FLL’ye Kardeş Geldi: Jr. FLL

2738

Gençlere bilim ve teknolojiyi sevdirirken, onların sosyal sorumluluklarının farkında olan, takım çalışması yapabilen, çevresindekilere, doğaya, topluma duyarlı birer birey olmalarına katkıda bulunmayı amaçlayan FIRST LEGO League (FLL) Turnuvaları dünya çapında 16 yıldır düzenleniyor. Bu sezon 80 ülkeden 265.000 öğrencinin katıldığı tematik bilimsel içerikli bu turnuva 2005 yılından beri ülkemizde de gerçekleşiyor.

Ülkemizde Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Bilim Kahramanları Buluşuyor/FLL Turnuvaları’na geçtiğimiz 11 yılda 35 ilden 9-16 yaş arası 4 ilâ 10 öğrenciden oluşan 1,100 kadar takım katıldı. Yaklaşık 9.000 kadar çocuk ve genç bu turnuvalarda yer alarak geleceğin bilim insanları olma yolunda ilk adımlarını attılar. Takımlar halinde bilim ve teknolojiden faydalanarak dünyamızın önemli sorunlarına çareler bulmak için çeşitli projeler geliştirdiler.

Terakki öğrencileri de başından beri her yıl FLL Turnuvalarına katılıyor. Lise ve ortaokul öğrencilerimizden oluşan iki takımımız bugüne kadar Türkiye Şampiyonluğu dahil birçok başarıya imza attı. ABD’deki şampiyonlar kupasında ülkemizi temsi etti.

İki tekerlekli elektrikli insan taşıyıcı Segway HT (nam-ı diğer “Ginger”), merdivenleri tırmanabilen elektrikli sandalye, ilk otomatik insülin pompası gibi icatlara imza atmış Dean Kamen tarafından kurulan FIRST Vakfı’nın dünya çapında düzenlediği FLL’nin dışında farklı etkinlikler de var. Bunlardan biri de daha küçük yaştaki çocuklara yönelik olan Jr. FLL. İlki 2004 yılında yapılan bu etkinlik de dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Jr. FLL’ye bu sezon 14 ülkede 4.500 takım katıldı.

Bu sezon ülkemizde 11 yıldır yapılmakta olan FLL’ye Jr. FLL de eklendi. Yaşları 6 ilâ 9 arasındaki çocuklara yönelik Jr. FLL’nin ilki 22 Mart’ta İzmir Tepekule’de düzenlendi. Takımların 3 ile 6 çocuktan oluştuğu 4 farklı ilden 18 takım Jr. FLL’de yer aldı.

Minik bilim insanları ve mühendislerinden oluşan takımlar bu yılın teması olan “eğitim” konusunda LEGO malzemeleri kullanarak “kendi dünyalarını” oluşturdular. Bilgisayarda yaptıkları programlar ile bu dünyalarına hareket kattılar. Ayrıca projelerini anlatan bir poster de hazırlayıp, sunum yaptılar.

FLL’nin ülkemizdeki 11 yıllık geçmişinde “Takım Koçu”, “Takım Danışmanı” ve “Robot Performans Masa Hakemi” olarak yer aldım. Bu yıl FLL’de Takım Koçu olmak yanında ülkemizde ilk olarak düzenlenen Jr. FLL’de “Gözlemci/Jüri Üyesi” olarak da yer aldım ve heyecanlı minik bilim insanlarının kendi tasarladıkları dünyada bir günlüğüne de olsa misafir oldum. Çok keyifli, eğlenceli, heyecan verici ve gelecek için umutlarımı derinleştiren bir deneyim oldu.

 

Ziya Bahtiyar

Fen Projeleri Koordinatörü