İlkokul Öğrencilerimiz Sualtı Bilinçlendirme Hareketi Sunumu’ndaydı

2187

2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerimiz, Eko-Okul Programı kapsamında 21 – 22 Ocak tarihlerinde Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi gönüllüsü ve dalış eğitmeni Hakan Tiryaki ile “Deniz Kirliliği” konulu sunumda ilkokul kütüphanemizde buluştu.

Tiryaki, etkinliğe iki bölümden oluşan bir belgesel filmi ile başladı. Belgeselin ilk bölümünde öğrencilerimiz, İstanbul Boğazı girişine ait deniz altında bulunan; araba lastiği, teneke kutu, bisiklet, sandalye, saksı, el arabası, poşet, plastik tabak, telefon, plastik-cam şişe vb. insan ürünü birçok eşyanın deniz altına nasıl geldiği konusundaki tartışmaları izledi. Eşyaların gönüllüler tarafından tek tek elle toplandığını, vinçlerle yüzeye çıkarıldığını ve geri dönüştürülmek üzere belediyeye teslime edildiğini gördüler. Atıkların yok olma süresini ve bu süre içinde deniz ekosistemine verdikleri zarara tanıklık ettiler.

Denizlerdeki atıklar nedeniyle deniz canlılarının Marmara Denizi’ni terk ettiğini, temizlenmeye başlayan denize tüm canlıların geri dönebileceğini, deniz ekosisteminin devamlılığı için neler yapılması gerektiği konusunda bireylere düşen sorumlulukları dinlediler.

Belgeselin ikinci yarısında öğrencilerimiz, Akdeniz (Kaş bölgesi), Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’na ait deniz altı görüntülerini izledi. Palyaço balığı, balon balığı, deniz tavşanı gibi birçok deniz canlısını tanıyarak, temiz denizlerde yaşama dair örnekleri gördüler.

Ocak 2015