“Düşle Düşme” Projemizin Bu Yılki Atölyeleri Tamamlandı

869

Tepeören Yerleşkemizde, lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği, bu yıl 7’ncisi düzenlenen, “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin 16 Aralık Cumartesi günü başlayan atölye çalışmaları, 13 Ocak Cumartesi günü tamamlandı.

Terakki Birikimini Paylaşıyor* programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” oldu. 

İkinci atölye gününde öğrencilerimiz;

  • Edebiyat Bölümü ile “Benim Rolüm Hangisi?”,
  • Kimya Bölümü ile “Kimya Her Yerde”,
  • Biyoloji Bölümü ile “Deney”,
  • Görsel Sanatlar Bölümü ile “I am a Tree” (Ben Bir Ağacım)
  • Düşle Düşme Kulübü öğrencilerimiz ile “Düşle Düşme” atölyeleri gerçekleştirdi.

Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden Başak Salimoğlu, Derya Ensarioğlu ve Mine Koçak Yalaz’ın genel koordinatörlüğü yürüttüğü bu projede, her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimizden oluşan bir genel koordinasyon grubu oluşturuldu. Koordinatör öğrencilerimiz, bu yıl açılan Düşle Düşme Sosyal Sorumluluk Kulübü öğrencileri; Buse Okumuş (11A), Zerya Fidan (11A), Utku Kerem Yertek (11C), Selin Zeynep (10A), Ezel Erdoğan (Hazırlık B) oldu. Düşle Düşme Sosyal Sorumluluk Kulübü’nün açılmasıyla, okul kültürümüzün önemli bir parçası haline gelmiş olan bu proje daha da kurumsallaşmış oldu. Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri ise matematik öğretmenleri Mesut Altınay rehberliğinde çalışmaya katıldı.

İkinci Hafta Atölyeleri:

Edebiyat Bölümü – Benim Rolüm Hangisi?

Edebiyat Bölümümüzden Gülten Güzelışık ve Tuğçe Kongur rehberliğinde hazırlanan “Benim Rolüm Hangisi?” atölyesinde Çağıl Zeynep Özbey (10B), Sezer Zümra Özbey (10C), Cemre Özay (11IB-D), Cenan Gençer (11IB-E) ve İdil Kurtkaya (11IB-E) görev aldı. Bu atölyede, proje teması bağlamında başlıklar oluşturularak etkileşimli dramatizasyon çalışmaları yapıldı. Dramatizasyonda öğrencilerimiz hazırlandıkları oyunu sergilediler, daha sonra oyundaki hatalı tutum ve davranışları grupla tartıştılar. Tartışma sonunda misafir öğrenciler ile doğru tutum ve davranışlardan hareketle yeni bir oyun yazarak, hep birlikte sergilediler. Sergilenen oyun sonrasında “İnsana Yakışır İş Ve Ekonomik Büyüme” konulu slogan oluşturdular. Çalışmanın amacı konuyla ilgili farkındalık yaratmak, soruna dikkat çekmek ve çözüm önerileri oluşturmaktı; öğrencilerimiz, sonuca oldukça eğlenceli bir şekilde ulaştılar.

Kimya Bölümü – Kimya Her Yerde

Kimya Bölümümüzden Selin Şen Korkmaz ve Şule Erciş rehberliğinde hazırlanan “Kimya Her Yerde” atölyesinde; Elen Çakır (9C), Tolga Eren Süsal (9C), Mert Parlak (9E), Deniz Kılıç (10IB-D), Arya Kantürer (10IB-E), İda Ceren Kılıçaslan (10IB-E), Ekin Raşa (11A) yürütücü oldu. Kimya bilimi, iş yaşamında pek çok sektörde kullanıldığı için ve ayrıca, hayatımızın her alanında kimyasal maddelerle karşılaştığımız için bu atölyede öğrencilerin; günlük hayatımızda karşımıza çıkan bazı maddelerdeki kimyasal olaylar ve özellikleri eğlenceli deneylerle tecrübe etmesi ve “İnsana Yakışır İş” teması ile kimya disiplininin bağlantısını keşfetmesi hedeflendi.

Biyoloji Bölümü – Deney

Biyoloji Bölümümüzden Duygu Güntürkün rehberliğinde hazırlanan “Deney” atölyesinde, 10 IB E sınıfından Ada Niron, Atakan Mert, Gülce Bakırcı, Mina Çakıroğlu, Nisan Yalçınkaya, 11 IB D sınıfından Buğra Özgül, Cemre Özay ve Yaren Karya Salman görev aldı. “İnsana Yakışır İş” temasının biyoloji disiplini ile bağını ve biyoloji alanında ne tip işler olduğunu ortaya koyacak şekilde deneyler hazırlandı. “Maya canlı mı?”, “Toprakta yaşayan canlılar nelerdir?” ve “Yanardağ Oluşturma” deneyleri yapıldı. Deneyler sırasında bu alanlarda çalışma yaşamında nelere dikkat edilmesi gerektiği de tartışıldı.

Görsel Sanatlar – I am a Tree

Görsel Sanatlar Bölümümüzden John Dew rehberliğinde hazırlanan “I am a Tree” (Ben Bir Ağacım) atölyesinde, ekonomik büyümenin nasıl bir olgu olduğunun, “büyüme” kavramı üzerinden kavranması, dolayısıyla büyümenin koşullarının vurgulanması hedeflendi. Bu atölyede 10A sınıfından Nehir Yılmaz ve Tuğçe Gemeç görev aldı. Atölyede bir metafor olarak öğrenciler kendilerinin bir ağaç olduklarını varsaydılar. Önce kısa bir sunum yoluyla bir ağacın başarıyla büyümesi için nelere ihtiyaç duyduğunu anlatıldı. Daha sonra bu konu üzerine bir tartışma yürütüldü. Ardından öğrenciler, bir ağacın “kabuk” parçalarını oluşturmaya çalıştılar. Her bir ağaç kabuğu parçası, başarılı bir şekilde büyüme için ihtiyaç duyulan şeylerin farklı bir unsurunu temsil etti. Ayrıca, ağaçlar arasındaki mikorizal ağ kavramını tanıtılarak; eğer ağaç isek, büyümek için bakım ve ilgi ağlarına ihtiyacımız olduğunu anlamalarına yardımcı olmak da amaçlandı.

Düşle Düşme Kulübü Öğrencileri – Düşle Düşme Atölyeleri

Günün son etkinliği koordinatör öğrencilerimizin yürütücülüğünde Mavi Salon’da hep birlikte sportif oyunlar oynamak oldu. Tüm grubun bir arada yakar top gibi oyunlar oynaması tüm katılımcılar açısından çok keyifli bir final oldu.

Bu atölye gününde proje için bir ilk de yaşandı. Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği, CAS Koordinatörümüz Fulya Sönmez rehberliğinde IB öğrencilerimiz tarafından hazırlandı. Bu çalışmada 10 IB D sınıfından Ahmet Kaan Şen, Arda Süzen, Doruk Dönmez, Hayri Güney Ünsal, İsmail Emre Baş, Kaan Ege Körük ve Yiğit İşlier; 10 IB E sınıfından Atakan Mert ve Nisan Yalçınkaya görev aldı. Bu projede yer alan öğrencilerimiz büyük bir grup için yemek hazırlığını zamanla yarışarak, heyecanla ve keyifle yürüttüler. Sonuçta çok güzel bir yemek yaparak tüm grubun beğenisini kazandılar.

Tüm atölyeler tamamlandıktan sonra, Rehberlik Salonu’nda kapanış için bir araya gelindi. Proje koordinatörü öğrencimiz Buse Okumuş, bu yıl “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme”nin ne demek olduğunu eğlenerek keşfetmelerini sağlamak istediklerini belirtti ve Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilere bu çalışmalarda ne öğrendiklerini, ne hissettiklerini sordu.  Cevaplardan örnekler şöyle:

Berat: Çok güzeldi. İş yerinde kadın-erkek eşitliğini, çocuk işçiliğini öğrendik.

Mustafa: Her atölye birbirinden güzeldi. Ben bir slogan da buldum: “Kadın erkek farklı ama maaşlar aynı”.

Ahmet Salih: Çok şey öğrendik. Bugün muzun dna’sını çıkarmayı öğrendik. Resim atölyesinde bütün ağaçların farklı olduğunu ama köklerinin benzediğini, birlikte olduğunu öğrendik. İnsanlar için de böyle olmalı. Çocukları çalıştırmamak gerekli, bunu öğrendik. Onların yeri okul.

Melek: Benim hayvanlar ve bitkilere çok merakım var. Ben ilerde bir bilim insanı olmak istiyorum. Bugünkü atölyelerde çok şey öğrendim ve çok güzel bir deneyimdi. Siz öğrenmiştiniz, biz de şimdi sizden öğrendik.

Lise öğrencilerimiz de duygularını paylaştılar. Onlar da çok keyif aldıklarını, çok mutlu olduklarını belirttiler ve küçük misafirlerimize geldikleri için çok teşekkür ettiler.

Kerem Yertek (11C); “Siz eğlenirken biz de çok eğlendik. Benim için de çok özel bir çalışmaydı. Ben de sizden çok şey öğrendim” diyerek duygularını ifade etti.

Günün sonunda kapanış konuşmasını Terakki Vakfı Okulları Tepeören Anadolu Lisesi Müdürü Ferhat Duçe yaptı. Duçe konuşmasına, tüm konuşmaları hem bir okul müdürü hem de bir ebeveyn olarak dinlediğini ve çok etkilendiğini söyleyerek başladı. Bu birliktelikten karşılıklı olarak çok keyif alındığının açık olduğunu belirttikten sonra, Kerem’in “Sizden çok şey öğrendim” sözünü hatırlatarak öğrenmenin ve öğretmenin yaşa bakmadığını, birbirlerinden bir şeyler öğrendiklerini vurguladı. Bu yılki temanın çok önemli olduğunu, “insan” boyutuna dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, tüm konuşmalarda “mutlu olmak, eğlenmek”ten bahsettiklerini; bu işleri yaparken de “eşitlik”ten konuştuklarını ifade ederek, çalışma yaşamının da insanları merkeze alması gerektiğini belirtti. Bir araya gelişleri çok değerli bulduğunu söyleyerek, lise öğrencilerimizin de talebi doğrultusunda öğrencilerimizin de, Cemil Türker Ortaokulu’na misafir olacağını söyledi. Tüm öğrencilere ve Cemil Türker Ortaokulu görevli öğretmeni Mesut Altınay’a çok teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Proje Nasıl İlerleyecek?

Düşle Düşme “Sosyal Sorumluluk ve İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” Çalıştayı: Projenin sonuç etkinliği olarak 12 Şubat Pazartesi günü Levent Yerleşkemizden sosyal sorumluluk çalışması yürütmekte olan, Tepeören Yerleşkemizden bu projede yer alan öğrencilerle bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda, bu alanda çalışma yapan İhsan Özçıtak’la bir konferans düzenlenecek.

Daha sonra, öğrenci atölyelerinden uygun olanlar, Tepeören Yerleşkemizde ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizle de PYP temaları bağlamında paylaşılacak. Böylece, Düşle Düşme Projesi, Tepeören Yerleşkemizde liseden çıkıp tüm yerleşkeye yayılacak.

*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.