Her Yerde Oyun Her Yerde Matematik

2705

Sınıf Öğretmenimiz Demet Canikli ve Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanımız Murat Özkan, 22 Mart Cumartesi günü İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesinde düzenlenen “Eğitim Teknolojileri Platformu” konferansında 3. sınıflar zümre öğretmenleriyle birlikte Bilişim Teknolojileri Bölümünün iş birliğiyle yürütülen Matematik Oyunları projesini sundular.

Oyunların matematik dersinin çeşitli kazanımlarını pekiştirmek için bir araç olduğunu vurgulayan öğretmenlerimiz, ayrıca oyunların sosyal becerileri, zihinsel süreçleri, dilsel becerileri, özgüveni, pratik zekâyı, okula uyumu, durumdan duruma geçişi, kuralları, sorgulamayı, farklılaştırmış eğitimi, motivasyonu, okula karşı olumlu tutumlar geliştirmeyi destekleyen önemli fırsatlar olduğunu dile getiriyor.

Öğretmenlerimiz, öğrencilerin dört işlem, ritmik saymalar ve problem çözme becerilerini geliştirmek için sınıf içinde ve dışında, teneffüste, evde ve mümkün olan her yerde onların matematik ile iç içe yaşamasını hedefleyen bir planlama yaptılar. Bu planlamanın önemli bir parçası da Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün katkılarıyla yürütülen bilgisayar oyunları projesi.

“Her yerde oyun, her yerde matematik” anlayışıyla yürüttükleri süreç içinde öğretmenlerimiz, çarpma ve bölmeye yumuşak bir geçiş yapmayı ve zihinden dört işlem becerisini geliştirmeyi başardılar.

Uygulamalara başladıktan kısa bir süre sonra öğrencilerimiz sınıf içi ve bilgisayar oyunlarının sağladığı motivasyonla evde ve teneffüslerde ek çalışmalar planlayarak işlem hızlarını artırmak için çok çaba gösterdiler. Oyunların bir ders aracı olduğu ve bireysel gelişimin hedeflendiği anlayışı öğrencilerimize aşılandı; böylece rekabet ortamı değil ılıman öğrenme iklimi oluşturulmuş oldu.

Öğretmenlerimiz, kısa süreli, her yerde her an oynanabilen, tekrar imkânı sağlayan oyunlarla öğrencilerimizin işlem becerilerini ve zihinsel süreçlerini desteklediler. Böylece problem çözme, grafik okuma gibi analiz, sentez, değerlendirme beklenen becerilerin temelini sağlamlaştırıldı. Zihinsel işlem becerileri gelişen öğrencilerimiz, üst düzey beceri beklenen kazanımları almakta güçlük çekmediklerini yapılan değerlendirmelerde sergileyebildiler. Bunun yanında bilgisayar ortamlarında yapılan son testlerde işlem hızları ve doğru sayıları arttırdıkları gözlemlendi.

Öğrencilerimiz, kendi gelişimlerini ve oyunun onlara neler kazandırdığını, gönüllülükle, ayrıntılı rapor halinde öğretmenlerimize sundular.

Öğretmenlerimiz, çarpma işlemlerine geçilen süreçte velilerimizin “Nasıl çarpım tablosunu ezberlediler? Ne zaman çarpmayı öğrendiler? ” sorularıyla projenin hedeflendiği gibi gerçekleştiğine tanık oldular. Ayrıca velilerimiz “Biz çarpmadan ve bölmeden çok korkuyorduk hiç de korktuğumuz gibi olmadı.” gibi olumlu geri bildirimler de bulundular.

Kendileri için notlar alan ve planlama yapan katılımcı öğretmenlerin “Biz de bu sınıf içi oyunları kullanabilir miyiz? Bilgisayar oyunlarınızdan faydalanabilir miyiz? Kendi Bilişim Teknolojileri Bölümümüze önerebilir miyiz?” sorularına Terakkili öğretmenler, bu faydalı süreci onlarla paylaşmak için orada olduklarını vurgulayarak, eğitimde iyi örneklerin paylaşılması gerektiği cevabını verdiler.

http://bilisim.terakki.org.tr/matematikoyun/ (Matematik Oyunları)

http://www.youtube.com/watch?v=QeOitua2PMM (Projenin Kısa Tanıtım Filmi)

http://www.youtube.com/watch?v=0P-aInzdMwM (Proje Tanıtımı)