi bir dünya için eğitimin dönüştürücü gücünü kullanan öğrencilerimiz, doğayla daha da güçlü bir bağ kurdu.

Permakültür uygulamasını ilk olarak Avustralyalı Bill Mollison ve David Holmgren 1974 yılında geliştirdi. Permakültür kelimesi kalıcı (permanent) ve tarım (agriculture) sözcüklerinden meydana geliyor. Sürdürülebilir bir yaşam felsefesi haline gelen permakültürün ilkeleri arasında; canlı ve cansız tüm varlıklara özen göstermek, insana özen göstermek ve artanı vakfetmek yer alıyor.