Orhan Pamuk Konuğumuz Oldu

2819

Her iki yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, Modern Türk Edebiyatı’nın önde gelen yazarlarından Orhan Pamuk’la 9 Mart Çarşamba günü Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de buluştu.

Pamuk, öğrencilerimize 1962 – 1966 yıllarında Terakki Vakfı Okullarının Nişantaşı’ndaki binasında ortaokula gittiğini belirterek, okul yıllarına dair anılarını ve öğrencilikle ilgili izlenimlerini paylaştı. Ardından, kızı Rüya’nın ağzından yazdığı “Okula Gitmeyeceğim” monoloğu ile konuşmasını sürdüren Pamuk, , “Öteki Renkler” deneme kitabından okuduğu bu alıntıyla küçük bir çocuğun gözünden okula dair gerçekçi gözlemlerini aktardı.

Ressam olma hayallerinden yazar olma serüvenine kadar geçen süreyi özetleyen yazar, “Öğrencilik yıllarımda kafamda hep başka şeyler düşünüyordum. Kafam bu sorularla meşguldü. Pencereden dışarıyı seyreder, hayallere dalardım.” diye devam etti.

Daha sonra Pamuk, Benim Adım Kırmızı, Kar, Masumiyet Müzesi, Kafamda Bir Tuhaflık adlı romanlarının genel konularına değindi. Ünlü Nobel konuşmasındaki “Babamın Bavulu”na da atıfta bulunan Pamuk, babası sayesinde geniş bir kütüphaneye sahip olduğunu, hep kitap okuma hevesiyle yaşadığını belirtti.

“Dünya çapında bir yazar olmak size ne gibi sorumluluklar yüklüyor?” sorusuna “Öncelikle insan olarak sorumluluklarım var.  Komşuda yangın çıksa ilgisiz olmayız. Toplum ünümden, benden bir şeyler bekliyor.  İyi insan olma dürtüsüyle hareket ediyorum.” yanıtını verdi.

Öğrencilerimizin sorularına verdiği içten cevaplarla kırk üç yıllık yazarlık hayatını özetleyen yazar, yazma heveslisi gençlere “İster film çekin, ister resim yapın, ister yazı yazın; kendi alternatif dünyanızı kurmak için kimsenin sizi zehirlemesine izin vermeyin. Eğitim yılları ve yazarlık ciddi bir iştir, çalışma ve disiplin gerektirir.” diyerek konuşmasını bitirdi.