Terakki’de Sözcüklerle Dans

4045

Öğrencilerin şiir algılarını ve sevgilerini geliştirmek, onları şiir yazmaya ve okumaya teşvik etmek, şiirle hayatları arasında bir bağ kurmalarını sağlamak amacıyla Terakki, 17 yıldır sözcüklerle dans ediyor.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün 2000 yılından itibaren İstanbul ili, lise ve dengi okulları arasında Levent Yerleşkemizde düzenlediği “Sözcüklerle Dans” adlı şiir festivali bu yıl “su” temasıyla gerçekleşti. 17. Şiir Festivalimize İstanbul’daki 18 liseden 26 öğrenci katıldı.

Gençleri edebiyatın en önemli dallarından biri olan şiir sanatıyla buluşturarak onların duygu gelişimini artırmak, şiir yazmaya özendirerek onları güzel sanatlara yönlendirmek ve bireylerin sosyal boyutunu geliştirmeye çalışmak festivalimizin temel amacı.

Öğrenciler, “su” teması çerçevesinde kendi hayatlarından ve gördüklerinden yola çıkıp düşüncelerini, duygularını şiir disiplininin gereklerini de yerine getirerek sözcüklere, imgelere dönüştürdüler. Sözcüklerle yapılan bu dansa Lise ve Fen Lisemizden 20 öğrencimiz, ürünlerini eklediler. Jürinin değerlendirmesine toplam 46 şiir geldi.

Seçici kurulumuz; Altay Öktem, A. Ertan Mısırlı, Cenk Gündoğdu, Turgay Fişekçi ve küçük İskender şiirleri Liseler Arası ve Terakki Lisesi başlıkları altında ayrı ayrı değerlendirdi. küçük İskender, aynı zamanda jüri başkanı.

Liseler arası yarışmada birincilik ödülünü Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nden Duru Karadeniz “Ateş Damla Su Damla” adlı şiiriyle, ikincilik ödülünü Beşir Balcıoğlu Anadolu Lisesi’nden Merve Yeğin “Hayallerimin Sırdaşı” adlı şiiriyle ve üçüncülük ödülünü ise Yaşar Acar Fen Lisesi’nden Mustafa Sevat Yücel “Damlasında Uyuyan Sükûnet” adlı şiiriyle aldı.

Terakki Lisesi değerlendirmesinde ise birincilik ödülünü Burcu Kubilay “Saudade” adlı şiiriyle, ikincilik ödülünü Ceren Nural “Suyla Kaplı Dünyada Bir Susuz Kalmışlık Hissi” adlı şiiriyle; üçüncülük ödülünü ise Mustafa Kerem Korkmaz “Akan” adlı şiiriyle aldılar.

Festival kapsamında seçilen ve katılan diğer şiirlerden oluşan Sözcüklerle Dans “Su” adlı şiir kitabı yayımlandı ve ilgililere ulaştırıldı.

Festivalimizin öncesinde ise 9 – 10 Mart tarihlerinde istekli öğrencilerle şair Gökçenur Ç. bir şiir atölyesi yaptı. Gökçenur Ç., öğrencilere şiir türünün inceliklerini anlatmanın yanında bir Japon şiiri türü olan haiku şiir çalışmaları yaptı. Şiir atölyesi sırasında yazılan şiirler de atölyeyi yürüten şair tarafından değerlendirildi ve Terakki Lisesi 10-C sınıfından öğrencimiz Işıl Simay Aydemir “Beyaz Papatya” adlı şiiriyle atölye birincisi oldu.

Terakki Lisesi öğrencileri ayrıca her yıl seçtikleri bir şaire “Onur Ödülü” veriyorlar. Onur Ödülü alanlar arasında Dağlarca, İlhan Berk, Gülten Akın, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Birhan Keskin, Sina Akyol, Gülce Başer gibi Türk şiirine önemli katkıları olmuş yetkin şairler bulunuyor. 17. Şiir Festivali’nin onur ödülünü Efe Duyan aldı.

13 Mart’ta Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de gerçekleştirilen ödül töreninde Efe Duyan’a ödülü, Terakki Vakfı Okulları Genel Müdürü Mehmet Güneş tarafından verildi. Ödül alan liselilere de ödülleri, jüri üyelerimiz ve okul müdürümüz Necdet Beken tarafından verildi. Modern Dans Kulübü öğrencilerimizin hazırladığı dans gösterisi de festivalin coşkusunu artırdı.