Lise ve fen lisesi öğrencilerimiz, Dünya Etik Günü kapsamında 23 Mayıs Cuma günü Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ile Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de “Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları” temalı konferansta bir araya geldi.
Felsefe Kulübümüzün düzenlediği konferansta, ötekileştirme, ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçları kavramlarını ele alan Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, değerli birikimlerini öğrencilerle paylaştı. Konuşmasına söylem kavramını tanımlayarak başlayan İnceoğlu, nefret söyleminin, nefret suçunun önünü açan hoşgörüsüzlüğün çıkış noktasını oluşturduğunu, nefret söyleminin medya aracılığıyla sürekli yeniden üretildiğini ifade etti.
Medyanın, egemen ideolojinin ‘biz’lik tanımı üzerinden, ötekileştirdiği gruplara yönelik, olumsuz, alaycı ifadeler, küfür, hakaret, aşağılama kullanarak önyargıları ve nefret suçlarını kışkırttığı ve sürekli bir “linç” atmosferi yarattığını belirten İnceoğlu, barışa ve çözüme odaklı, insan hakları ve demokrasiden taraf, ayrımcılık ve kutuplaşmayı körüklemeyen bir “barış gazeteciliği”nin önemini vurguladı.
Konuşmasında reel örneklere çokça yer veren İnceoğlu, nefret söylemi ve ifade özgürlüğü ilişkisine ve Türkiye’de nefret suçları yasasının kabul edilmesinin gerekliliğine de değindi. Ülkemiz insanının “Yaşa ve yaşat” felsefesini öğrenmesi gerektiğinin önemine işaret eden İnceoğlu, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak söyleşisini bitirdi.