IBDP Öğrencilerimizden ChatGPT Paneli: Yapay Zeka ve Eğitimdeki Rolü

1508

Levent Yerleşkemizde lise 10 ve 11 IB öğrencilerimiz, 7 Nisan Cuma günü ChatGPT teknolojisi ve eğitimdeki potansiyel uygulamaları hakkında bir panel düzenledi. İki oturumla gerçekleştirdikleri bu panel, yapay zeka ve dil modeli araştırmalarının öncülerinden OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT üzerine yoğunlaştı.

ChatGPT, doğal dil işleme ve anlama becerileriyle öğrencilere ve öğretmenlere destek sunma potansiyeline sahip. Panelde, ChatGPT’nin eğitimde nasıl kullanılabileceği, öğrencilere nasıl yardımcı olabileceği, beceri geliştirmelerine nasıl katkı sunabileceği ve öğretmenlere düşen sorumluluklar gibi konuları ele aldılar.

Panelist öğrencilerimiz Rabia Kaya (10 IBG), Işık Ulus (10 IBG), Ahmet Kuzey Yeniay (11 IBI), Murat Gündoğan (11 IBH), Işık Rohat Uğur (11 IBH), ChatGPT’nin öğretim materyalleri ve kaynakları oluşturma, öğrencilere bireysel öğrenme deneyimi sunma ve ödevlerde veya projelerde yardımcı olma gibi konularda fikirlerini paylaşmalarıyla oturumlarına başladı.

Öğrencilerimiz, arkadaşlarını bir dil modeliyle çalışmanın avantajları ve dezavantajları üzerine düşünmeye teşvik etti. Bununla beraber, ChatGPT’nin eğitimde kullanılmasıyla ilgili etik ve güvenlikle ilgili endişeleri tartıştılar. Özellikle, kullanıcıların gizliliği, yanlış bilgi yayılması ve teknolojiye erişim eşitsizliği gibi konulara değindiler. Panelist öğrencilerimiz, bu tür sorunların nasıl ele alınabileceği ve çözümler üretilebileceği konusunda önerilerde bulundu.

Öğrenci konuşmalarından sonra panel, Yazar ve Eğitim Teknoloğu Süleyman Sönmez’in sunumu ile devam etti. Sönmez, ChatGPT’nin diğer sektörlerdeki başarılı uygulamalarından örnekler vererek, eğitim alanında kullanılması durumunda nasıl benzer başarılar elde edilebileceğini paylaştı. Devamında IBDP Koordinatörü Fulya Müldür Aktürk söz alarak IB’nin eğitimde yapay zeka uygulamaları hakkındaki güncel politikalarını ve duyurularını öğretmen ve öğrencilerilerimizle paylaştı. Teknolojinin eğitime entegre edilmesinde dikkate alınması gereken önemli noktaların altını çizerek, özellikle dijital okuryazarlık ve teknoloji eşitsizliği üzerinde durdu.

Bu panel, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin, ChatGPT’nin eğitim alanında nasıl kullanılacağına yönelik fikirlerini paylaşmalarına ve gelecekteki uygulamalar için olası fırsat ve zorlukları keşfetmelerine olanak tanıdı. Ayrıca yapay zeka ve eğitimdeki gelişmelerin önemli olduğunu ve öğrencilerin ve eğitimcilerin bu alanlarda daha fazla bilgi ve fikir sahibi olmaları gerektiğini vurguladı.