Kimya Çalışmamız ERG Tarafından “Zamansız İyi Örnek” Seçildi

6378

Zamansız İyi Örnek: Periyodik Sistemi Duyarak ve Dokunarak Öğrenmek

Kimya Bölümümüzün “Periyodik Sistemi Duyarak ve Dokunarak Öğrenmek” adlı çalışması Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından belirlenen 6 tane “Zamansız İyi Örnek”ten biri oldu. Seçilen “Zamansız İyi Örnek”lerden özel okulda uygulanmış tek örnek Terakki’dendi.

Türkiye’nin önde gelen vakıflarının desteklediği bir girişim olarak 2003 yılında kurulan ERG, “herkes için kaliteli eğitim” vizyonu doğrultusunda 2004 yılından bu yana her yıl Eğitimde İyi Örnekler Konferansı (İÖK) düzenliyor. Bu konferansın amacı, üreten ve iyi örneklerini paylaşmak isteyen eğitimcilerin bir araya gelmesini sağlayacak yeni platformlar oluşturmak.

İyi örnekler, 15 yıl boyunca Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda (İÖK) sunulan 1600 çalışma arasında disiplinler arası bağlantı, erişilebilirlik, uyarlanabilirlik ve içerik gibi kriterlerle seçici bir kurul tarafından belirlendi. ERG tarafından “İyi örnek”; sorunlara çözüm üreten, ayrımcılık içermeyen, kalıcı etki yaratan ve yaşamla güçlü bağı olan örnekler olarak tanımlandı.

Levent Yerleşkemizden Kimya öğretmenlerimiz Arzu Kırmızıoğlu ve Asuman Okka’nın hazırladığı, her iki yerleşkemizde lise 9. sınıflar seviyesinde uygulaması sürdürülen “Periyodik Sistemi Duyarak ve Dokunarak Öğrenmek”; öğrencilerimizin Periyodik Sistem Ünitesi’nde öğrendikleri bilgileri engellilik ve ayrımcılık kavramları ile birleştiren ve yaşamla güçlü bağları olan bir öğretim tasarımıdır.

6 Nisan Cuma günü 15. yıl kutlama programında gösterilen çalışmamızın tanıtım filmini buradan izleyebilirsiniz.

Öğrencilerimiz tüm sürecin sonunda görme engelli öğrencilerin kullanabileceği bir periyodik cetvel tasarladı.  Üç ay süren uygulamanın ilk iki ayında, kimya derslerinde çeşitli materyaller eşliğinde sınıf içi tartışmalar yürüttüler. Bu tartışmalarda beş ana konu başlığı belirlendi: Evrensel Şehir Tasarımı ve Görme Engeli, Braille Yazısı, Ayrımcılık Kavramı Ve Yaşama Yansımaları, Eğitim Hakkı, Görme Engelliler İçin Dünya’dan Öğretim Materyali Örnekleri. Bu tartışmaların ardından Türkiye Görme Engelliler Derneği’nden görme engelli bir konukla söyleştiler. Kalan bir aylık süre ise tasarım aşamasına ayrıldı. Tüm süreç ve ürünler hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin değerlendirmesinden geçti. Çalışmaların sonucunda ise öğrencilerimizin yaratıcı çözümler üretebildikleri, ayrımcı dil konusundaki hassasiyetlerinin arttığı, engelleri yaratanın aslında evrensel tasarımdan uzak şehir ve eğitim sistemi olduğunu fark ettikleri ve periyodik sistemin özelliklerini kalıcı bir şekilde öğrendikleri gözlemlendi.

Türkiye’nin önde gelen vakıflarının desteklediği bir girişim olarak 2003 yılında kurulan ERG, “herkes için kaliteli eğitim” vizyonu doğrultusunda 2004 yılından bu yana her yıl Eğitimde İyi Örnekler Konferansı (İÖK) düzenliyor. Bu konferansın amacı, üreten ve iyi örneklerini paylaşmak isteyen eğitimcilerin bir araya gelmesini sağlayacak yeni platformlar oluşturmak.

Bu yıl İÖK’nin 15.yılı olması sebebiyle konferans 6 – 7 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. 7 Nisan’da her yıl olduğu gibi konferans programı, 6 Nisan’da ise İÖK’nin 15 yılının hatırlanacağı bir kutlama programı düzenlendi.

6 Nisan’da Sabancı Center’da gerçekleştirilen 15.yıl kutlama programı Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve ERG Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ergüder’in açılış konuşması ile başladı. Ardından Sami Gülgöz (akademisyen), Hidayet Şefkatli Tuksal (yazar), Murat Menteş (yazar) Yankı Yazgan (psikiyatr), Hakan Yılmaz (akademisyen, müzisyen), Selma Ergeç (oyuncu) Şebnem Yalınay Çinici (akademisyen, mimar), Oğul Türkkan (yiyecek ve içecek uzmanı) ve Ayşe Gül Süter (sanatçı) adlı konukların “Eğitim Yaşam İçin” teması çerçevesinde söyleşileri gerçekleşti. Bu söyleşiler arasında Zamansız İyi Örnekler’in tanıtıldığı kısa filmler gösterildi.

Zamansız İyi Örnekler:

  • “Oyun ve Matematik” Türkay Tol-Toros Tarım Anadolu Lisesi / Adana
  • “STEM ile Üreten Çocuklar” Banu Ergüç Şahan–Şehit Askeri Çoban İlkokulu / İstanbul
  • “Periyodik Sistemi Duyarak ve Dokunarak Öğrenmek” Asuman Okka ve Arzu Kırmızıoğlu-Özel Şişli Terakki Lisesi / İstanbul
  • “Fen Bilimleri Öğretiminde Duyguların Etkin Olarak Kullanılması” Mevlüt Çınar – 75.Yıl Anadolu Lisesi / Adana
  • “Sınıflarda Hazır Materyallere Son” İrem Savcı-Kocaeli İl Millieğitim Müdürlüğü / Kocaeli
  • “İğne Deliği Fotoğraf Tekniği” Nuri Gürdil – Adana Mesleki Teknik Anadolu Lisesi / Adana

Ortaöğretim seviyesinde “haber niteliği taşıyan” tek proje olarak seçilen biyoloji çalışmamız ve diğer İÖK sunumlarımızla ilgili haberi buradan okuyabilirsiniz.