Zenginleştirilmiş fen bilimleri programları, uygulama ve laboratuvar çalışmalarıyla her türlü bilgiyi deneyerek, yaşayarak öğrenen Terakkili gençler, Doku Kültürü ve Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nda birçok proje üretiyor. Bu projelerle Türkiye’deki çeşitli organizasyonlara, TÜBİTAK ve uluslararası bilimsel yarışmalara katılarak katkıda bulunuyorlar.
Öğretmenlerimiz; doku kültürü laboratuvar çalışmalarını çeşitlendirmek, moleküler biyoloji alanında çalışmaları takip etmek ve bu alanda proje ve etkinlikler geliştirebilmek için alanında uzman kişilerle buluşarak çeşitli teorik ve uygulamalı eğitimler alıyor. Ders, proje ve kulüp çalışmaları doğrultusunda öğrencilerimizin de katıldığı bu eğitimler “Doku kültürü çalışmalarının genel tanıtımı ve çalışma zorlukları”, “Doku kültürü laboratuvarının ve malzemelerinin değerlendirilmesi”, “Doku kültürü laboratuvarının derslere ve projelere entegrasyonu”, “Doku kültürü uygulama teknikleri” ve “Adli tıp ve uygulamaları” gibi konularla çeşitleniyor.
Biyoloji Kulübümüzün çalışmaları; tavuk etlerindeki antibiyotiğin azaltılmasından biber fidelerini alternatif yöntemlerle büyütme ve geliştirmeye, acil yaralanmalarda acının hafifletilmesine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.
Ayrıca Terakkili öğrenciler; tarımda kimyasal gübre ve aşırı ilaç kullanımına karşı geliştirdikleri iki ayrı sistemle topraksız tarım, çeşitli bitki ekstratları ile böbrek taşlarını kırmak için alternatif tedavi yöntemlerinin üretilmesi gibi konular üzerinde de çalışıyor.
Moleküler Biyoloji ve Tıp Kulübümüz, bu yılki “Adli Tıp” temasına uygun olarak “Kan Analizi”, “Tanık İfadeleri” “Ayak İzi Tespit Yöntemleri”, “Doku Kültürü Kimyasal Süreçleri” ve “Toprak Analizi” gibi birçok çalışma yaparak zengin bir deneyime sahip oldular.
Lise öğrencilerimiz İlayda Veziroğlu (11 A) ve İremsu Şar (12 A), doku kültürü laboratuvarı ve doku kültürü tekniklerini kullanarak gerçekleştirdiği TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) projesiyle 48. Liseler Arası Proje Yarışmasında Marmara Bölge sergisine seçildi. Projenin ismi: “Doku kültürü ortamlarında tüm aseptik şartlar sağlanmasına rağmen oluşan bakteriyel ve fungal kontaminasyonların Thymbra spicata, Olea europaea linnaeus bitkileri ve Eisenia foetida kompost çayı kullanılarak azaltılması.”
Bunların yanı sıra Avrupa Birliği’nin gençlere yönelik düzenlediği uluslararası SciChallenge Yarışması “Food Recycling” konusu çerçevesinde lise öğrencilerimiz Elifcan Beyazıt (11 C) ve Zeynep Mavi Mercan (11 IB H), “Earthworms Are Working!” adlı bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmayla atık geri dönüşümüne dikkat çekmek ve tonlarca atık besinin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir enerji için kullanılabilir hale gelmesini sağlamayı amaçladılar.