Bilişim Haftası Online Seminerlerimiz Teknoloji, Sanat ve Yapay Zeka Üzerineydi

3049

Her iki yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, Bilişim Haftası kapsamında 27 Mayıs Çarşamba günü sanatçı, eğitimci ve girişimci Bager Akbay ile “Teknoloji, Sanat ve Yapay Zeka” başlıklı online (çevrim içi) seminerde bir araya geldi.

Akbay bu sunumda ilk önce öğrencilerimizle “Yapay Zeka teknolojisinin potansiyeli ve hayatımızı nasıl değiştirecek?” sorusunun cevabını aradı. Daha sonra, Türkiye’de öncülüğünü yapmış olduğu “Maker Eğitim Hareketi” hakkında bilgi verdi. Ardından, Türkiye’nin ilk robot şairi “Deniz Yılmaz”ın hikayesini paylaştı. Öğrencilerimiz, kendi seçtiği kelimeler ve kendi el yazısı ile şiirler yazan, şiir kitabı çıkartan, imza günü düzenleyen Deniz Yılmaz’ın hikayesini büyük bir merak ile dinledi. Daha sonra bir sanatçı gözüyle Akbay, “Teknoloji ve Sanat” ilişkisi ve yapılan farklı çalışmalardan söz etti. Yapay zeka ve farklı algoritmalar kullanılan sanat çalışmaları öğrencilerimizin dikkatini çekti.

Sunumun sonunda Akbay, öğrencilerimize pozitif bilimler ile uğraşırken mutlaka farklı açılardan yaklaşmaktan çekinmemeleri konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu.

28 Mayıs Perşembe günü ise her iki yerleşkemizden ortaokul öğrencilerimiz, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Onur Tokdemir’le buluştu. Online (çevrim içi) gerçekleşen seminerde Tokdemir, öğrencilerimizle Yapay Zeka ve Türkiye’deki teknolojik gelişmeler hakkında konuştu.

Tokdemir “Yapay Zeka” hakkında bilgi verdikten sonra Türkiye ve dünyadan örnekler verdi. Ardından, bu konuda merak edilen soruları cevapladıktan sonra bu alanda çalışmak isteyenlere yönelik tavsiyelerini paylaştı.

Sunumun sonunda Dr. Onur Tokdemir, bu alanda çalışmak isteyen katılımcılara çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Bager Akbay, erken yaşta pozitif bilimlerle uğraşmaya başlamış, 1991 yılında Atatürk Fen Lisesinde, yüksek matematik ve programlama ile dolu üç yılın ardından kazandığı eğitim bursu sayesinde bir sene Tokyo’da okumuştur. İstanbul’a döndükten sonra İTÜ Matematik Mühendisliği’ne girmiş, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İletişim Tasarımı ve Linz Sanat Üniversitesi’nde Interface Cultures bölümünde eğitim almıştır. Fiziksel etkileşim, yapay zeka ve sanat üzerine birçok çalışma yapmıştır. Kara Tiyatro’da aktör ve kuklacı olarak yaptığı çalışmaların ardından 10 yıldır kendi alanında çeşitli üniversitelerde ders vermektedir. Şu anda eğitim ve tasarım sektöründeki kurumlara danışmanlık vermekte ve iskele47 adlı atölyede sanat çalışmaları gerçekleştirmektedir.

Onur B. Tokdemir, lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesinde, yüksek lisans ve doktora eğitimini ise Şikago´da yer alan Illinois Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Onur Tokdemir, Illinois Teknik Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yaptıktan sonra, 2004 yılından itibaren “Illinois Teknik Üniversitesi”, “New York Şehir Üniversitesi”, “New York Üniversitesi”, “Katar Üniversitesi” ve ‘‘İstanbul Teknik Üniversitesi’’lerinde Proje Yönetimi konusunda Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi olarak görev almıştır. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Rusya, Katar, Türkmenistan ve Hollanda’da projelerde görev aldı. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yapay Zekanın proje yönetiminde uygulamaları üzerine bir araştırma grubunu yönetmektedir (aicm.ce.met.edu.tr). Başlıca araştırma alanları yapay zekanın endüstriyel uygulamalarının yaygınlaştırılması ve dijitalleşme üzerine kurgulanmıştır.