Beden Eğitimi ve Spor Derslerinde Etkileşim Tasarımı Oluşturma

2286

Pandeminin uzun sürmesi ve öğrencilerin hareket alanlarının kısıtlanması ile birlikte fiziksel aktivite ihtiyacının artması beden eğitimi ve spor derslerinin bu dönemde ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlattı. Derslerimizde yer verdiğimiz hareket yetkinliği öğrenim alanları kazanımları dışında birçok teorik konuda öğrencilerimize çeşitli web 2 araçlarıyla ders kazanımlarımızı etkin, etkileşimli ve işbirlikçi olarak yer vererek öğrencilerimizi merkezde tutarak ve özne yerine koyarak ders tasarımlarımızı planladık. Bu bağlamda daha önce

14 Ocak Perşembe günü Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği (TUBED)  ev sahipliğinde düzenlenen “TUBED Webinerleri” kapsamında  “Beden Eğitimi Ünitesinin Farklı Çevrimiçi Araçlarla Tasarlanması ” konusunda iyi örnekler uygulaması sunumunu etkileşimli bir şekilde birçok ilden katılan çok sayıda beden eğitimi ve spor öğretmenleriyle gerçekleştirmiştik.

Bu serinin devamı olarak 11 Mart Perşembe günü “TUBED Webinerleri” kapsamında “Beden Eğitimi ve Spor Derslerinde Etkileşimli Ders Tasarımı Oluşturma- Nearpod  Örneği’’ sunumunu Adapazarı Enka Okulları Beden Eğitim ve Spor Öğretmeni Hakkı Özkarakaş ile birlikte işbirliği içerisinde gerçekleştirdik.

Öğrencilerin ihtiyaçları ve ilgileri doğrultusunda yapmış olduğumuz etkileşimli tasarımları derslerimizin kazanımlarına da entegre ederek, oyunlaştırma yöntemiyle öğrencilerimize sunduğumuz bu örnekleri beden eğitimi öğretmeni ve faklı branşlardan katılan paydaşlarımızla etkileşimli bir şekilde atölye çalışması yaparak gerçekleştirdik.

I. Bölüm Video Paylaşımı ve Raporlama

I. Kısımda katılımcılarla Terakki Vakfı Okullarında öğrencilerimizle birlikte deneyimleyip raporladığımız masa tenisi saha ölçüleri ve oyun kuralları videosu, masa tenisi eşleştirme oyunu ve masa tenisi sonuç değerlendirme oyununu “Time to Climb” uygulamalı olarak paylaştık.

II. Kısımda video içerisinde yer alan etkileşimli soruları (Şekil II)  senkron ve bireysel olarak online ortamda kendi hızlarında yanıtlamalarını istedik. Aynı zamanda yarışma şeklinde “Time to Climb” uygulamasını ve eşleştirme oyununu gerçekleştirdik.III. Kısımda ise yanıtlanan sorular üzerinden google mail üzerinden aldığımız sonuç değerlendirme raporuyla (Şekil III) birlikte kanıtlarımızı topladık ve değerlendirdik.

II: Bölüm Video ve Oyun Tasarımı

Bu bölümde “Nearpod” uygulamasına giriş, dosya açma, etkileşimli video tasarımı ve videoya soru ekleme, eşleştirme oyunu tasarlarken metin ve resim ekleme, tırmanma oyununa etkileşim ekleme, senkron derslerde kod paylaşma, asenkron dersler için öğrenci hızında öğrenim yönetim sistemlerinde uygulamaları paylaşma ayarları, uygulama ve raporlamanın nasıl yapılacağı hakkında katılımcılarla atölye çalışması gerçekleştirdik.

 

Öğrenme ortamının öğrenen tarafından ilgi çekici hale getirilmesi için etkileşimli, işbirlikçi web araçlarına ve senkron ortamda etkileşime ihtiyaç vardır. Aksi takdirde öğrenen tek taraflı monolog bir öğrenme ortamından bir süre sonra sıkılacaktır. Öğrenci ihtiyaçları ve ders kazanımları belirlenerek doğru yapılandırılmış öğrenim programlarına ihtiyaç vardır. Bu noktada kullanacağımız web araçları ve eğitim teknolojileri önemli bir yer tutmaktadır. Öğrenme ortamını geleneksellikten farklılaşan, geleceğin tasarımı olan ve geleceğin sınıfları olarak organize etmeliyiz. Web araçlarını etkileşimli ve işbirlikçi yöntemlerle kazanımlarımıza entegre ederek 21. yy becerileri ile yetiştirmeye çalıştığımız öğrencilerimize ve çağa ayak uydurarak gelişime açık olmalıyız.

Osman Atılan
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlkokulu
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni