Tepeören Yerleşkemizde, lise öğrencilerimizin kardeş okulumuz Cemil Türker Ortaokulu’ndan öğrencilerle birlikte gerçekleştirdiği ve bu yıl 8’incisi düzenlenen “Düşle Düşme” adlı sosyal sorumluluk projesinin 7 Aralık Cumartesi günü başlayan atölye çalışmaları 11 Ocak Cumartesi günü tamamlandı.
*Terakki Birikimini Paylaşıyor programı içinde bulunan projemizin bu yılki teması “Karasal Yaşam” oldu.
İkinci atölye gününde öğrencilerimiz;
- Fen Bilimleri Bölümü ile “Karasal Yaşama Bilimsel Bir Bakış”
- Bilişim Bölümü ile “Sürdürülebilir Tarım Oyunu”
- Görsel Sanatlar Bölümü ile “Karasal Yaşam İle Bağlantılı Baskı Çalışması”
- Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümü ile “Felsefi Açıdan Karasal Yaşam/ Çocuklarla Felsefe” atölyelerini gerçekleştirdi.
Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden Başak Salimoğlu ve Iraz Yaşar’ın genel koordinatörlüğünü yürüttüğü bu projede, her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerimizden oluşan genel koordinasyon grubu oluşturuldu. Koordinatör öğrencilerimiz, Övgü Serses (11A), Selin Zeynep Güneri (11B), Nehir Yılmaz (11B), Berrak Nilsu Erer (11B), Özgür Duçe (11B) ve Elif Ece Uydu (11C) oldu.
İkinci Hafta Atölyeleri:
Fen Bilimleri Bölümü “ Karasal Yaşama Bilimsel Bir Bakış”
Fen Bilimleri Bölümümüzden Dr. Aylin Sarı, Selin Şen Korkmaz ve Duygu Güntürk’ün rehberliğinde hazırlanan “Karasal Yaşama Bilimsel Bir Bakış” atölyesinde İrem Tekel (10IBD), Tolga Eren Süsal (10IBD), Mert Parlak (10IBE), Atakan Mert (11B), Gülce Bakırcı (11IBE), Ali Alıç (11IBE), Mina Çakıroğlu (11IBE) ve Nisan Yalçınkaya (11IBE) görev aldı.
Atölye, Gülce Bakırcı (11IBE) ve Mina Çakıroğlu’nun (11IBE) sunumu ile başladı. Sunumda, atölye çalışması boyunca yapılacak deneyler ve bu deneylerin hangi tema bağlamında yapılacağı vurgulandı.
İstasyon çalışması şeklinde planlanan fen bilimleri atölyesinde yapılan üç farklı deney çalışması;
Karasal Yaşamda ve Sucul Yaşamda Depremin Etkisi
Bu deneyde Nisan Yalçınkaya (11IBE) ve Mert Parlak (10IBE), depremin karasal ve sucul ekosistemler üzerindeki etkilerini modelledi. Hazırlanan deney setinde misafir öğrenciler, su ekosisteminde deprem simülasyonu oluşturarak doğal afetlerin çevresel etkilerini anlamaya yönelik gözlemler yaptı. Grup olarak yapılan gözlemler tartışıldı ve sonuca ulaşıldı.
Teraryum Yapalım
Bu istasyonda da öğrenciler, aktif karbon, toprak, taş ve sukulent bitkiler kullanılarak teraryumlar oluşturdu. Deney, karasal yaşam ortamlarının işleyişinin ve bitkilerin yaşam döngüsünün anlaşılmasına olanak sağladı. Ayrıca öğrenciler, hazırlanan teraryumları okullarına, kendi sınıflarına götürebilecek olmalarına çok sevindi. Bu deneye okulumuz öğrencilerinden Atakan Mert (11B) ve Tolga Eren Süsal (10IBD) rehberlik etti.
Asit Yağmurları
Son istasyonda ise öğrenciler, deneylerini Mina Çakıroğlu (11IBE) ve İrem Tekel’in (10IBD) rehberliğinde gerçekleştirdi. Sodyum bikarbonat ile sirkenin tepkimesinden açığa çıkan karbondioksit gazı, bromtimol mavisi indikatörü içeren suda toplandı. Suyun renginin maviden yeşile döndüğünü gözlemleyen ve suyun pH değerini ölçen öğrenciler, artan asit düzeyini ve asit yağmurlarının sucul yaşam üzerindeki etkilerini gözlemledi. Sularımızın asitliğinin artmasının hem sucul hem de karasal yaşam üzerindeki canlı yaşamını ne kadar olumsuz etkileyebileceği tartışıldı.
Atölye çalışması boyunca misafir öğrenciler, atölye çalışma kitapçığındaki basamakları izleyerek tartışma sorularını rehberleri ile birlikte tartıştı. Böylece hem fen bilimlerini eğlenceli bir şekilde öğrenmenin ve uygulamanın keyfini yaşadılar hem de bilimsel süreç becerilerini geliştirme fırsatı buldular.
Bilişim Bölümü – “Sürdürülebilir Tarım”
Bilişim Bölümümüzden Sinem Arab’ın rehberliğinde hazırlanan “Sürdürülebilir Tarım Oyunu” atölyesinde, Atilla Kaan Yıldırım (10IBD), Elen Çakır (10IBD) ve Kaan Sözen (10C) görev aldı.
Bu atölyede öğrenciler, “PBS Kids Food Farm” etkinliği aracılığıyla Dünya ve diğer gezegenlerin ekosistemlerini inceleyerek, bitkilerin farklı ortam koşullarında nasıl büyüyebileceğini gözlemleme şansını buldu. Bu süreçte öğrenciler, tüm doğal faktörleri doğru bir şekilde sıralayarak ve uygun çevresel koşulları sağlayarak kendi ekosistemlerini ve tarım alanlarını oluşturdu.
Sürdürülebilir tarım uygulamaları kapsamında, çeşitli sebze ve meyvelerin yetişmesine katkıda bulunma şansını elde eden öğrenciler, bu deneyim sayesinde hem tarım süreçlerine dair farkındalık kazanma hem de çevre bilincini eğlenceli bir şekilde geliştirme fırsatına sahip oldu.
Görsel Sanatlar Bölümü – “ Karasal Yaşam ile Bağlantılı Baskı Çalışması”
Görsel Sanatlar Bölümümüzden Burcu Şahan rehberliğinde hazırlanan “Karasal Yaşam İle Bağlantılı Baskı” atölyesinde, Defne Zeren Ünsür (HazC), Rabia Melek Azak (HazB), İrem Rana Albayrak( HazA), Eylül Baykal (HazB) ve Beren Naz Donat (10C) görev aldı.
Atölyede ilk olarak, karasal yaşam ve orada yaşayan canlıların neler olduğu üzerine bilgi paylaşımı yapıldı. Tüm canlıların, doğanın içerisinde topluluğun bir parçası olduğu ve birlikte bir bütünü oluşturduğu fikrinden yola çıkılarak çalışmalar gerçekleştirildi.
Çalışmada yüksek baskı tekniği ile hazırlanmış geometrik formlar kullanılarak, parçaların baskı tekniği ile birleştirilerek parçadan bütüne gidilmesi, karada yaşayan hayvanlar ve onların yaşam alanları görselleştirildi. Oluşturdukları ürünleri kendi okullarına götürebilmeleri kardeş okul öğrencilerini çok heyecanlandırdı.
Sosyal Bilimler ve Felsefe Atölyesi – “Felsefi Açıdan Karasal Yaşam / Çocuklarla Felsefe”
Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümümüzden İrem Günhan Altıparmak rehberliğinde hazırlanan “Felsefi Açıdan Karasal Yaşam/ Çocuklarla Felsefe” atölyesinde, Zeynep Yalçın (9F) ve Mayra İpekçioğlu (9D) görev aldı.
Atölyeye, dünyaca ünlü felsefe serisi “Çıtır Çıtır Felsefe” serisinde yer alan, Brigitte Labbe ve Michel Puech tarafından yazılan “Doğa ve Kirlilik” adlı kitaptan okudukları metinle başlayan öğrenciler, doğa ve kirlilik kavramlarını tanımladı. Daha sonra kavram haritası yöntemiyle akıllarındaki çağrışım ve tanımları yazıya döktü. Öğrenciler, okudukları metinlerden yola çıkarak tartışmalı sorulara cevap bulmaya çalıştı. Doğayı hangi davranışlarımızla kirlettiğimizi, bu davranışların yerine neler koyabileceğimizi, günlük yaşamın akışında hiç fark etmediğimiz hangi durumların çevreye etkisinin aslında trajik boyutlarda olduğunu düşünme fırsatını bulan misafir öğrenciler, hangi davranışlarımız doğa tarafından tolere edilebilir, hangileri edilemez sorusuna cevap aradı. Küçük grup çalışmasıyla tartışmalarına son veren öğrenciler, bu etkinlikten akıllarında kalanları birbirleriyle paylaşarak akran öğrenimi gerçekleştirdi. İlk kez felsefe ile tanışmaları ve etkinlikler yapmaları öğrencileri çok heyecanlandırdı.
Tüm atölyeler tamamlandıktan sonra öğrenciler, Rehberlik Salonu’nda kapanış için bir araya geldi. Proje koordinatörü öğrencilerimiz ve Cemil Türker Ortaokulu öğrencileri paylaşımlarda bulundu. Bu paylaşımlarda, koordinatör öğrencilerimiz bu çalışmaların kendileri için çok değerli olduğunu, paydaşları olarak atölyeler sırasında karşılıklı çok sıcak bir ilişki kurulduğunu ve her iki grubun da birbirinden çok şey öğrendiğini özellikle vurguladı.
Cemil Türker Ortaokulu’ndan söz alan öğrenciler ise bu çalışmaları kendi okullarına da taşıyabileceklerini, bu sayede çalışmaların sürdürülebilir olacağını belirtirken; sürdürebilirlik kavramını bu çalışmalar sayesinde öğrendiklerini vurguladı. Öğrencilerimizin onlara çok güzel abilik ve ablalık yaptıklarını da belirten kardeş okul öğrencileri, her bir öğrencimizin onlarda yerinin ayrı olduğunu söyleyerek bizleri kendi okullarına davet etti.
Günün sonunda kapanış konuşmasını Terakki Vakfı Okulları Tepeören Anadolu Lisesi Müdürü Ferhat Duçe yaptı. Duçe konuşmasına, tüm konuşmaları hem bir okul müdürü hem de bir ebeveyn olarak dinlediğini ve çok etkilendiğini söyleyerek başladı. Bu birliktelikten karşılıklı olarak çok keyif alındığını vurgulayan Duçe, bu yılki temanın çok önemli olduğunu, her canlının yaşadığımız gezegeni paylaştığını ve bu paylaşımın farkında olunması gerektiğini aktardı. Duçe, gelecekte de bu farkındalıkları bilgi ve becerilerimizle birbirimize aktarmak konusunda sorumlu olduğumuzun altını çizdi. Bir araya gelişleri çok değerli bulduğunu söyleyerek, lise öğrencilerimizin de talebi doğrultusunda öğrencilerimizin de Cemil Türker Ortaokulu’na misafir olacağını söyledi. Duçe, tüm öğrencilere çok teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Proje Nasıl İlerleyecek?
Düşle Düşme “Karasal Yaşam” Çalıştayı:
Projenin sonuç etkinliği olarak 21 Şubat Cuma günü Tepeören Yerleşkemizde çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik ile Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Cengiz Yatmaz’ın konuk olacağı bir konferans düzenlenecek.
Daha sonra, öğrenci atölyelerinden uygun olanlar, Tepeören Yerleşkemizde ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizle de PYP temaları bağlamında paylaşılacak. Böylece, “Düşle Düşme” Projesi, Tepeören Yerleşkemizde liseden çıkıp tüm yerleşkeye yayılacak.
*Terakki Birikimini Paylaşıyor, TERAKKİ’ nin 1877’den beri oluşturduğu birikim, kültürel zenginlik, ilke ve aydınlığını gelecek kuşaklara taşımayı hedefleyen bir destek programıdır. Terakki Vakfı ve Okulları 2009 yılında hayata geçirdiği bu program desteğiyle bilim, kültür ve sanat alanlarında eğitim dünyasına ve çevresine katkıda bulunma sorumluluğunu yerine getiriyor. Bu program, Terakki Vakfı Okulları, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimlerle birlikte yapılan çalışmalarla gerçekleşiyor.