“Düşle Düşme” Projemizin Bu Yılki Atölyeleri Başladı

40

Tepeören Yerleşkemizde, lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği, bu yıl 8’incisi düzenlenen, “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin atölye çalışmaları, 7 Aralık Cumartesi günü başladı. Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “Karasal Yaşam” olarak belirlendi.

Öğrencilerimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Akran Destek Grubu Açılış ve Isınma Oyunu Etkinliği”, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün rehberliğinde “Rollerin Gücü”, Matematik Bölümümüzün rehberliğinde  “Doğa İçin Verilerle Boya” ve Beden Eğitimi Bölümümüzün rehberliğinde “Hareket Ediyoruz” atölyelerine katıldı.

“Düşle Düşme” Nasıl Hayata Geçti?

Bu proje, 2017 yılında okulumuzda “Çingene Pembesi Bir Düş” adı ile düzenlenen ve ertesi yıl “Düşle Düşme” adını alan sosyal sorumluluk projelerinin devamı niteliğinde hayata geçti. Projenin amacı; akademik ve kültürel alanlarda, doğal farklılıklardan oluşan eşitsizlikleri gidermek adına, yeteneği olan ama geliştirme fırsatını bulamamış, temas halinde olduğumuz öğrencilere etkinlikler tasarlayarak sürdürebilir fayda sağlamak. Bu doğrultuda Tepeören Yerleşkemizde oluşturduğumuz atölyelerimizde öğrencilerimizin birikimlerini katılımcılarımızla paylaşacağı; akademik, sosyal yetenek ve becerileri destekleyecek eğitimler yer alıyor.

Atölye Çalışmalarında “Sürdürülebilirlik” Vurgusu

Atölyeler, çok büyük bir altyapı veya maddi ihtiyaç duyulmaksızın Cemil Türker Ortaokulu’ndan katılım gösteren öğrencilerin, edindikleri bilgi ve deneyimleri kendi okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri şekilde oluşturuluyor. Böylece, atölye sürecinde edinilen birikimin kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor.

Akademik bölümlerimizin rehberliğinde, öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ve yürütülen atölyeler, lisemizin tüm bölümlerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Bu sayede öğrencilerimizin birçok farklı alandan katılımı mümkün hale geliyor ve bu yaygınlığı sayesinde okul yaşantılarına da katkı sağlıyor. Projeye katılan öğrencilerimiz, sadece kendi bilgi ve birikimlerini başka öğrencilerle paylaşmakla kalmayıp, öğrencilerle etkileşime girme ve onlardan birçok şey öğrenme fırsatı da buluyor.

“Düşle Düşme” Sosyal Sorumluluk Projesi

Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden Başak Salimoğlu ve Iraz Yaşar’ın genel koordinatörlüğü yürüttüğü bu projede, her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimizin yer aldığı bir genel koordinasyon grubu oluşturuldu. Koordinatör öğrencilerimiz arasında; Selin Zeynep Güneri (11B), Ömer Faruk Tüyyüz (11B), Nehir Yılmaz (11B), Övgü Serses (11A), Berrak Nilsu Erer (11C) ve Elif Ece Uydu (11C) yer aldı.

Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri ise matematik öğretmenleri Mesut Altınay rehberliğinde çalışmaya katıldı.

Proje Teması, Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları Arasından Seçiliyor

Atölyelerimiz, Okul Müdürümüz Ferhat Duçe’nin açılış konuşmasıyla başladı. Ferhat Duçe, “Düşle Düşme” Projesinde 8’inci kez bir arada olmanın çok değerli bir deneyim olduğunu; bu buluşma kapsamında birlikte keyifli etkinlikler yürütmeyi ve karşılıklı öğrenme sürecini çok önemsediklerini belirtti. Ferhat Duce, misafir öğrencilere katılımları için teşekkür etti.

Ferhat Duçe temaların Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları arasından seçildiğini vurgulayarak bu yılın teması olan “Karasal Yaşam”dan bahsetti. Cemil Türker öğrencileri ile beyin fırtınası şeklinde yapılan açılış kısmında proje hedefinin; karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek, sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek, arazi bozunumunu durdurmak ve tersine çevirmek, biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek olduğunun altı çizildi.

Birinci Hafta Atölyeleri:

Birinci haftada Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizin rehberliğinde “Akran Destek Grubu Açılış ve Isınma Oyunu Etkinliği”, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün rehberliğinde  “Rollerin Gücü”, Matematik Bölümünün rehberliğinde “Doğa İçin Verilerle Boya” ,Beden Eğitimi Bölümümüzün rehberliğinde “Hareket Ediyoruz” atölyeleri gerçekleştirildi.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisimizden Gürcan Avcu ve Öykü Yavuzer rehberliğinde hazırlanan “Akran Destek Grubu Açılış ve Isınma Oyunu Etkinliği” atölyesinde; Esila Özsutay (10C), İrem Tekel (10IBD), Ela Doğancı (10IBD), Baha Hoşboy (11B), Özgür Duçe (11B), Elif Ece Uydu (11C), Ali Alıç (11IBE), Tuana Akdağ (11IBE)  ve Ada Niron (11IBE) görev aldı.

Öğrencilerimiz sırasıyla “İsim Zinciri” adlı tanışma oyununu ve “Topluca” adlı ısınma oyununu oynadı. Bu aşamadan sonra her grup yaptıkları çalışmayı diğer gruplarla paylaştı. Lise ve ortaokul öğrencilerinin birlikte yaptıkları bu etkinlikler hem ekip çalışmasını öğrenme ve deneyimlemelerini hem de çok eğlenmelerini sağladı.

Matematik Bölümünden Ünal Kurt’un rehberliğinde hazırlanan ”Doğa İçin Verilerle Boya” matematik atölyesinde; Ceylin Ela Berber (10IBD), Elen Çakır (10IBD), Nilüfer Güral (11A), Tuğçe Sıla Gemeç (11C) görev aldı. Bu atölyede öncelikle atık su kullanımı ile ilgili bir bilgilendirme yapıldı. Ardından gruplara ayrılan öğrenciler, çeşitli materyalleri kullanarak kendilerine verilen verilerle kendi sütun grafiklerini oluşturdu. Bu çalışmalar, temamıza ve öğrenci seviyesine uygun şekilde öğrencilerin, analitik düşünebilme ve grafik oluşturabilme becerilerini geliştirmelerine katkı sağlandı.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Meltem Dilek Kayak ve Elvin İpek rehberliğinde düzenlenen “Rollerin Gücü” atölyesinde; 10IBF sınıfından Iraz Elif Kıraç, Melis Derin Şimşek, Anıl Şimşek, Beyza Çamlı, Derin Halatçı, Boğaç İzmit, Elif Reyyan Duman ve Güneş Aksoy aktif bir şekilde yer aldı. Bu interaktif atölyede; öğrencilerden “çiftçi”, “bilim insanı” ve “aktivist” gibi rollerden birini seçerek karasal yaşamın karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm bulmaları istendi. Öğrenciler, bu roller doğrultusunda hazırlanan oyun kartlarını kullanarak yaratıcı fikirler geliştirdi ve doğaya duyarlı bireyler olarak sorumluluklarını keşfetti. Bu süreçte, öğrenciler yalnızca teorik bilgi edinmekle kalmadı; aynı zamanda takım çalışması, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini de geliştirdi. Ayrıca, hayal güçlerini kullanarak tasarladıkları resimlerle, “Hayal gücünle dünyayı değiştirmeye var mısın?” sorusuna anlamlı birer yanıt verdiler. Atölye sonunda, öğrenciler hem doğaya dokunan hem de bireysel sorumluluklarını daha iyi kavrayan bireyler olarak gelecekte karasal yaşama duyarlı projeler üretme yönünde önemli kazanımlar elde etti.

Beden Eğitimi Bölümümüzden Pınar Yalçın ve Murat Kırbaç  rehberliğinde hazırlanan “Hareket Ediyoruz” atölyesinde Özgür Duçe (11B), Arkın Nalçın (11A), Ezgi Yıldırım (9IBD), Deren Sinangil (9IBE) ve Nehir Karadeniz (10IBE) görev aldı. Atölye, beyne enerji veren hareketler ile başladı. Ardından halat çekme, parkur yarışı, çuval yarışı ve imkansız gol oyunu oynandı. Kalan sürede ise öğrenciler lise öğrencilerimizin de dahil olduğu gruplara ayrılarak voleybol, basketbol ve futbol oyunları oynadı.

Proje Nasıl İlerleyecek?

Cemil Türker Ortaokulu Öğrencileriyle Atölye: 11 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan atölyede;  Bilişim Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi, Fen Bilimleri Atölyesi ve Sosyal Bilimler  Atölyesi gerçekleştirilecek.

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve Karasal Yaşam” Çalıştayı: Projenin sonuç etkinliği olarak ise 17-21 Şubat haftasında, Tepeören Yerleşkemizde, bu projede yer alan öğrencilerle yürütülecek atölye çalışmalarından oluşan bir çalıştay ve bu alanda çalışma yapan bir uzman ile gerçekleştireceğimiz bir konferans düzenlenecek.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.