Şiir, Teknoloji ve Çocuk Sanatta Buluşuyor

2818

Türkçe Koordinatörümüz Gülsemin Kucba, Bilişim Teknolojileri Öğretmenimiz Tuba Balsak, Sınıf Öğretmenimiz Mehtap Çavdar ve Stop Motion Öğretmenimiz Damla Kukul’un gönüllü öğrenci ve öğretmenlerimizin desteğiyle hazırladığı “Şiir, Teknoloji ve Çocuk Sanatta Buluşuyor”, 11 Cumartesi günü Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği “Eğitim Reformu Girişimi (ERG) – Eğitimde İyi Örnekler” konferansında sözlü sunum olarak yer aldı.

Projenin amacı; çocukların şiirin penceresinden yaşamın gerçekliğine bakmalarını ve bu gerçekliği de şiire aktarmalarını, dilin olanakları ve anlam zenginliğini fark etmelerini, şiirin öznel yaratım gücünü kullanmalarını sağlamak.

Öğrencilerimiz, kendi yazdıkları veya sevdikleri şairlerin şiirlerini seslendirip kaydettiler. 4. Sınıf Dijital Hikaye Kulübümüz, seslendirilen şiirleri çeşitli görsellerle kliplere dönüştürdü. Tasarım, çizgi roman ve stop motion kulüplerimiz, bu şiirlerin tasarımlarını yaptı. Şiirlerin klipleri, dijital ortama aktarılarak “Terakki Çocuk Şiirleri Arşivi” oluşturuldu. Şiirlerin uyandırdığı duygu ve düşüncelerden yola çıkan öğrencilerimiz, resim derslerinde şiirlerin resimlerini yaptı ve Görsel Sanatlar Bölümümüz, bu resimlerle “Şiirden Resimlere Yolculuk” başlığıyla resim sergisi açtı. Ardından tüm çalışmaların aşamalarını gösterdikleri bir “sanal dergi” yaratıldı.

Ayrıca konferansta paylaşılan, 17 – 21 Mart tarihleri arasında Terakki’de düzenlenen Şiir Şenliği Haftası etkinliklerinde de öğrenci ve öğretmenlerimiz şiir dinletileri gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz, yazdıkları veya şairlerin şiirlerinden seçtikleri bölümleri okulumuzun farklı alanlarına astılar. Şiirleri okuyup incelediler. Öğrencilerimiz koridorlarda, arkadaşlarının yaptığı şiir seslendirme videolarını izlediler. Hafta boyunca sınıfların bulunduğu katlara kürsü ve mikrofon konularak oluşturulan Serbest Şiir Kürsüsü’nde şiirler okudular. Şiir Kitapları ve Şiirden Resimlere Yolculuk sergilerini gezdiler.