Ekonomist Burak Ünaldı 22. Kariyer Günlerimizde Konuğumuzdu

2822

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak gerçekleştirdiği 22. Kariyer Günleri etkinliklerine Meslek Tanıtımı ile Levent Yerleşkemizde başladı. Üniversitede “Ekonomi” eğitimi almak isteyen lise 11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz, 10 Ekim Salı günü Girişimci, Ekonomi Yazarı, TAMPF (Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu) Genel Sekreteri Burak Ünaldı’yla buluştu.

Ünaldı, öncelikle öğrencilerimize ekonomi okumaya nasıl karar verdiğini anlattı. İlk işini, iş yaşamındaki süreci, meslek hayatının sürdürürken ekonomi ile ilgili çalışma alanlarının yapısının ve iş kollarının çehresinin değişiminden bahsetti. İşletme ve ekonomi bilimi arasındaki farklardan söz etti. İşletme Bölümünün, gündelik pratiklere odaklandığını; Ekonomi Bölümünün ise ekonomi bilimine ve arz-talebe odaklandığına değindi.

Kariyer öykülerini anlatan kişilerden çoğunlukla iyi hikayelerin duyulduğunu ancak başarısızlık öykülerinin de öğretici olduğunu söyleyen Ünaldı, ekonomist olarak girdiği iş yaşamında yatırım uzmanı olarak yaşadıklarını, iki kere girişimcilik yapıp birinde başarısız olduğunu ve kendisinin bir girişimci olmadığını fark ettiğini paylaştı.

Ekonomist olmayı hedefleyen öğrencilere; ekonomiyle ilgili dergiler ve haberler ilgilerini çekiyorsa bu bölüme odaklanmalarını tavsiye etti.

Ekonominin diğer adıyla İktisadın; günümüzde gerek filmler gerek bu mesleği icra edenler tarafından popülerleştirilmiş ve havalı bulunan bir meslek olarak karşımıza çıktığını dile getirdi. Ardından, Ekonomi Bölümünün; sayılarla arası iyisi olan, ekonomi kanallarını sabah izlemeden güne başlayamayan, dünya ekonomisini günlük takip eden insanlar için uygun olduğuna, sadece havalı olduğu için seçildiği durumda, sonu mutsuzluk, öfkelenme ve erken yaşlanma ile sonuçlanan bir eziyete dönüştüğünü vurguladı. Ekonomi Bölümü her ne kadar, broker, borsa uzmanı, finansman danışmanı, analizci gibi ekonominin içinde aktif rol oynayan meslekleri çağrıştırıyor olsa da, ekonomi okumanın olaylara analitik bakmayı öğrettiğini, ekonomistin, arz talep dengesini, talebe yönelik arz yapması gerektiğini bildiğini ve her mesleği yapabildiğini anlattı.

Kariyer seçimini yapacak öğrencilerimize; herkesi dinlemelerini, her fikre açık olmalarını, mümkün olduğunca veri toplamalarını ve kendi kararlarını vermelerini, ben ne yaparım sorusuna bakmaları gerektiğine sık sık vurgu yaptı. Sonra, öğrencilere para kazanamasalar da bu işi yaparım diyecekleri meslekler seçmelerini önerdi. Hayal gücümüzden kıymetli bir şey olmadığının, yaşadığımız her anın tadını çıkartmanın, her tür zorluk karşısında mücadele etmenin, kendi içimizde kendimize neler söylediğimizin, “Bütün genellemeler yanlıştır.” sözüne odaklanmanın önemli olduğunu paylaştı.

22. Kariyer Günlerimiz kapsamında bu yıl gerçekleşecek diğer etkinliklerimiz; Yükseköğretime Hazırlık Konferansları, Başarı Öyküleri, Meslek Tanıtımları, Üniversite Terakki’de: Tadımlık Dersler, İş Dünyası Üniversite Adayları İle Buluşuyor, Boğaziçi, İTÜ, Koç, Sabancı ve Acıbadem Üniversite Gezileri, Üniversitelerin Bursluluk Programlarının Tanıtımı: Sunny, Koç Anadolu Bursluluk Programı, Özyeğin Fırsat Eşitliği Bursu, BAU Apply Tanıtımı, Geleceğin İnsan Kaynakları Eğilimi ve Kariyer Planlaması, Sömestri ve Yaz Tatili Meslek Gözlem Çalışmaları, Mesleğe Göz KIrpmak: Dekanlarla Buluşma” ve “Tercih Konferansı.