Bekir Ağırdır Online Kariyer Günlerimizde Konuğumuzdu

1291

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz,  öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak gerçekleştirdiği 25. Kariyer Günleri etkinliklerine çevrim içi ortamda devam ediyor.

Her iki yerleşkemizden lise 11. sınıf öğrencilerimiz, 2 Aralık Perşembe günü KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır’la “Mesleğe Göz Kırpmak: Lise Sıralarında Kariyer Planım” konferansında buluştu.

Aynı zamanda T24 internet gazetesi,  “Hikayesini Arayan Gelecek” isimli kitabın yazarı olan Ağırdır, konferansa pandemiyle değişen dünya koşullarına şahit olunduğunu ve tüm sürece rağmen gelecek için çok umutlu olduğunu, hayatlarımızın geleceğe doğru aktığını anlatarak konuşmasına başladı.

İnsanlığın en büyük çabasının iyi iş, aile, aşk vb. olduğunu, bireysel enerjilerle iyiliğe evrildiğimizi, karamsar olmamamız gerektiğini ve geleceğe iyilikle sıçradığımızı bilmemiz gerektiğini paylaştı.

Hayatlarımızda teknolojik bir sıçrama yaşandığını ve iş yapış modellerimizin, ilişkilerimizin değişmekte olduğunu belirten Ağırdır öğrencilerimize, eskiden sadece sıra arkadaşları varken bugün Instagram, Twitter takipçilerinin yeni komşuları olduğunu; insan ömrü uzarken dünyanın karşı karşıya kaldığı iklim krizi, açlık gibi birçok küresel soruna onlarla birlikte çözüm aramaları gerektiğini söyledi.

Ağırdır, bugünün dünyasının fiziki güçten çok zihinsel emeğin harcanmasına ihtiyaç duyduğunu, önümüzdeki dünyanın çoklu görevler yapmamızı gerektiren bir dünya olacağını ifade etti. Eski usul rekabetin kalmadığını; rakibimizi daha yakından tanıyıp stratejimizi belirleyebilirken şimdi karşımızdakini görmenin bazen mümkün olmadığını, rakiplerin artık daha global olduğunu öğrencilerimizle paylaştı. Örneğin buzdolabı yapıyorlarsa, rakibin sadece buzdolabı firmaları olmadığını, sağlıklı beslenmeyi isteyen insanlar grubunu da düşünmeleri gerektiğini belirtti. Yeni Dünya düzeninde çoklu görevler yapmaya, çok yönlü düşünmeye hazırlıklı olmalarını tavsiye etti. Farklı bilgilere, okullara, dünyalara açık olmalarını, hobiler edinmelerini söyledi.

Ardından, KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi olarak yaptıkları önemli bir araştırmadan söz etti ve şu sözleri paylaştı:

“Ne oluyor da Türkiye’de insanlar neleri öğrenmek konusunda arzulu oluyorlar? Araştırmada öğrenme ya da öğrenmeme dürtülerine baktığımızda; öğrenmek için iki temel dürtünün olduğunu tespit ettik.

  1. Mecburiyet: Bir sınava gireceksiniz ve iyi bir sonuç almak için öğrenirsiniz.
  2. Yarar: Kendi kariyeriniz için, daha kaliteli bir hayat için arzu duyarsınız. Bir kariyer planınız varsa öğrenirsiniz.

Ancak günümüzde merak eksik. Ne oluyor diye merak etmezseniz kariyerinizi inşa edemezsiniz.  Merak etmelisiniz. İnsanlığın geleceği için teknolojinin ürettiği fırsatlarla yeni bir yaşam biçimi üretmekle ilgili bir ödev var önümüzde. İklim değişikliğini, yeraltı kaynaklarının kullanımını merak etmeli, değişimleri biliyor olmalıyız. Tüketim biçimlerimiz yeryüzünün kaynaklarını etkiliyor. Yerkürenin ritmi, insanlığın hoyrat kullanımı nedeniyle bozuluyor. Bu meseleleri merak edip öğrenmelisiniz. Merak etmiyorsanız hangi sektörde olursanız olun başarılı olmanız zorlaşıyor.

Elon Musk çoğunuzun idolü olabilir. Marsa gitmek istiyor, elektrikli otomobil yapmak istiyor. Neden? Bunu merak etmelisiniz. Magazinsel bilgilerle yetinmemelisiniz. Nedenini sormalısınız. Musk’ın amacı yeni madenler keşfetmek olabilir. Yeni buluşlar dünyada pek çok şeyi değiştirebilir. İnşaat vb. birçok sektörü ve gelişimini etkileyebilir. İnşaat mühendisi olacaksanız, yeni teknolojilere de açık olmalı, merakınızı güncel tutmalısınız.

Hayatın anlamını sorgulamalısınız. Kendine yatırım yapmadığınız zaman sorun yaşarsınız. 50 yaşıma kadar kimse beni tanımazdı. Bir karar verdim ve bir meslek edindim. Hayatım tamamen değişti. Hayatın her döneminde yeni bir kariyer planı yapmak mümkündür.

  • Kariyer planınızı bilim ile yapabilirsiniz. Bilim aklımızın yol haritasıdır. Bilimden besleniriz.
  • Mesleki kariyeriniz ne olursa olsun, sanatsal bir faaliyetin içinde olun. Sanatın yüreğinize saldığı anlam bütünlüğünüz olmalı.
  • Kariyeriniz oluşurken gönül haritanızı sanat ve bilim belirler, yol gösterir. Hayal etmekten vaz geçmeyin.

Bilim, sanat ve hayallerinizle geleceğinizi şekillendirebilir, yolunuzu kendiniz çizebilirsiniz. Bunu bireysel olarak inşa edemezsiniz. Pandemi koşullarında küresel yurttaş olabilmenin önemini anladık. Gelecekte başarılı olmak için de küresel yurttaş olmalısınız. Hangi meslekte olmanız gerektiğini söyleyemem. Bilim, sanat ve hayallerinizin gösterdiği yolda, kendiniz, aileniz, insanlık için iyi bir şey yapıyor olmalısınız.”

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizin bu sene gerçekleştireceği diğer Kariyer Günleri etkinlikleri: “Vizyoner Konuşmacılar, “Üniversite Terakki’de: Tadımlık Dersler”, “Üniversite Tanıtım Programları: Koç Üniversitesi Anadolu Bursiyerlik Programı, Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Programı, İTÜ Sunny ve Apply BAU Tanıtımı”,  “Meslek Gözlem Çalışmaları”,  “Meslek Tanıtımları” ve “Tercih Konferansı”.