Terakkili Gençler Teneke Mahallesinde Romanlarla Buluştu

3040

Tepeören Yerleşkemizden 10 A sınıfı öğrencilerimiz, “Çingene Pembesi Bir Düş” adlı projeleri kapsamında Pendik’teki Teneke mahallesinde Roman halkıyla bir araya geldi. Onların temel ihtiyaçlarını karşıladılar. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenimiz Elif Şahin ve Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu danışmanlığında gerçekleşen bu projede öğrencilerimiz, ayrıca Kuştepe’de Roman çocukların eğitim aldığı etüt merkezini de ziyaret ederek onlara verecekleri eğitim için bir plan oluşturdular.

IMG_5409

İlk önce, danışman öğretmenlerimiz Teneke mahallesine giderek ihtiyaçları belirledi. Ardından öğrencilerimiz, 11 – 15 Ocak tarihleri arasında Tepeören Yerleşkemizde yemek satışı yaptı ve elde edilen gelirle bu ihtiyaçları temin etti. Her iki yerleşkemizden öğrencilerimiz kıyafet, yiyecek, bebek bezi ve bebek maması getirdi ve Tepeören Yerleşkemizden öğrencilerimiz aldıkları eşyaları koliledi. 20 Ocak Çarşamba günü Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi aktivist gazeteci Hacer Foggo ve danışman öğretmenleriyle birlikte kolileri Teneke mahallesine götürdü.

Öğrencilerimiz, bu bölgedeki Roman halkının içinde bulunduğu durumla karşılaştıklarında gördükleri manzarayı yaşamları boyunca unutamayacaklarını ifade etti. Teneke mahallesinden ayrılırken, su firmalarına e-posta gönderip buradaki içme sularının karşılanabilmesi için destek isteyeceklerini ve okuldaki yardım çalışmalarının devamını sağlayacaklarını belirtti.

IMG_0723

Bölge ziyaretinin ardından Kuştepe’de Roman çocukların eğitim aldığı etüt merkezini ziyaret eden öğrencilerimiz, merkezin yetkilisi Metin Salih Şentürk’ten burada yapılan çalışmaları dinledi. Öğrencilerimizin dikkatini çeken, çocukların etüt merkezini yuvaları gibi sahiplenmeleri ve buradaki çalışmalarla okullarında elde ettikleri başarılardı. Ayrıca, Şentürk’ün “Buradaki Roman çocuklar, anneleri babaları olan yetim çocuklar. Çünkü aileleri sabah çiçek satmak, hurda toplamak için evden çıkıp gece yarısı evlerine dönüyorlar, çocuklar uzun süre yalnız kalıyorlar.” sözlerinden de etkilendiler.

Öğrencilerimiz, Kuştepe Etüt merkezi’nde Roman çocuklar eğitim vermek için gönüllü oldu ve orada çocuklarla yapabilecekleri çalışmalar için bir çalışma planı oluşturdu. Bununla birlikte, Kuştepe Alev mahallesindeki sokağı daha renkli ve temiz hale getirebilmek için nisan ayında tüm mahalleyi boyamak için seferber oldular.

Öğrencilerimiz, bu projenin sürekliliğini sağlamak ve Roman çocukların sorununu hatırlatmak için çalışmalar yapmak istediklerini belirtti. Michel Foucault’un “Bir yerde herkes birbirine benziyorsa, orada kimse yok demektir.” sözünden yola çıkarak kalıp yargıların ortadan kalkması için bu sorunun farkındalığını herkese anlatmak istediklerini ve bu anlayış için özverili çalışacaklarını söylediler.