Karşılaştığımız Belirsizlikler Karşısında Hayatımıza Nasıl Yön Verebiliriz?

1868

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, 13 Mart’tan bu yana ülkemizde ve dünyada panik, belirsizlik vb. duyguların yoğun yaşanmasına sebep olan ve bireyleri çoğu zaman bunalmış, kaygılı ve çaresiz hissettiren pandemi döneminde öğrencilerimizin günlük rutinlerini takip edebilmeleri ve anormal şartlar altında mümkün olduğunca normal yaşantılarını sürdürebilmelerine destek oluyor. Bu çerçevede Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz sınıf çalışmalarını, bireysel öğrenci ve veli görüşmelerini online (çevrim içi) ortamda yaparken, Kariyer Günleri çalışmalarını da online ortama taşıyarak öğrencilerimize katkısı olabilecek konuklarla söyleşiler düzenlemeyi sürdürüyor.

Bu doğrultuda ortaokul ve lise öğrencilerimiz, 2014 yılı mezunumuz dağcı, fotoğrafçı, makine mühendisi ve girişimci Batuhan Atılgan’la 18 ve 20 Mayıs tarihlerinde canlı yayında söyleşti. Bu söyleşinin konusu ise “Talihsizlikler, Sorgulamalar ve Fırsatlar: Karşılaştığımız Belirsizlikler Karşısında Hayatımıza Nasıl Yön Verebiliriz?” oldu.

3 aydır içinde yaşadığı karavanından canlı bağlanarak her iki yerleşkemizden öğrencilerimizle buluşan Atılgan, söyleşisinde Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Dağcılık Kulübü Başkanlığı ile yaşadığı deneyimleri paylaştı. Türkiye’nin sayısız doğal güzelliklerinden; İzlanda, Gürcistan, İran ve Rusya’da yaptığı seyahat ve tırmanışlardan söz etti. Ardından, Türkiye’nin Macera Haritası’nı oluşturdukları bir girişim olan Macerita.com’dan bahsedip bir projeyi hayata geçirmek için neler gerektiği; kendi girişim sürecinde karşılaştığı başarısızlıklar, talihsizlikler, sakatlıklar ve bunların nasıl üstesinden gelebildiğini anlattı.

Konuşmasında; yaşanılan olaylar karşısında farklı bakış açılarından bakabilmek, olguları sorgulamak ve bu sorgulamada önlerine çıkan sorunları nasıl fırsata çevirebileceklerine yönelik içgörü kazandırmaya yönelik temalara değindi. Öğrencilerimize; temel olarak “Yapamamak mı? Yapmamak mı?” sorusuna odaklanmalarının öneminden bahsetti. Bu soru üzerinden; olaylar karşısındaki tutumlarını, problem çözme becerilerini, olumlu bakış açısı geliştirebilme ve bireysel seçimlerin bugün yaşadıklarına nasıl yön verdiğini kendi kişisel hikayeleriyle aktardı.

Söyleşinin önemli bölümlerinden biri de bir iş fikrinin ortaya çıkışı, bir projeye dönüşmesi, ekip kurma ve finansman aşamalarının nasıl geçildiği üzerineydi.

Lise sıralarındaki arkadaşlıkların ve sosyal ilişkiler ağının önemine değindiği bu başlıkta; macerita.com’daki ekip arkadaşlarının Terakki’de birlikte okuduğu lise arkadaşlarının olmasının tesadüf olmadığını ve lise yaşantısını doğru değerlendirmesinin önemini vurguladı.

Öğrencilerimiz üzerinde etkili olan ve bir anlamda slogana dönüşen başlıklar şöyle özetlenebilir:

  • “Sistemle savaşmayın, anlaşın.”
  • “Kendi rotanızı siz belirlemezseniz birisi sizin için belirler.”
  • “Çıktığınız yoldaki niyetiniz çok önemlidir.”
  • “Hata yapıyorsanız, harekete geçmiş ve bir şeyler yapıyor olduğunuzdandır, doğru yoldasınızdır, hata yapmaktan korkmayın.”
  • “Belirleyemediğiniz bir problemi çözemezsiniz.”
  • “Problem çözümlerinde en iyi olduğunuz yerden başlayın.”
  • “Teknolojiyi keşfetmek için kullanın; çünkü keşfetmek artık daha kolay.”
  • “Hayal edin ve hayalinizi gerçeğe dönüştürün.”

Hayatımızda her şeyi kontrol edemediğimizi öğrendiğimiz bu dönemde Batuhan Atılgan; kendi yaşamını, keşiflerini ve yaşadığı zorlukları nasıl fırsata çevirdiğini, umuda dair noktaları da vurgulayarak paylaştığı bu konuşmasıyla öğrencilerimiz için bir motivasyon kaynağı oldu.