IB Öğrencilerimizin Hollanda’daki “Yapay Zeka ve Kıvılcım” Atölyesi

2859

Levent Yerleşkemizin 11IB H sınıfı öğrencilerinden Yiğit Kırca, Emir Celal Orman, Doğukan Altun ve Tuğra Özçelik, IB DP’nin TOK dersi kapsamında 24 – 28 Şubat tarihleri arasında Hollanda’da 7th Theory of Knowledge Conference / 7. Bilgi Kuramı Konferansı’na katıldı. United World College tarafından Maastricht şehrinde gerçekleştirilen organizasyonda Yiğit Kırca ve Tuğra Özçelik “Artificial Intelligence and the Spark/Yapay Zeka ve Kıvılcım” başlıklı bir atölye çalışması da yürüttüler.

 “What is the Spark?” (Kıvılcım Nedir?) temasıyla tamamen öğrenciler tarafından düzenlenen ve gerçekleştirilen konferansın amacı, öğrencilerin IBDP’nin Bilgi Kuramı (Theory of Knowledge – TOK) dersinde öğrendikleri ilgi çekici konuları eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini kullanarak derinlemesine sorgulamalarını sağlamaktı. Ayrıca çeşitli olgu ve sorunlara farklı bakış açıları geliştirmelerine yardımcı olmak ve kültürler arası farkındalıklarını geliştirmekti.

Konferansa katılan öğrencilerimiz, akranları liderliğinde hazırlanan atölye çalışmalarında aktif olarak yer aldılar, bilgi kuramı konusunda uzman konuk konuşmacıların sunumlarını izlediler. Bununla birlikte; kendi fikirlerini akranlarıyla, konuşmacılarla ve atölye liderleriyle paylaştılar, farklı kültürleri yakından tanıma fırsatı buldular.

Öğrencilerimiz, yürüttükleri “Artificial Intelligence and the Spark/Yapay Zeka ve Kıvılcım” adlı atölye çalışmasında şu başlıklar tartışıldı: yapay zekânın ortaya çıkış nedenleri, gelişimi; etik sorunlar bağlamında yapay zekâ çalışmalarının geleceği. Öğrencilerimizin kolaylaştırıcı rolü üstlendikleri bu atölye çalışmasına dünyanın farklı yerlerinden gelen katılımcı öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Yiğit Kırca deneyim ve görüşlerini içeren bir yazı yazdı:

“Bir şeyin başlangıç noktası, geri dönülemez noktası nedir? Bir savaşı, aşkı, değişimi ya da hayal gücünü başlatan nedir?” Her şey bir kıvılcımla başlar. Bir fikir bir buluşu başlatır, büyük bir patlama dünyamızın oluşmasını başlatır. Bir çığlık bir devrim başlatır. Bir rüya, büyük bir hareketi başlatır.”

24-28 Şubat tarihleri arasında arkadaşlarım Tuğra, Doğukan, Emir ve Bilgi Kuramı (TOK) öğretmenimle beraber Hollanda’da uluslararası Theory of Knowledge konferansındaydık. Teması “What’s The Spark” (Kıvılcım Ne?) olan konferansta çığır açan buluşları, fikirleri başlatan kıvılcımın ne olduğunu tartıştık. Çeşitli etkinliklere katılıp fikirlerimizi paylaştık, tartıştık.

Konuk konuşmacılardan, IB mezunu Ellora Adam’ı dinlerken duyguları ve yaratıcılığı başlatan kıvılcımın ne olduğunu sorguladık. Bir başka konuşmacı olan Prof. Jack Mellor ise zihin ve bellek arasındaki ilişki hakkında derinlemesine düşünmemizi sağladı.

IB TOK

Atölye çalışmalarına ve sunumlara katılarak farklı konuları deneyimleyerek öğrendik. Ayrıca Tuğra ile birlikte hazırladığımız 90 dakikalık sunum ve atölye çalışmasında yapay zekanın gelişimini başlatan kıvılcımın ne olabileceğini ve yapay zekanın geleceğini farklı ülkelerden ve okullardan gelen arkadaşlarımızla tartıştık.

Konferansa çok sayıda farklı ülkeden Uluslararası Bakalorya Programı (IB) öğrencileri katılıyordu. Bu nedenle, bu deneyim yeni insanlar ve fikirler tanımam, arkadaşlar edinmem ve en önemlisi olaylara farklı açıdan bakabilmem için çok güzel bir fırsattı. Hem çok eğlendiğimiz hem de çok fazla yeni bilgi edindiğimiz konferans, benim için gerçekten unutulmayacak bir deneyimdi.”

Yiğit Kırca (11 IB H)