“Düşle Düşme” Projemizin Atölyeleri Sona Erdi

1698

Tepeören Yerleşkemizde lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği, Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde bulunan “Düşle Düşme” sosyal sorumluluk projesinin “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” temalı atölye çalışmaları 25 Aralık Cumartesi günü tamamlandı.

4 Aralık, 11 Aralık ve 18 Aralık tarihlerinde gerçekleşen diğer atölyelerimizle ilgili haberleri ise tarihlerin üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bölümlerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimizin ortak emeğiyle gerçekleştirilen bu proje, atölyeler toplamının çok ötesinde bir değer oluşturuyor. Öğrencilerimiz ve kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu öğrencilerinin heyecanı ve mutluluğu, karşılıklı öğrenme ve etkileşimin boyutunu yine gösterdi.

Öğrenciler son buluşmada, Matematik ve Sosyal Bilimler bölümü rehberliğinde hazırlanan Akıl Oyunları ve Sakin Şehirler Atölyelerinde bir araya geldiler.

Akıl Oyunları Atölyesinde Matematik öğretmenimiz Seçil Erberdi rehberliğinde, 10A sınıfı öğrencilerimizden Pelin Bayramgürler, Simla Kabasakal, 11B sınıfından Emir Akalın, Eren Öztürk ve 12 A sınıfından Kutay Günel yürütücüydü. Atölyede önce akıl oyunlarının özellikleri ve çeşitleri paylaşıldı. Ardından problem çözme yeteneğini geliştirip aynı zamanda analitik düşünme becerisini de sağlayan Patika ve Çit oyunlarının kuralları anlatıldı. Son olarak, oyun oynayarak öğrencilerin strateji geliştirmeleri ve birbirleriyle iletişime geçmeleri sağlandı.

Cittaslow (Sakin Şehir) Atölyesinde, Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu, Felsefe öğretmenimiz Iraz Yaşar ve Din Kültürü öğretmenimiz Derya Ensarioğlu rehberliğinde 11 D sınıfı öğrencilerimizden Azra Kertmen, Pelin Süer, Zeynep Atasayan, Ela Karadayı görev aldı.

Atölyede öğrencilere “Sakin Şehirlerin” yapısını, özelliklerini ve kültürünü aşılamak amaçlandı. Hem bilgilendirici hem de olabildiğince eğlenceli ve keyifli kılmak hedeflenerek atölye renkli sunumlar, interaktif online yarışmalarla da desteklendi. Son olarak da öğrenilenlerin kalıcı olması ve pekiştirilmesi adına öğrencilerle hep beraber ideal Sakin Şehirlerimizin nasıl olması gerektiği, özellikleri ve onların fikirleri küçük gruplarda tartışılarak birer örnek oluşturuldu ve bu örnekleri birbirleriyle paylaştılar.

Atölyeler Biterken: Vedalaşma

Atölyelerin sonunda, tüm öğrencilerin, Cemil Türker Ortaokulu müdürü Osman Gökhan Çam’ın ve lise müdürümüz Ferhat Duçe’nin katılımıyla bir “Vedalaşma” buluşması gerçekleştirildi. Bu kısa final buluşmasında amaç Tepeören Yerleşkemizden ve Cemil Türker Ortaokulundan isteyen tüm öğrencilerin proje hakkındaki görüş, duygu ve düşüncelerini paylaşmalarını sağlamaktı.

Atölyeler boyunca Web 2.0 araçlarını kullanan öğrencilerimiz geribildirim almak için de yine bu araçlara başvurdular. Proje koordinatörü öğrencimiz Nehir Öztürk’ün hazırladığı padlet sayfasına Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri görüşlerini önceden yazdılar.

Proje koordinasyon ekibimizden Felsefe öğretmenimiz Iraz Yaşar, tüm öğrencilerin heyecan ve mutlulukla dört hafta boyunca atölyelere katıldığını, bu sayede atölye sürecinin çok güzel geçtiğini belirterek tüm katılımcılara çok teşekkür etti.

Cemil Türker Ortaokulu proje sorumlusu İngilizce öğretmeni Rukiye Çamurcu atölyelerin çok keyifli geçtiğini vurgulayarak, sona ermesinden dolayı hüzünlü olduklarını ifade etti, proje koordinatörü öğrencilerimiz Nehir ve Defne’ye özel olarak teşekkür etti.

Proje koordinasyon ekibimizden Coğrafya öğretmenimiz Başak Salimoğlu ise, hem lise hem ortaokul öğrencilerinin inanılmaz bir inançla çok iyi çalıştıklarını belirtti ve her katılımcıya çok teşekkür etti.

Daha sonra, Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri söz aldılar. Her biri, atölyelerde neler öğrendiğinden bahsetti. Çok eğlendiklerini, çok mutlu oldukları ifade eden öğrenciler, proje bittiği için çok üzgün olduklarını da belirttiler. Öğrencilerden bazılarının ifadeleriyle:

Nazlıcan Mengütay: “Tüm atölyeler çok eğlenceliydi. Bittiği için çok üzülüyorum. Hafta sonlarının eğlenceli aktivitelerini kaybediyoruz.”

Asaf Hilmi Soy: “Tüm atölyeler çok güzeldi. Bitmesi çok kötü oldu. Online’da bu kadar eğlendiysek yüz yüze olsaydı nasıl eğlenirdik düşünemiyorum.”

Mehmet Taha: “Hayatıma çok şey kattı. Çok şey öğrendim.”

Öğrencilerin hepsinin konuşmasında, çok eğlendikleri ve çok şey öğrendikleri vurgusu vardı. Hepsi liseli abla ve ağabeylerine çok teşekkür etti.

Söz liseli öğrencilere geçtiğinde, öğrencilerimizin de çok benzer cümleler kurduğu dikkat çekti. 11D sınıfı öğrencimiz Zeynep Atasayan çok eğlendiğini, çok güzel bir deneyim olduğunu belirtip bitmesine ne kadar üzüldüğünü ifade etti. 11B sınıfından Emir Akalın ise kendisi için çok geliştirici olduğunu, her saniyesinden çok keyif aldığını belirtti.

Projenin başından sonuna tüm atölyelerin sağlıklı yürümesi için büyük bir emek veren proje koordinatörü öğrencilerimiz 11 A sınıfından Nehir Öztürk ve 11B sınıfından Defne İnci de çok mutlu olduklarını ifade ederek, Cemil Türker Ortaokulu öğrencilerine çok teşekkür ettiler. Nehir enerjilerini ve heyecanlarını görmenin kendisini çok mutlu ettiğini vurgularken, Defne de Terakki öğrencileri ve Cemil Türker öğrencilerinin kaynaşmasını görmenin çok güzel olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Sosyal Bilimler ve Felsefe bölüm başkanımız Mine Koçak Yalaz, bu projenin karşılıklı bir öğrenme ve paylaşım süreci olduğunu vurgulayarak, Terakki öğrencilerinin okul yaşantısına büyük bir değer kattığını ifade etti.

Vedalaşmada son söz okul müdürlerinindi. Cemil Türker Ortaokulu müdürü Osman Gökhan Çam konuşmasına çağımızda eğitimciler olarak öğretim programlarına dahil etmemiz gereken Web 2.0 araçlarının bu projede öğrenciler tarafından ve hayatın içinde kullanılmış olmasının çok değerli olduğunu belirterek başladı. Paylaşımlar sırasında ortaokul öğrencilerinin kendilerini çok güzel ifade ettiklerini gördüğünü ve buna çok mutlu olduğunu belirterek hem lise hem ortaokul öğrencilerinin çok eğlendiklerini vurguladıklarını, bunun eğlenmenin öğrenme süreçlerinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini ve eğitimciler olarak kendimizi revize ederken eğlenmeyi öğrenmenin başına koymamız gerektiğini söyledi. “Eğitimciler olarak bu projede biz de bunu öğrendik” diyerek projenin öğretmenler açısından da öğretici olduğunun altını çizdi. Temeli Cumhuriyet öncesine, 1870’lere dayanan bir eğitim kurumu olan Terakki Lisesi ile böyle bir paydada buluşmanın, okulu, öğrencileri adına çok büyük bir şans olduğunu belirterek teşekkür etti ve öğrencilere proje resmi olarak tamamlansa da bağlantıyı koparmamalarını tembih etti.

Son olarak lise müdürümüz Ferhat Duçe, tüm öğrencilere çok teşekkür ettikten sonra, çok eğlendiklerini ve çok mutlu olduklarını görmenin kendisini de çok mutlu ettiğini ifade etti. Projenin karşılıklı öğrenme boyutuna dikkat çeken Duçe, gençlerin birbirlerinden çok şey öğrendiklerini, ortak ve keyifle bir iş yaparken bir yandan da çevreyle, doğayla ilgili ciddi konuları konuşup ortak bir paydada buluştuklarını ifade etti.

2019 – 2020 öğretim yılında ise öğrencilerimiz, “Düşle Düşme” projesinin “Beslenmede Eşitlik” temalı atölyelerinde akademik, sosyal yetenek ve becerileri destekleyen çalışmalar yaparak, birikimlerini Cemil Türker Ortaokulu öğrencileriyle paylaştılar. Bu paylaşımları içeren, öğrencilerimizin hazırladığı kısa filmi izlemek için tıklayabilirsiniz.


*Terakki Birikimini Paylaşıyor; TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği Terakki Birikimini Paylaşıyor Programı desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getirmeyi amaçladı.

Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşir.