Terakkili Gençlerin "Etnik Köken Ayrımcılığı" Konulu Projesi

2931

Tepeören Yerleşkemizden 10. sınıf öğrencilerimiz, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenimiz Elif Şahin rehberliğinde disiplinler arası “Etnik Köken Ayrımcılığı” konulu bir proje başlattı.

Öğrencilerimiz, bu projenin ön hazırlık aşamasında ayrımcılık kavramını irdeleyerek konunun alt başlıklarını belirledi. Ardından, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar ülke tarihimizde yer alan ‘ayrımcılık’ haber başlıklarıyla ilgili arşiv taraması yaptılar. Bu taramalar doğrultusunda ise ‘Ayrımcılık’ kapsamında yer alan ‘Etnik Köken Ayrımcılığı’ konusunun projelendirilmesiyle ilgili fikir birliğine vardılar. Daha sonra, yaptıkları kaynak taraması sonucunda gazete haber metinleri hazırlayıp saptamalarını da sınıfta arkadaşlarıyla paylaştı. Bu konu için çözüm süreci oluşturan öğrencilerimiz, kendi içlerinde bir kurul toplantısı gerçekleştirerek sorunun çözümü için neler yapabileceklerini tartıştılar.

Öğrencilerimiz, bu proje kapsamında ilk olarak 17 Aralık Perşembe günü Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi aktivist gazeteci Hacer Foggo ve Piri Reis Üniversitesi Öğretim üyesi Aydın Elbasan’la Tepeören yerleşkesinde bir araya geldi. Konuklarımız öğrencilerimizle “Etnik Köken Ayrımcılığı” konusunda görüş ve deneyimlerini paylaştı.

Söyleşide öğrencilerimiz, Sulukule Sanat Atölyesi’nin eğitimde eşitlik ilkesinden yola çıkarak hazırladığı Sulukule Hip-Hop tiyatrosunun kuruluşunun anlatıldığı kısa filmi izledi. Bu film üzerinden roman çocukların hayatlarında, istenirse ne gibi farklılıklar yaratılabileceğini konuştular. Roman vatandaşların yerleşik bir düzene geçme ve özellikle Roman çocukların eğitim haklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların ele alındığı söyleşide Roman asıllı Elbasan, çocukluk döneminde yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Foggo, roman vatandaşların içinde bulunduğu durumu “Ayrımcılık çok büyük ve ciddi bir sorundur ancak ayrımcı muameleyi görüp, şahit olup sessiz kalmak ve sorunu görmezden gelmek de en az ayrımcılık kadar ciddi bir sorundur.” sözleriyle hatırlattı.

Öğrencilerimiz, Foggo’nun da kurucularından olduğu Kuştepe Etüt Merkezi’nde Roman, Kürt ve Suriyeli çocuklara İngilizce, masal ve müzik gibi çeşitli konularda eğitim vermek için gönüllü oldular. Ardından, projenin daha geniş platformlara taşınması ve Roman çocuklarının eğitimi konusunda çeşitli çalışmalar daha gerçekleştireceklerini konuklarımızla paylaştıktan sonra konferans sona erdi.